«Signe un...». Kino nedēļa režisores Signes Baumanes jubilejas zīmē

Šī ir animācijas filmu režisores Signes Baumanes sešdesmitās jubilejas nedēļa.

«Signe un...». Kino nedēļa režisores Signes Baumanes jubilejas zīmē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina režisores dzimšanas dienu trešdien, 7. augustā, atzīmēt kinoteātrī "KSuns" Rīgā, kur būs skatāma dokumentālā filma "Signe un…", ko 2003. gadā veidojusi Dzintra Geka-Vaska. Lai arī filmas pieteikumā teikts,  ka šis darbs nav Signes Baumanes portrets, tajā tomēr aplūkots režisores radošais un personīgais ceļš.

Programmā arī iekļauta pašas Baumanes veidotā 2002. gada animācijas īsfilma "Sieviete" – stāsts par sievietes radīšanu. Ieeja seansā ir bez maksas.

Signe Baumane ir viena no nozīmīgākajām personībām gan laikmetīgajā Latvijas, gan pasaules animācijā.

Viņas filmu stilu raksturo unikāls, atpazīstams vizuālais rokraksts, kā arī atklātība – savos kinostāstos viņa runā par personiskām pieredzēm, nereti provokatīvām tēmām un atspēko iesīkstējušus pieņēmumus. Signe šobrīd dzīvo un strādā Ņujorkā.

Viņa ir uzņēmusi virkni īsfilmu un divas pilnmetrāžas filmas – "Akmeņi manās kabatās" (2014) un "Mans laulību projekts" (2022), kuru stāsti iesniedzās režisores dzimtas un ģimenes stāstos, pētot gan vēsturisko kontekstu, gan garīgo veselību, tāpat arī sievietes lomu dažādu laikmetu sabiedrībās. Šobrīd top režisores trešā pilnmetrāža – "Karmiskais mezgls"; tā noslēgs triloģiju, kas ielūkojas režisores personīgajā un ģimenes stāstā. "Karmiskais mezgls" vēstīs par laiku ap Latvijas neatkarības atgūšanu.

Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts" pērn kļuva par pasaulē visplašāk izrādīto Latvijas filmu. Tā arī spēja iekļūt 33 filmu sarakstā, kas pretendē uz Oskara jeb ASV Kinoakadēmijas balvu. Atgādināšu, ka šī filma ir skatāma vairākās vietējās straumēšanas platformās, kā, piemēram, "Tet+" un "Go3".

No televīzijas ekrānos skatāmā piedāvājuma šonedēļ vēlos izcelt Herberta Rosa režisēto 1989. gada komēdijdrāmu "Dzelzs magnolijas" (Steel Magnolias). Šajā melodramatiskajā filmā savā ziņā ir iekapsulēta 80. gadu ASV pamatplūsmas kino aura. Filmā redzam tolaik vien 22 gadus veco Džūliju Robertsu savas karjeras sākumposmā. Filma ir balstīta amerikāņu scenārista Roberta Hārlinga tāda paša nosaukuma lugā, kuras tapšanu pamudinājis traģisks notikums – Hārlinga jaunākās māsas pāragrā nāve. Hārlinga māsa arī ir Robertsas spēlētās varones Šelbijas prototips.

"Dzelzs magnolijas" vēsta par kādu draudzeņu kompāniju ASV Dienvidu štatā Luiziānā. Filma sākas ar jandāliņam līdzīgu gatavošanos kāzām, kuras, izskatās, apdraudēs putnu bars, kas apsēduši piemājas magnolijas koku. Savukārt visi dzīves būtiskākie pavērsieni tiek apspriesti mazā piemājas skaistumkopšanas saloniņā, kura saimnieci spēlē izcilā kantrīmūzikas zvaigzne un pilsoniskā aktīviste Dollija Pārtone. Kā vēsta nostāsti no filmas uzņemšanas laukuma, viņa esot drosmīgi "cirtusi pretī" filmas režisoram Herbertam Rosam, kurš uzņemšanas laikā esot neganti izturējies pret filmas aktieriem. Brīdī, kad viņš Pārtonei indīgi jautājis, vai viņa vispār protot tēlot, dziedātāja atcirtusi, ka nē, bet tas esot režisora darbs, lai izskatoties, ka viņa to mākot.

Filmas sižetā ietverti dažādi dzīvesgājuma punkti – precības, bērnu dzimšana, tuvinieka aiziešana. Un lai arī "Dzelzs magnoliju" stāsts noris ir labi reglamentētā kinovidē, tās galveno varoņu vienkāršība un ievainojmamība iepretim negaidītiem dzīves līkločiem šo stāstu padara par emocionāli piesātinātu un ikvienam satveramu vēstījumu. Iesaku to skatīties kopā ar draugiem un ģimeni.

Filmu "Dzelzs magnolijas" būs iespēja noskatīties 10. augustā LTV1 pulksten 21.40. Diemžēl autortiesību nosacījumu dēļ šī filma vēlāk nebūs skatāma sabiedrisko mediju platformā Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti