Kino lietainai nedēļai – divi vērtīgi jaunumi mazajos ekrānos

Jūlija pirmajā nedēļā, kurā tiek solīti arī biežāki nokrišņi, mazajos ekrānos vērtīgs kino – LTV1 piedāvās Martas Hercas dokumentālo filmu "Mēs tikai tagad sākam", savukārt straumēšanas platformā "Apple TV" skatāms Traibekas kinofestivālā Ņujorkā pirmizrādītais seriāls "Presumed Innocent".

Kino lietainai nedēļai – divi vērtīgi jaunumi mazajos ekrānos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Mēs tikai tagad sākam"

Šo ceturtdien, 4. jūlijā, Latvijas Televīzijas 1. kanālā būs skatāma Martas Hercas dokumentālā filma "Mēs tikai tagad sākam". Tās centrālā persona ir holokaustu izdzīvojušais vēsturnieks Marģers Vestermanis.

Filmu veido Vestermaņa plūdenais un dziļi cilvēcīgais stāstījums par paša pieredzēto holokausta laikā, pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, kad Latvija atradās Trešā reiha okupācijā. Masu slaktiņos tolaik tika iznīcināta visa viņa ģimene, paglābjoties vien pašam vēsturniekam.

Vestermaņa stāstījumu raksturo detalizētība un domas skaidrība. Viens no būtiskākajiem filmas stāsta atzariem ir kolaboracionisma tēma – vēsturnieks skaidri norāda uz to, ka mūsu sabiedrībā vēl aizvien nav notikušas pietiekami izvērstas un jēgpilnas diskusijas par sadarbību ar represīvajiem režīmiem. Mūsdienu Rīgā, piemēram, ikdienas gaitu pārņemtajā Latgales ielā iemūžinātie Vestermaņa stāsti par pagātnē tepat pastrādātajām zvērībām ir skaudrs atgādinājums par notikušā svaru Latvijas vēsturē –  gan par cilvēku glābējiem, gan arī par tiem, kas vērsās pret saviem līdzcilvēkiem.

Gada sākumā notikušajā Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pasniegšanas ceremonijā Marta Herca par filmu "Mēs tikai tagad sākam" saņēma balvu kā labākā dokumentālā kino režisore. Aptuveni stundu garā filma ar izcilību un cieņu iemūžina to, cik monumentāla personība ir Vestermanis un cik būtisks vēstures, atmiņu fiksācijā ir viņa darbs.

4. jūlijā LTV1 plkst. 21.10, pēc tam Replay.lv.

"Presumed Innocent"

Straumēšanas vietne "Apple TV" pēdējā laikā arvien pārliecinošāk piegādā skatītājiem kvalitatīvus, pat varētu teikt, elegantus žanra seriālus. Viens no tiem ir jūnijā Traibekas kinofestivālā Ņujorkā pirmizrādītais "Presumed Innocent", kura nosaukumu varētu tulkot kā "Uzskatāms par nevainīgu".

Seriāla premisa ir klaustrofobisks detektīvstāsts, kas tiek izvērsts pēc kādas slepkavības; tajā galvenais aizdomās turamais ir kāds prokurors. Spēle ar pieņēmumiem par patiesību, katra personāža lomu notikumā, spriedze un allaž jauni zemūdens akmeņi ir daži no scenāriju raksturojošajiem elementiem. Tāpat seriālu, kas veidots pēc amerikāņu rakstnieka un advokāta Skota Tjurova romāna (kas jau ticis iemūžināts filmā pagājušā gadsimta 90. gados ar Harisonu Fordu galvenajā lomā) raksturo arī spožs aktieru ansamblis: Džeiks Džilenhols, norvēģu aktrise Renāte Reinsve (kura zināma no izcilās drāmas par mileniāļu paaudzi "Sliktākais cilvēks pasaulē"), Pīters Sarsgārds un citi.

Viens no seriāla veidotājiem ir Deivids Edvards Kellijs – seriālu formāta "smagsvars" Holivudā; viņš radījis daudzus kulta seriālus, tostarp arī populāro 90. gadu darbu "Allija Makbīla".

Seriālā "Uzskatāms par nevainīgu" novērojama pārcentīga tieksme uz perfekciju – te uzticīgi veidota vide, kas atsauc atmiņā 90. gadu seriālu kņadu; arī aktierspēlē vērojama intensitāte, bet scenārijs, domājot par nepārtrauktu spriedzes un neparedzamības uzturēšanu, dažbrīd met nevajadzīgus līkumus. Taču ikkatra sērija kriminālžanra cienītājiem tik un tā gaidāma ar nepacietību.

Seriāls skatāms straumēšanas vietnē "Apple TV", jauna sērija ik trešdienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti