Kultūras ziņas

Ko nepalaist garām šonedēļ?

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kino un literatūra Pasaules garīgās veselības mēnesī

Garīgās veselības mēnesī – kino un sarunas par to, kā uztvert sabiedrības dažādību un dzīvot pilnvērtīgi

Oktobris nav tikai skaistais zelta rudens laiks, oktobris starptautiski izvēlēts par Pasaules garīgās veselības mēnesi. Tādēļ Labklājības ministrija jau piekto gadu rīko kinoseansus un sarunas par to, kā uztvert sabiedrības dažādību un dzīvot pilnvērtīgi.

"To cilvēku mums apkārt, kuriem ir dažādas garīga rakstura slimības, nav maz," skaidro Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa. "Invaliditāte ir noteikta aptuveni 30 000 cilvēku dažādu intelektuālu vai psihisku traucējumu dēļ, bet patiesais cilvēku skaits, kuriem ir kāda vieglāka mēroga saslimšana psihisku iemeslu dēļ, ir pat daudz lielāks. Viņi dzīvo starp mums, mūsu ģimenēs, mūsu radu lokā, mūsu skolās, un tā ir līdz šim varbūt salīdzinoši maz atzīta tēma invaliditātes tēmu lokā."

Šogad piecās Latvijas pilsētās – Alūksnē, Ogrē, Talsos, Liepājā un Krāslavā – būs iespēja noskatīties kinorežisora Kārļa Lesiņa personīgās dzīves sarežģījumos balstīto spēlfilmu "Izmisums" un tikties ar veidotājiem un psihologiem, lai apspriestu pieredzi un uzzinātu, kā ikviens no mums var palīdzēt cilvēkiem, kuri saskaras ar garīga rakstura sarežģījumiem.

"Galvenais mērķis bija parādīt to, kas arī man bija svarīgi tajā laikā, kad es tam gāju cauri, ­– ka tu neesi viens. Ja tev ir tās problēmas, ar kurām saskaries, sevišķi ja tās ir mentālas, iekšēja depresija vai iekšēji pārdzīvojumi, nemiers, kas ir cilvēkiem pats svarīgākais – saprast, ka viņi nav vieni un ka patiesībā daudzi iet cauri līdzīgām problēmām," uzsver Kārlis Lesiņš.

Pēc filmas sižeta rakstniekam Oskaram Tarvidam pasūtīts uzrakstīt grāmatu ar tādu pašu nosaukumu – "Izmisums". "Stāsts ir par puisi, kurš savas nepārliecības dēļ ir kļuvis par tādu kā problēmu krātuvi, kā piltuvi, kurā krājas visas problēmas pēc kārtas," skaidro autors. "Noskatoties filmu, manī dzima vairāki jautājumi, ar kuriem es kā vienkāršs skatītājs nevarēju sadzīvot. Izlasījis scenāriju, es sapratu, ka man būs vieglāk, ja es pats saaugšu ar stāsta galveno varoni un mēģināšu viņu savilkt kopā ar savām dzīves situācijām."

Kultūras pieredzes vērtību garīgās veselības atbalstam uzsver Labklājības ministrijā. Elīna Celmiņa norāda:

"Tas strādā daudz labāk, ja mēs [skatāmies] netiešā veidā, nevis ejam uz speciālu lekciju par garīgo veselību, bet caur kultūras notikumiem ieraugām līdzīgo, ieraugām savu pieredzi, ieraugām kāda tuva drauga pieredzi, izlaižam caur sevi tādā veidā.

Un mēs sasniedzam nejauši pat tos cilvēkus, kurus speciāli pat gribēdami nebūtu sasnieguši."

Pirmais kinovakars gaidāms jau 3. oktobrī Alūksnes novada Kultūras centrā, pēc nedēļas, 10. oktobrī, Ogres Centrālajā bibliotēkā. Pasākumi notiks arī Liepājā, Talsos un Krāslavā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti