Latvijas Televīzija izsludina konkursu seriāla veidošanai

Latvijas Televīzija (LTV) trešdien, 2. oktobrī, izsludina pieteikšanos atklātam konkursam par daudzsēriju filmas jeb seriāla veidošanu. Finansējumu piešķirs kvalitatīva un mākslinieciski augstvērtīga Latvijas oriģinālseriāla radīšanai, kas pie LTV skatītājiem nokļūs 2026. gadā. Projektu pieteikumi iesniedzami līdz 15. novembrim.

"Daudzsēriju filma šī konkursa izpratnē ir seriāls, kas var būt visplašākā žanra un tematikas – saskaņā ar sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu uzdevumiem un mērķiem. Viens no sabiedriskā medija uzdevumiem ir nacionālā audiovizuālā mantojuma pieejamības nodrošināšana sabiedrībai, veidojot, kopražojot vai iepērkot nacionālā kino projektus," norāda LTV Filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Zane Valeniece.

Viņa piebilst, ka konkursā tiek sagaidīti daudzveidīgi Latvijas oriģinālseriāli par vēl neizstāstītām tēmām, cilvēkiem un notikumiem, kas spēj piedāvāt auditorijai unikālu pieredzi.

"Izcila seriāla pamatā ir stāsts, spēja radīt līdzpārdzīvojumu, raisīt un noturēt skatītāju interesi noskatīties visas sērijas. Jāakcentē, ka tieši skatīšanās pieredzes aspekts būs viens no būtiskākajiem vērtēšanas kritērijiem. Kas padara šo seriālu šobrīd aktuālu un nozīmīgu? Kādas vērtības pauž stāsts? Šajā laikā ļoti būtiskas ir tādas vērtības kā godīgums, izcilība un neatkarība. Tāpat svarīgi runāt par vēsturi, tagadni un nākotni, meklējot identitātes un kultūras mantojumu, ko var pārvēst spēcīgos stāstos. Ņemot vērā šī brīža pasaules un Latvijas seriālu veidošanas tendences, konkurss ļauj veidot dažādus sadarbības modeļus un izmantot kopražošanas iespējas (saskaņojot ar LTV). Svarīgi, ka televīzijas pirmizrādes tiesības pieder LTV," skaidro Valeniece.

Konkursa rezultātā taps seriāls, kura vienas sērijas hronometrāža būs 13, 26 vai 52 minūtes. Minimālais sēriju skaits – sešas.

Pie skatītājiem jaunais LTV seriāls nokļūs 2026. gadā.

Projektus konkursam līdz šī gada 15. novembrim pulksten 24.00 var iesniegt Latvijas komersanti, biedrības vai nodibinājumi, kas reģistrēti kā filmu producenti. Pieteikumā jāapraksta seriāla galvenā doma, režisora redzējums par seriāla ideju, stilu, struktūru un vizuālo risinājumu, kā arī jāpiedāvā izvērsts seriāla sēriju izklāsts vai scenārijs, galveno varoņu raksturojums. Jāsagatavo arī seriāla ražošanas plāns, radošās komandas apraksts, līdzšinējo darbu paraugi un seriāla kopējā tāme. Nolikums un pieteikuma veidlapas publicētas LTV mājaslapas sadaļā "Konkursi".

Konkursa kopējais finansējums ir 885 000 eiro (tajā skaitā PVN). Saskaņojot ar LTV, pretendentam ir iespēja piesaistīt arī papildu finansējumu. Konkursā atļauts iesniegt projektus, kas jau saņēmuši finansiālu atbalstu seriāla scenārija izveidei un tā attīstībai.

Iesniegtos projektus vērtēs LTV izveidota komisija, kurā būs pārstāvēti televīzijas un kultūras nozares eksperti. LTV ir tiesības pieaicināt arī starptautiskus ekspertus. Konkursa rezultātus plānots paziņot 2025. gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti