Kultūras rondo

Kas notiktu, ja vecāki atļautu visu? Lauris Gundars par savu jaunāko bērnu grāmatu "NĒ!!!"

Kultūras rondo

Teātris ienāk skolā: aizvadīta mobilo izrāžu skate Rēzeknē

Forums "Baltic Sea Docs" piedāvā jaunāko dokumentālo filmu programmu

Filmu forums «Baltic Sea Docs» – kas filmu industrijai liek apmeklēt Rīgu?

Dokumentālo filmu forums "Baltic Sea Docs" piedāvā gan attīstības iespējas filmu veidotājiem, gan daudzveidīgu piedāvājumu skatītājiem. Šogad iespējams redzēt vairākas filmas, kas iepriekšējo gadu forumos piedalījušās vēl tapšanas stadijā vai startējušas kā projekti, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja foruma vadītāja Zane Balčus, "VFS Films" producents Uldis Cekuls un "Mistrus Media" producents Gints Grūbe.

Gan filmu veidotājiem, gan skatītājiem

"Man liekas, ka pasaulē dokumentālais kino piedzīvo renesansi, un skatītāji ir aicināti piedalīties šajā renesansē," pauda Grūbe. 

No 1. līdz 8. septembrim šogad jau 28. reizi notiek "Baltic Sea Docs" – Nacionālā kino centra rīkotais dokumentālo filmu forums, kas Rīgā pulcē dažādu valstu dokumentālo filmu veidotājus un skatītājiem piedāvā starptautiski atzītu jaunāko dokumentālo filmu programmu. 

"Mēs kā parasti centāmies, lai mums būtu pēc iespējas dažādāka programma, lai tās būtu atšķirīgas tēmas un līdz ar to tās varētu uzrunāt dažādus skatītājus. Protams, ka programmā ir arī aktuālie jautājumi, viena no filmām skar Palestīnas jautājumu. Ir, protams, filma, kas ir uzņemta Ukrainā. Cita filma atkal skar mākslīgā intelekta tematu. Kā parasti, mēs mēģinājām pēc iespējas daudzveidīgu programmu piedāvāt," stāstīja Balčus.

Forumā "Baltic Sea Docs", kā ierasts, ir gan pasākumi profesionāļiem, gan filmu programma visiem interesentiem. Šogad foruma rīkotāji īpaši akcentē saikni starp foruma sadaļām profesionāļiem un kino skatītājiem.

"Mēs atlasām un rādām arī tās filmas, kuras kādreiz ir forumā piedalījušās to tapšanas stadijā. Tāda ir foruma atklāšanas filma "Kopš es sevi atceros", kas ir tapusi Gruzijā.

Paralēli tam foruma norises laikā, no trešā līdz astotajam septembrim, portālā "Filmas.lv" mēs demonstrēsim vēl trīs filmu izlasi, kuras kādreiz ir piedalījušās forumā kā projekti," atklāja Balčus. 

Meklēs starptautiskus kontaktus

Tikmēr kopprodukciju forumā producenti startē un prezentē savas ieceres, sākot no idejām līdz pat gatavai filmai. Grūbe atklāja, ka tapšanas stadijā šobrīd ir jauna Viestura Kairiša dokumentālā filma "Tukšums".

"Mums kā producentiem likās, ka ir svarīgi, ka mūsu lielie režisori nepazūd tajā spēlfilmu burbulī un turpina veidot un saglabāt to spēcīgo tradīciju, kas ir tas Latvijas dokumentālais kino.

Viesturs ir viens no tādiem arī dokumentālā kino autoriem," pauda Grūbe.

Gints Grūbe (no kreisās), Uldis Cekuls, Ingvilda Strautmane un Zane Balčus
Gints Grūbe (no kreisās), Uldis Cekuls, Ingvilda Strautmane un Zane Balčus

Dokumentālā filma "Tukšums" būs stāsts par vietām Eiropā, tostarp Latvijā, kuras dažādu iemeslu dēļ – vai pēc kapitālisma, vai sociālisma sabrukuma – tukšojas. 

"Viestura Kairiša filma ir stāsts par to, ka tukšums nekad nav tukšs. Tas atklājas, piemēram, stāstā par Kupravu Latgalē, ka tajā brīdī, kad šī Kuprava tukšojās pēc tam, kad sabruka padomju industrializācija, vispirms tur sāka iemitināt cietumniekus, bet šobrīd tur jau ir ieviesusies Latvijas zemessardze, jo tā ir Latvijas robeža," stāstīja Grūbe.

Filma ir iecerēta kā vairāku valstu kopprodukts, tāpēc forumā tās producenti cer sastapt partnerus no citām valstīm.

Cer uz atklātu novērtējumu

Forumā piedalīsies arī "VFS Films" ar Pētera Krilova dokumentālo filmu "Sarkanais šķūnis", kas ir sarežģīts, vēsturiski politisks stāsts, kura centrā ir gleznotājs un dramaturgs Raimonds Staprāns. 

Cekuls norādīja, ka viņam, no profesionāļu viedokļa raugoties, forumā interesē tieši pirmās divas dienas, kurās notiek dažādu ekspertu, pieredzējušu kinematogrāfistu un pašu foruma dalībnieku diskusijas. 

"Mums ļoti interesē notestēt, kas rezonē un kas strādā citu kultūru auditorijās.

Te ir ļoti vērtīgi, ka forumā ir divas dienas, kuru laikā diskusiju grupās bez jebkādiem limitiem slēgtā auditorijā notiek atklāta viedokļu apmaiņa. Ja ir slikti, tad viņi tā arī saka, ka es nesaprotu, kas tas vispār tāds ir," stāstīja Cekuls. 

Ņemot vērā, ka šobrīd dokumentālā filma "Sarkanais šķūnis" ir montāžas stadijā, šādi viedokļi var būt ārkārtīgi noderīgi.

"Mēs šīs dienas gaidām un esam jau sagatavojušies saņemt visa veida vēstījumus. Galvenais ir visu uztvert profesionāli, nevis personiski. Tā ir mācība, ko es jau sen esmu apguvis. Gaidiet pirmizrādi nākamgad, ja mums viss labi izdosies forumā," norādīja Cekuls.

Kas filmu industrijai liek apmeklēt Rīgu?   

"Es domāju, ka mēs saglabājam savu īpašo nišu tieši ģeogrāfiskā novietojuma, pārliecības un koncepcijas dēļ, ka mēs izvēlamies projektus no ļoti konkrēta reģiona. Tās ir valstis ap Baltijas jūru, arī plašāka Austrumeiropa, un mums ir pārstāvji arī no Kaukāza valstīm," pauda Balčus.

Turklāt šogad pirmo reizi "Baltic Sea Docs" startēs arī vairāki projekti no Centrālāzijas. Tad, kad dokumentālā kino profesionāļi, televīziju un producentu savienību pārstāvji ierodas uz šo forumu, viņi ļoti labi apzinās, ka šeit varēs uzzināt visu par to, kas jauns notiek tieši šajā ģeogrāfiskajā areālā, skaidroja Balčus.

"Man liekas, ka svarīgs ir fokuss, jo pasaulē ir daudz šādu forumu. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma fokuss ir ģeopolitisks, un tāds tas ir bijis jau sākotnēji, bet tajā sākotnējā stadijā mēs bijām tāda "bijusī Padomju Savienība + Austrumeiropa". Man liekas, ka šajā brīdī, pēdējo pāris gadu laikā, kad mēs runājam par jēdzienu Baltijas jūra kā NATO ezers, tas diezgan būtiski maina to skatu punktu, kā skatīties uz šo ģeopolitisko uzstādījumu," pauda Grūbe.

Tas, ka ģeopolitiskā situācija ir radikāli mainījusies, liek arī filmu veidotājiem vairāk runāt par tiem vēstures un mūsdienu stāstiem, kuri šeit top. Citādāk jau tos neviens neieraudzīs, atzina Grūbe. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti