Ekonomikas ministrija: Ārvalstu filmu programmas finansēšanai ilgtermiņā vajadzīgs politisks lēmums

Ekonomikas ministrija (EM) ir gatava izstrādāt jaunu regulējumu, kas veicinās valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai, taču ir vajadzīgs politisks lēmums par programmas budžeta bāzi ilgtermiņā, otrdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijā pauda EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Dace Butāne.

Vēl šī gada maijā ministrija uzsvēra, ka valsts budžeta līdzfinansējums ārvalstu filmu uzņemšanai ir nozīmīgs atbalsts nozares uzņēmumu darbības nodrošināšanai un ka kino nozares sniegtie pakalpojumi būtiski stimulē valsts ekonomikas attīstību un atpazīstamību.

Ja Latvijā tiek piesaistīts ārvalstu producents un projekts ir veiksmīgs, tad producenti labprāt vēlas arī turpināt veidot jaunus projektus. "Nenodrošinot stabilu sistēmu, mēs paši šaujam sev kājā un nesaņemam sava darba augļus – veiksmīgus projektus, balstoties uz mūsu sniegto pakalpojumu līdz tam," izteicās Butāne.

Uz apakškomisijas priekšsēdētāja Ervina Labanovska ("Progresīvie") jautājumiem, kad EM varētu izstrādāt piedāvājumu valdībai, Butāne skaidroja, ministrijai no sākuma ir jāsaprot, no kādiem līdzekļiem un kādā apmērā tiek piesaistīts finansējums.

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (Zaļo un Zemnieku savienība) atzina, ka ministrijai bija grūti saskaņot un rast finansējumu četru  miljonu eiro apmērā, lai šogad turpinātu programmu.

Pēc Miezaiņa vārdiem, līdz šim sistēma ir bijusi "ārpus budžeta", proti, nav bijis nepieciešams ieplānot papildu līdzekļu piešķīrumu pamatbudžetā, bet tas ir bijis pieprasījums katru gadu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Taču tagad ir mainījusies budžeta rāmja veidošana, un programmas finansējumu nevarēja nozīmēt kā fiskāli neitrālu.

EM parlamentārais sekretārs solīja rast ilgtermiņa risinājumu. "Ideālais scenārijs nākotnē būtu fiskāli neitrāls vai arī paredzēts iezīmētais finansējums," teica Miezainis.

Kinoproducentu asociācijas pārstāvji sēdē uzsvēra, ka vissvarīgākais ir attīstīt konkurenci reģionā, palielināt pamata finansējuma apjomu un programmas ilgtspēju. EM pārstāvji pauda, ka ministrija ļoti labi izprot svarīgākos aspektus ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Kā ziņots, Latvija līdz šim piedāvāja tā saukto "cash rebate" programmu – konkrēta, auditēta procenta atmaksāšanu pēc filmēšanas pabeigšanas. Taču pavasarī nosacījumi mainījās, un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra producentiem piedāvāja atmaksāt tikai daļu no iztērētā pievienotās vērtības nodokļa.

Tāpat TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Latvija nav spējusi nodrošināt skaidrus spēles noteikumus producentiem, kas sadarbojas ar "Netflix", un tādējādi "Netflix", visticamāk, Latvijā neīstenos 20 miljonus eiro vērtu projektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti