Parīzē mode, Rīgā Marta Argeriča un inteliģenti dejas ritmi. Trīs kultūras akcenti šai nedēļai

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija seko līdzi un meklē notikumus, ko izvirzīt 2024. gada balsojumiem. Šonedēļ kultūras notikumus izvēlas žūrijas pārstāvis Aigars Bumburs.

Argentīniešu pianiste Marta Argeriča
Argentīniešu pianiste Marta Argeriča

Marta, kura spēlē klavieres

Argentīniešu pianiste Marta Argeriča (Martha Argerich) pirmdien, 7. oktobrī, pulksten 19.00 viesosies Latvijas Nacionālajā operā, kur kopā ar skatuves partneri no Japānas – pianisti Akani Sakai – izpildīs koncertprogrammu ar Sergeja Prokofjeva un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbiem. Būs pagājuši teju vai desmit gadi kopš leģendārās mākslinieces iepriekšējās uzstāšanās Latvijā, kad Vidzemes koncertzālē "Cēsis" viņa muzicēja kopā ar vijolnieku Gidonu Krēmeru. Šķiet, ka māksliniece vairs vispār nenoveco.

Viņas garie, kuplie, sirmie, izlaistie mati un viltīgais smaids jau gadiem, kopš sanācis viņu vērot dažnedažādos koncertierakstos, man atgādina Adamsu ģimenītes vecmāmiņas vaibstus

– tēls, kas parasti disonē ar raksturu un muzikālo tiešumu, kas kā skaņa nereti rotaļājoties "gāžas ārā" no klavierēm, nevienā brīdi nekļūstot pārāk sentimentālai. 83 gadus vecajai māksliniecei ar savu virtuozitāti ir vieta mūzikas elitē, ko mums būs atkal iespēja klātienē dzirdēt. Un redzēt.

100 izšūti gadi

Ja esat nonākuši Parīzē, galerijā "la Galerie du 19M", kas atrodas arhitekta Rūdija Ričioti (Rudy Ricciotti) projektētajā 25 000 kvadrātmetru ēku kompleksā "le19M", kur zem viena jumta nu jau mājo un sadzīvo 12 dažādas darbnīcas ar 700 meistariem, kā arī rokdarbu skola un galerija, līdz pat 2025. gada 5. janvārim ir skatāma izstāde "Lesage. 100 modes un dekorācijas gadi", piedāvājot apmeklētājiem izceļoties rokdarbu un auduma faktūru krāšņajā izšuvumu pasaulē.

1924. gadā Alberts un Marija Luīze Lesāži Parīzē nodibina "Lesage" izšuvumu darbnīcu, ko vēlāk apsaimnieko dēls Fransuā Lesāžs, bet 2002. gadā tā nonāk "Chanel" paspārnē esošajā meitasuzņēmumā "Paraffection", kur jau atrodas citas (nu jau kopskaitā 12) leģendāras Parīzes amatnieku darbnīcas – kā "Lemarié" (kas no 1880. gada strādā ar spalvām un veido auduma ziedus), "Maison Michel" (kas izgatavo cepures) un "Massaro" (jau no 1894. gada nodarbojas ar kurpniecību). Šajās specializētajās darbnīciņās, izmantojot senas tehnikas, visa amatniecības produkcija lielākoties tiek darināta ar rokām.

"Lesage" arhīvs pašlaik sastāv no vairāk nekā 80000 rūpīgi glabātiem paraugiem, kas darināti pēdējā pusotrā gadsimtā un ir rotājuši un ornamentējuši skaistākās Parīzes modes vēstures lapaspuses. Un ne tikai.

Starp izstādē apskatāmiem modes meistarstiķiem, ko rotā tādu leģendāru modes zīmolu birkas kā "Chanel", "Balenciaga" un "Schiaparelli" (jo, lai arī "Lesage" pieder "Chanel" modes namam, darbnīcas pakalpojumus (ja vien var atļauties) joprojām var izmantot arī konkurējošie augstās modes nami), ir atrodama arī mūsu Laima Jurča. (2021. gadā Laima kopā ar mākslinieci Martu Veinbergu pieteicās prestižajam Jēras festivālam ar kolekciju "Collective Blanket" un tika konkursa finālā, tam sekoja kolekcijas izstrāde pusgada garumā, ietverot sadarbību arī ar "Lesage" amatniekiem.)

Muzikāls avangards

Gribat baudīt inteliģentus dejas ritmus? 4. un 5. oktobrī kultūrvietā "Hanzas perons" izskanēs eksperimentālā mūzika festivāla "Skaņu mežs" šī gada laidiens. Festivāls (lai arī ar pārtraukumiem) pastāv jau vairāk nekā 20 gadus, piedāvājot ar ausi izbaudīt gan pārmaiņas, kas notiek mūsdienu mūzikā, gan arī drosmīgi ieskatīties šo pārmaiņu pirmsākumos.

Pirmā vakara hedlainers ir elektroniskās mūzikas duets "Autechre" – inteliģentās deju mūzikas pionieri, kuri savu priekšnesumu sniegs pilnīgā tumsā.

Festivālu papildina septiņas bezmaksas meistarklases. No Dženiferas Volšas (4. oktobrī, pulksten 15.00 Latvijas Māklsas akadēmijā (LMA)) varēs apgūt "13 veidus, kā uzlūkot mākslīgo intelektu, mākslu un mūziku", bet pirms tam no fotogrāfa Dāvida Laskovska (4. oktobris, pulksten 13.00 LMA) uzzināt "kailo patiesību par skatuves fotogrāfiju". Nīla Laka atvērtā lekcija (3. oktobris, pulksten 13.00 LMA) palīdzēs "izkrist no lomas – apstulbis aktieris mediju pārsātinātā ainavā". Nu ko – lai ausis nepieviļ!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti