Izmeklēts Ziemeļeiropas laikmetīgais kino Riga IFF seansos Rotko muzejā

Rīgas Starptautiskais kino festivāls savā 11. sezonā paplašina klātienes seansu ģeogrāfiju un piedāvā izmeklētu filmu izlasi Rotko muzejā, Daugavpilī. Četros seansos no 18. līdz 26. oktobrim daugavpiliešiem būs iespēja kļūt par daļu no lielākā Latvijas kino notikuma un redzēt spilgtākos šī gada Ziemeļeiropas kino atradumus, kas ar panākumiem izrādīti Berlinālē un Kannās, informēja festivāla rīkotāji.

Riga IFF seansi Rotko muzejā notiks divās festivāla nedēļas nogalēs, iezīmējot tematisko un faktūrās bagātīgo Somijas, Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas kino tradīciju un jaunās paaudzes autoru redzējumus.

Filma "Raķete"
Filma "Raķete"

Pirmais seanss notiks piektdien, 18. oktobrī, pulksten 18.00, skatītāju vērtējumam piedāvājot Mias Tervo asprātīgo komēdiju "Raķete" (2024). Filma "Tvinpīkai" līdzīgā manierē ieved Lapzemes mazpilsētas dzīvē 80. gadu sākumā, kad jauna sieviete ir apņēmības pilna uzzināt patiesību par mīklaino kodolraķeti vietējā ezerā.

Filma "Meitene ar adatu"
Filma "Meitene ar adatu"

Savukārt Riga IFF otrajā seansā sestdien, 19. oktobrī, pulksten 17.00 tiks izrādīts zviedru režisora Magnusa van Horna šī gada Kannu galvenā konkursa dārgakmens "Meitene ar adatu" (2024). Vizuāli izsmalcinātais, brāļu Grimmu pasakai līdzīgais stāsts uzbur 20. gadsimta sākumu Kopenhāgenā un šuvējas, kara laika Pelnrušķītes, dzīvi, kad viņa sastop dāņu sērijveida slepkavu Dagmāru Overbiju – viņas lomā dāņu granddāma Trīne Dirholma.

Filma "Armands"
Filma "Armands"

Piektdien, 25. oktobrī, pulksten 18.00 skatītāji Daugavpilī varēs iepazīt leģendārās aktrises Līvas Ulmanes un zviedru autorkino meistara Ingmara Bergmana mazdēla Halfdana Ulmana-Tendela spožo režijas debiju "Armands" (2024). Psiholoģiskajai puzlei līdzīgā drāma par jaunas mātes, pazīstamas aktrises, sešgadīgā dēla incidentu skolā un notikušā interpretācijām godalgota ar prestižo Kannu "Caméra d’or" kā labākā gada debija. Filmā skatītāji sastapsies ar vienu no šī brīza Eiropas labākājām aktrisēm – norvēģieti Renāti Reinsvi –, kas pirms trim gadiem aizkustināja ne tikai Riga IFF skatītājus, bet arī visu pasauli ar savu lomu divām Amerikas Kinoakadēmijas balvām "Oskars" nominētajā filmā "Pasaulē sliktākais cilvēks" (2021).

Filma "Pāreja"
Filma "Pāreja"

Klātienes seansu izlasi sestdien, 26. oktobrī, pulksten 17.00 noslēgs Levana Akīna kūsājošais divu negaidītu draugu ceļojums no Gruzijas uz Turciju filmā "Pāreja" (2024), kas izrādīta Berlinālē. Šajā filmā Akīns turpina veldzēt ar elēģisku, glāsmainu un "gudrās sirds" veidotu kino. Rotaļājoties ar Stambulas faktūrām un divu ideoloģiju iespēju pietuvoties viena otrai, režisors aktivizē kino vislielāko potenciālu: empātiju.

Riga IFF un Rotko muzeja sadabību šogad iezīmē čehu kino sirreālista un avangarda mākslinieka Jana Švankmajera 90. jubileja. Rīgā festivāla laikā uz lielā ekrāna iespējams pieredzēt Švankmajera filmu retrospekciju sadaļā "In kino veritas". Rotko muzejs līdz 2025. gada 16. februārim sirreālisma simtgadē sarūpējis vienu no šī gada izteiksmīgākajām sirreālisma izstādēm reģionā – čehu režisora un viņa sievas, mākslinieces Evas Švankmajerovas, radošajai pasaulei veltīto "Disegno Interno: Padodies savām apmātībām" ekspozīciju. Izstādē būs apskatāmi arī rekvizīti no vairākām Švankmajera filmām, tostarp "Baltais Trusis" no radikālās sapņa pieredzes "Alise" (1988), kas 19. oktobrī pulksten 16.00 tiks izrādīta RigaIFF klātienes seansā Rīgā.

Par Riga IFF

No 17. līdz 27. oktobrim vairāk nekā 100 seansos kino cienītāju maņām tiks piedāvāti drosmīgi un svaigi autoru skatījumi, kas rasti pasaules prestižāko kinofestivālu programmās un Latvijai radniecīgajā Baltijas jūras reģiona kinomākslā. Festivāla vadmotīvs "Witnessing the World of Another" jeb "Pieredzēt citu pasauli" šajā sezonā pievēršas kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam – RIGA IFF komanda aicina skatītāju atklāt jaunus skatpunktus un kino ekrānā iedibinātās pasaules. Jaunumiem sekot iespējams vietnē rigaiff.lv un festivāla sociālo mediju kontos, kā arī pierakstoties RIGA IFF vēstkopas saņemšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti