Muzikāla daudzveidība dažādām vasaras noskaņām. Ko klausīties šonedēļ?

Mūzikas žurnālists, raidījuma "Kultūrdeva" satura producents un balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Kaspars Zaviļeiskis iesaka muzikāli dažādas noskaņas pilnvērtīgākai vasaras piedzīvojumu baudīšanai.

Grupas "Kuba" albums "Laukumi"
Grupas "Kuba" albums "Laukumi"

Grupas "Kuba" albums "Laukumi"

Par vienu no apkārtējo vidi neuzbāzīgi papildinošiem vasaras skaņas celiņiem kļuvis Latvijas supergrupas "Kuba" klajā laistais otrais albums "Laukumi". Tā ir rūpīgi pārdomāta un būtībā divus gadu desmitus nesteidzīgi radīta mūzika, kas baudāmi dzīvojas starp postroka, mūsdienīga džeza un ambientās mūzikas robežām, ar katru klausīšanās reizi ļaujot sadzirdēt arvien jaunas nianses. Jānis Žilde, Arnis Račinskis, Mareks Ameriks, Toms Ostrovskis, Mikus Solovejs un arī Londonas iemītnieks Mārtiņš Strautnieks jeb Martinez Gonzalez Latvijas mūzikā nav nejauši garāmgājēji un sadarījuši daudz, taču tieši viņu kopbilde izklausās ārpus laika un teritorijas tapusi, centrā noliekot Gonzalez gaisīgās "Fender Rhodes" klavieru vibrācijas. Šī mūzika derēs gan straumēšanā pie upesmalas ugunskura, gan ērtā dīvānā pie vinila plašu atskaņotāja. Kā zināms, gan ugunskurā un upes plūdumā, gan plates dejā var raudzīties ilgi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Festivāls "Summer Sound"
Festivāls "Summer Sound"

Festivāls "Summer Sound"

Pēcpandēmijas koncertu un festivālu vilnis šogad šķiet sasniedzis sen nebijušus augstumus, kas ar stabila sērfošanas dēļa pārliecību liek domāt, ka arī Liepājas lielfestivāls "Summer Sound" 2. un 3. augustā spridzinās muzikālus uguņus. Šī notikuma sauklis "Tavs lielākais vasaras piedzīvojums" izklausās pat ļoti ticami. Kā ierasts, papildu ārvalstu viesiem, kuru gvardi šoreiz vadīs vācu deju mūzikas producents Robin Schulz, somu spridzeklis Käärijä no pērnās Eirovīzijas un franču dīdžeju duets "Ofenbach", neiztrūkst arī daudzu pašmāju mākslinieku. Viens no īpašajiem brīžiem festivālā visticamāk būs grupas "Very Cool People" jaunā albuma "Dzīvs" koncertprogrammas izpildījums uz tai adekvātas lielās skatuves un ar atbilstošu skanisko jaudu. Nav šaubu, ka mērķauditorijai cepures noraus arī jūras malā notiekošam vasaras popmūzikas festivālam atbilstoša "Bermudu divstūra" un "Singapūras satīna" iznešanās.

Deivida Linča un Kristabelas kopalbums
Deivida Linča un Kristabelas kopalbums

Deivida Linča un Kristabelas kopalbums

Vasara nav tikai karsta saule pludmalē vai rēni vakari pie ugunskura. Tai piemīt arī sava nakts maģija un mistika. Šeit melomāniem jau 2. augustā talkā steigs kinomistiķu krusttēvs Deivids Linčs, kura daiļradē mūzikai un vispār skaniskajam noformējumam allaž bijusi ļoti liela nozīme. Tik liela, ka ik pa laikam arī viņš pats mēdz iejusties mūzikas radītāja ādā. Citējot seriāla "Twin Peaks" scenārija rindas, "tas notiek atkal". Piektdien naktsgaismu ieraudzīs Linča un dziedātājas, arī minētā seriāla trešās sezonas aktrises Chrystabell jeb Kristabelas kopalbums "Cellophane Memories". Rezultāts ir tieši tāds, kādu linčiādes fani vēlas sagaidīt – abstrakti plūstošas reverbrācijas ciešā sasaistē ar iepriekšējā gadsimta pirmās puses nostalģisko melodiskumu. Tagad tikai atliek tam visam piefilmēt klāt arī kādu jaunu kinolenti, mister Linč!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti