Jaunas izrādes, lielkoncerts un kino klasika. Kultūras izvēles vasaras nogalei

Vasaras nogale lutina ne tikai ar labu laiku, bet arī ar kultūras daudzveidību un mākslu hibrīdformātos. Koncerts, kas ir vairāk kā koncerts, izrāde, kas ir vairāk kā izrāde, filma, kas jau ir klasiska vērtība. Četras kultūras izvēles iesaka kinokritiķe, "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Laikmetīgās dejas izrāde par mātēm un meitām

Dejas izrāde, kurā partnerība ietver arī radniecību. Dejas izrāde par mātēm un meitām "23 hromosomas", kas ir veidota laikmetīgās dejas valodā – jūtīgi atklājot strāvas, gēnus, jūtas, kas saista notikumā iesaistītās personības.

Bioloģiskais fakts, ka no cilvēka 46 hromosomām  23 hromosomas katrai mātei un meitai ir kopīgas, ir galvenā uzveduma metafora, kā uzsvērusi izrādes režisore un horeogrāfe Lilija Lipora.

Katram bērnam attiecības ar māti ir īpašas un ne vienmēr vienkāršas, bet "asinsbalss" ir spēcīgas jūtas. Izrādes toņkārta ir neprognozējama un, iespējams, atšķirsies no vakara uz vakaru. Neparasti un emocionāli piesātināti tandēmi: aktrise Anda Albuže un viņas meita, horeogrāfe un dejotāja Katrīna Albuže, līdzās tam režisore un horeogrāfe Lilija Lipora un viņas meita, vijolniece Arta Lipora. Vai personiskais izlauzīsies uz skatuves jeb paliks profesionālisma rāmējumā? Pirmizrāde 30. augustā "Dirty Deal Teatro".

Reiņa Suhanova vizuālā teātra poēma

Piedāvāju noskatīties vēl vienu personiski ietilpīgu "Dirty Deal Teatro" izrādi, kas nosaukta par vizuālu teātra poēmu. "Pieņemt savu nevarību" ir režisora un scenogrāfa Reiņa Suhanova uzvedums ar Oskara Pauliņa gaismām un diviem aktieriem, kas ir izrādes līdzautori – Agris Krapivņickis un Sandija Dovgāne. Izrāde reflektē realitāti kara un ekoloģijas katastrofu laikā, nemēģinot mierināt, bet gan meklējot humoristiskas un filozofiskas dimensijas tam, kā mēs jūtamies un kā mums noturēt līdzsvaru. Lietas – objekti aktieru rokās atdzīvojas un izstāsta savu versiju par to, kā mums pārradīt pasauli. Reinis Suhanovs piedalās izrādē pats arī kā aktieris.

"Jumpravas" lielkoncerts

"Jumprava XL" ir leģendārās grupas 40. jubilejas koncerts. Liels notikums nešaubīgi pulcēs lielu cilvēku daudzumu, jo notiks 31. augustā Mežaparka Lielajā estrādē. Tur viņi vēl nekad nav dziedājuši! Trīs Aigari – Grāvers, Grauba, Krēsla – un grupas dibinātājs Ainars Ašmanis ir gatavi lielam piedzīvojumam.

Visi, kam vajadzīgs uzmundrinājums "back to school", un visi, kam vajadzīgs atmiņu dopings, – būs tur!

"Jumpravas" visu laiku labāko dziesmu lielizlase, kas patiks visām ziemeļmeitām, kas tolaik jau bija dzimušas, un arī tām, kas viņu meitas un mazmeitas. "Baltā", "Kur ir mans auto", "Peldētājs", "Zem diviem karogiem", "Prom no pilsētas". Dziesmas jau ir mūsu rokmūzikas klasika, bet mēs joprojām neko nezinām par koncerta dramaturģisko uzbūvi. Ar kuru no hitiem viņi sāks? Grupas pārstāvji ziņo: "Šogad, svinot apaļo gadskārtu, ir laiks pacelt latiņu jaunā līmenī!" Redzēsim un dzirdēsim, ko tas nozīmē!

Fellīni "Ceļš" skatāms Replay.lv

28. augustā tiek atklāts Venēcijas kinofestivāls, kurš tieši pirms 70 gadiem sudraba lauvu piešķīra itāļu filmai par spēkavīru un  sievieti klaunu – "Ceļš" (1954).

Replay.lv vēl visu septembri varēs skatīties itāļu sapņotāja un kino valodas meistara klasiķa Federiko Fellīni šedevru, nemirstīgo filmu "Ceļš".

Klasika visiem laikiem, visiem dvēseles noskaņojumiem un visām paaudzēm. Tā ir filma par mīlestību un vientulību. Par savu likteni. Cirks ir Fellīni kino galvenā metafora, kur satiekas spēks un trauslums, naivas atrakcijas un īstas asaras. Galvenajās lomās Džuljeta Mazīna un Entonijs Kvinns. Filma, kurā gandrīz nav teksta dialogu, bet toties skan Nino Rotas smeldzīgā mūzika, kas liek domāt, ka pasaule nav tik ļauna, varbūt vienīgi jāpacenšas savā ceļā nepaiet viens otram garām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti