Kultūras ziņas

Sākušās Dzejas dienas

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kā kultūra palīdz izprast dažādību?

Kā kultūra palīdz izprast dažādību? Trīs filmas, ko sirds atvērtībai iesaka režisors Uģis Olte

Kultūras ziņās augusta beigās uzsākām jaunu sižetu ciklu. Tajā eksperti iesaka grāmatas, filmas, fotoizstādes vai izrādes, kas parāda sabiedrības dažādību un veicina empātiju. Ar saviem ieteikumiem dalīsies režisors un trīs bērnu tēvs Uģis Olte.

Trīs bērnu tēvs, kino un televīzijas raidījumu režisors Uģis Olte novērojis, ka ar citādības pieņemšanu vismazāk problēmu ir jaunākās paaudzes cilvēkiem. Savukārt tie, kuriem virs četrdesmit pieci, pasauli uztver melnbaltāk: "Tomēr ar citādā integrēšanu, pieņemšanu un lietderīguma atrašanu citādajā vislielākā problēma ir tomēr valstij. Man ir pavisam konkrēta pieredze. Mans bērns mācās specskolā, un šajā skolā var izaudzināt tikai divu veidu cilvēkus - vai nu tu esi pavāra palīgs vai..., es pat neatceros, kas bija otrs, bet jebkurā cilvēkā, kuram ir mācīšanās problēmas, uztveres problēmas, kaut kādi fiziski defekti, viņā taču ir potenciāls, kuru var kultivēt, no kura var izveidot jēdzīgu un noderīgu cilvēku, tikai atrodot šo attieksmes pagriezienu, ka jebkurš cilvēks ir kaut kādā ziņā vērtīgs, ka viņam var atrast, ko uz šīs pasaules darīt. Tad strādāt uz to, lai viņam jau sistemātiski būtu iespēja šīs savas prasmes pilnveidot."

Uģis Olte kino redz kā nozīmīgu mācīšanās līdzekli, jo tas ir mūsu pasaules spogulis. "Viena no filmām, ko gribētu ieteikt cilvēkiem, kuri jūtas, ka ar viņiem varbūt kaut kas nav kārtībā vai ka pret viņiem izturas kaut kā, ir animācijas filma "Kā pieradināt pūķi?". Tur galvenais varonis ir džeks, par kuru viss viņa ciems ņirgājas kā par tādu ciema standartam nederīgu, viņš ir fiziski neattīstītāks, kalsns, pārlieku humāns vikingu ciema kontekstam, bet viņš filmas gaitā atrod draudzību ar pūķi, no kura visi baidās. Tādā veidā viņš realizē sevi un savu stipro vietu, kas beigās ir noderīga visiem senajos priekšstatos iestigušajiem vikingiem. Tā ir skaista, iedvesmojoša filma par to, ka mazais cilvēks var kļūt par ļoti lielu cilvēku, un visi pārējie no viņa atziņām var kaut ko iemācīties," vienu piemēru min režisors.

"Otrs mans ieteikums būtu, tas ir vairāk pieaugušajiem, bet viņš ir vērtīgs tieši tiem cilvēkiem, kas pasauli tiecas skatīt melnbaltās kategorijās – Džeinas Kampiones seriāls "Top Of The Lake" ("Ezera virspuse"). Šajā seriālā [režisore] ir ielikusi visu, ko ir sapratusi par cilvēka dabu. Un tas, kā viņas saprašana izspēlējas, ir ārkārtīgi interesanti – tur neviens nav tikai slikts vai labs, tur ir nepareizība un tumšas lietas pat visgaišākajos tēlos," saka Olte.

Visbeidzot trešā filma, ko viņš rekomendētu jebkuram cilvēkam, kuram ir vai nav problēmas ar citādā pieņemšanu, ir Darena Aronofska filma "Valis": "Tas ir stāsts par ļoti, ļoti, ļoti resnu cilvēku, kurš ir pašizolējies, izkritis no sabiedrības un nespēj ieskatīties ne sev acīs, ne saviem apkārtējiem cilvēkiem acīs, bet filmas gaitā viņš atrod cerības staru gan savai eksistencei, gan savas eksistences jēgai."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti