Šonedēļ kultūras dzīves redzeslokā Ventspils, Parīze un Pāvilosta

Gaidāmi mainīgi laikapstākļi, te karstums, te vēss, pa vidu tam vējš un neparasti mākoņtēli. Arī pasākumu klāsts ir vasarīgs, tajā daudz festivālu dažādām gaumēm, koncertu un pilsētu svētku. Tomēr daži notikumi īpaši izceļami to vēriena un neparasto ideju dēļ. Notikumus iesaka LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Pieci gadi Ventspils "Latvijai"

Paskrējuši jau pieci gadi, kopš atklāta skanīgā Ventspils koncertzāle "Latvija".  Par godu jubilejai 27. jūlijā gaidāms rūpīgi sagatavots koncerts, kurā piedalīsies izmeklēti un izcili mūslaiku mākslinieki – ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Reinis Zariņš, vijolniece Azade Magsodi un citi, kā arī Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris un vairāki Kurzemes kori. Koncertam izvēlēti īpaši mūzikas darbi, no kuriem noteikti vēlreiz vērts noklausīties Ērika Ešenvalda īpaši Ivetai Apkalnai veltīto ērģeļkoncertu "Okeāna balss" un emocionāli iespaidīgo ventspilnieka Viļņa Šmīdberga opusu "Elēģija".

Programma ir bagātīga, līdzās lielformātiem arī kordarbi, kamermūzika un muzikāli pārsteigumi, bet kulminācijā atkal Ērika Ešenvalda skaņdarbs. "Debess litānijas" atskaņojumā piedalīsies visi koncerta dalībnieki un diriģents Sigvards Kļava.

Sarunas pirms Liepājas Mākslas foruma

Gaidot desmito Liepājas Mākslas forumu septembra nogalē, jau šonedēļ, 25. jūlijā, pulksten 18.00 mākslinieku rezidences "PAiR" dārzā  Pāvilostā notiks festivāla ieskaņas pasākums "Šeit un citā saulē. Sarunas un mūzika ceļā uz Liepājas Mākslas forumu". Tajā būs interesanti mākslinieki, kas šķērsos ierastās mākslas žanru robežas: pianisti, kuri mīl eksperimentēt, Rihards Plešanovs un Roberts Flaics, dzejniece Madara Gruntmane un mūsu kolēģis, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis. Sarunas risināsies ap festivālam veltītu jaundarbu "Rekviēms pēcnāves dzīvei", no tā izriet, ka gaidāmas sarunas par cilvēka pāriešanu citā, pēcnāves pasaulē.

Svētki ekrānos

Šīs vasaras lielais notikums, kura dēļ daži pat pagarina atvaļinājumus, būs Parīzes olimpiskās spēles. Spēļu atklāšanas un noslēguma pasākumi pēc savas būtības ir inovatīvas lielformāta performances, kultūras pasākumi, kuros uzplaukst gan radošums, gan negaidīti tehnoloģiskie risinājumi.

Francūži sola grandiozāko atklāšanas ceremoniju, kāda olimpisko spēļu vēsturē jebkad ir bijusi.

Pirmo reizi tā notiks ārpus stadiona, pasākumi plaši izvērsti uz gleznainās Sēnas upes, tās tiltiem un tās krastos sešu kilometru garumā pilsētas centrā. Parādes noslēgums iecerēts vēsturiskajā Trokadero laukumā, Eifeļa torņa pakājē. Gaidīsim atklāšanu un baudīsim tās pārsteigumus jau 26. jūlija vakarā Latvijas Televīzijas ēterā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti