Ko nepalaist garām šonedēļ? Iesaka Latvijas Radio 3 «Klasika» vadītāja Gunda Vaivode

"Kilograma kultūras" žūrija turpina darbu, pētot to, kas svarīgs notiek Latvijas un pasaules kultūrtelpā. Trīs notikumus šajā nedēļā piedāvā "Kilograma kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

Trīs 20. gadsimta mūzikas grandi Peltokoski salikumā

Viens no spilgtākajiem šīs nedēļas kultūras notikumiem piektdienas,  1. novembra, vakarā risināsies "Hanzas peronā" un sestdien, 2. novembrī, Cēsīs. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais līderis Tarmo Peltokoski koncertam izvēlējies trīs spilgtu 20. gadsimta autoru darbus: Olivjē Mesiāna simfoniskā poēma "Mirdzošais kaps" ir sēru caurausts mātes zaudējuma atspulgs un reizē atvadas no komponista jaunības; Kloda Debisī impresionisma meistardarbs – triptihs "Jūra" spoguļosies izsmalcinātās viļņu rotaļās un sarunās ar vēju; savukārt ekspresionisma zīmols – Riharda Štrausa opera "Salome", ko šosezon iestudēs arī mūsu Baltajā namā, koncertā izskanēs orķestra un titulvarones, lietuviešu soprāna Vidas Miknevičūtes sniegumā, par kuras Salomi sajūsmu jau pauduši klausītāji Milānas "La Scala" un Vīnes Valsts operā.

Kazanova ieradīsies Latvijā un uzkavēsies ilgāku laiku

2. novembrī jauniestudējuma pirmizrādi piedzīvos Latvijas Nacionālais balets: britu horeogrāfa Keneta Tindala pilnmetrāžas darbs "Kazanova", kurā stāstu par 18. gadsimta slaveno dzīves baudītāju varēs iepazīt visā krāšņumā. Šis ir salīdzinoši svaigs produkts, tā pasaules pirmizrāde britu kompānijā "Northern Ballet" notika 2017. gadā. Neoklasiskajā iestudējumā būs lieliska iespēja izdejoties titulvaronim, kurš, starp citu, esot teicami pārzinājis ne tikai siržu lietas, bet arī septiņas valodas. Sulīgas lomas un skati būs arī citiem solistiem un kordebaletam, un tas viss notiks filmu un mūsdienu klasiskās mūzikas komponista amerikāņa Kerija Mazija skaņu partitūras ielokā, par ko rūpēsies diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Pasaules mūzikas vārti un jaunais džezs Ventspilī, Cēsīs un Rīgā

Nedēļas nogalē Latvijā notiks festivāla "Porta" rudens koncerti, kas vedīs ceļojumā pa dažādiem laikmetiem un kultūrām. Ventspilī franču vokālais trio "Les Itinerantes" izdziedās stāstus no viduslaikiem līdz Piafas šansoniem, bet muzikālā apvienība "JMO" (dalībnieku vārdu pirmie burti) no Šveices, Senegālas un Izraēlas savienos tradicionālās un modernās mūzikas elementus  basklarnetes, koras (Āfrikas arfa ar 22 stīgām) un perkusiju saspēlē.

Īpašs notikums būs šīs grupas kopmuzicēšana Cēsīs ar eleganto un daudzpusīgo dziedātāju Aiju Vītoliņu.

Bet tie, kuri interesējas par bigbenda mūzikas tendencēm Baltijā un Skandināvijā, 1. novembrī tiek aicināti uz Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zāli. Tur kompozīciju konkursā Dāvja Jurkas vadītā starptautiskā studentu bigbenda priekšnesumā izskanēs desmit jaundarbi no piecām valstīm. Dienu iepriekš solās būt vērienīgs meistarklašu noslēguma koncerts jaunajā kultūrvietā "conTakts" Tallinas ielā 10.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti