Kultūras ziņas

Leļļu teātrī skatāma interaktīva izstāde

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Top krimināldrāma "Klajumā aiz meža"

«Purva līķu» fenomena rosināta top krimināldrāma «Klajumā aiz meža»

Filmu studija "Mistrus Media" augustā uzsāka jaunas latviešu kriminālfilmas "Klajumā aiz meža" uzņemšanu. Iecere radusies jaunajam režisoram Reinim Kalviņam, kurš par savu debijas filmu "Maiņa" 2022. gadā saņēma Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps". Par ko vēstīs krimināldrāma?

Taciņa ved arvien dziļāk aizaugušā mežā, apkārt spindz odi un mums pretim nāk filmēšanas grupa… Vidzemes mežos netālu no Smiltenes sabraukusi starptautiska kinoļaužu komanda, lai pēc jaunā režisora Reiņa Kalviņa ieceres uzņemtu psiholoģisku krimināldrāmu "Klajumā aiz meža".

Režisors stāsta: "Sižets norisinās Latvijas mazpilsētā, un kūdras laukā, rokot kūdru, viens no darbiniekiem atrod puikas mirstīgās atliekas, un tad tiek šķetināti notikumi, kas varētu būt šis puika un kas ir iesaistītie tā puikas nāvē. Viss norisinās piecu dienu laikā, un dažreiz lēmumi tiek pieņemti ātrāk, negaidot nekādu policijas iejaukšanos, un tā ātrā lēmumu pieņemšana rada visu drāmu un sarežģījumus stāstā."

Krimināldrāmas "Klajumā aiz meža" filmēšana
Krimināldrāmas "Klajumā aiz meža" filmēšana

Galveno varoni – kādas Latvijas mazpilsētas policistu –atveidos aktieris Kaspars Zvīgulis. Šī būs viņa pirmā lielā kino loma: "Jā, 20 gadi bija jānostrādā profesijā, lai pie viņas tiktu, tā pie mums ir. (smejas) Man meitai, viņa vēl nav aktrise, viņai jau ir galvenā loma kino, bet man šī ir pirmā, un pirmā, kur es esmu katrā kadrā. Es esmu filmā katrā kadrā, jo viss, kas notiek filmā, notiek manā redzeslokā – vai man kāds kaut ko saka vai es pamanu, vai es novērtēju, un tas ir sarežģīti. Šajā filmā viss dramatisms un loma tikai, ejot filmai, attīstās."

Režisoram ideja par kriminālfilmu nav devusi mieru kādu laiku, līdz intriga izkristalizējusies, uzzinot par "purva līķu" fenomenu Eiropas purvos, kur regulāri tiek uzietas senas cilvēku mirstīgās atliekas, kas purva apstākļos iebalzamējušās.

Tāpēc vēsture nekad nav mirusi, un lietu aizmiršana nepadara tās par nebijušām.

Filma "Klajumā aiz meža" vēstīs par deviņdesmito gadu noslēpumiem un pagātnes šķetināšanu mūsdienās. Filmas scenāriju rakstījis pats režisors kopā ar igauņu scenāristiem Līviju Ulmani un Andri Feldmani.

Viņi veidojuši arī scenāriju Viestura Kairiša filmai "Janvāris", Latvijas kopražojumiem "Lomu spēles" un "Ērikas Akmenssirds", igauņu daudzsēriju filmai "Estonia", kā arī Kannu festivālā godalgotajai Somijas filmai "Kupeja nr.6".

Krimināldrāmas "Klajumā aiz meža" filmēšana
Krimināldrāmas "Klajumā aiz meža" filmēšana

Reinis Kalviņš atklāj: "Filmēšana pārsvarā notiek Vidzemē, šobrīd esam netālu no Smiltenes - pie Niedrāju ezera, kur mēs filmēja vairākas epizodes. Ļoti daudz filmējam Smiltenes policijas iecirknī, tad mums galvenā varoņa māja ir Gaujienā. Tā kā vairāk nekā mēnesi uzturamies Vidzemē, un mēģināsim noķert rudens sākumu šeit vai vasaras beigas, atvasaru, tas mums vajadzīgs.

Šodien jūs bijāt epizodē, kad galvenais varonis meklē savu dēlu, kurš nav atnācis mājās pa nakti, un tad viņš iet visām viņam zināmām vietām, kur viņš varētu būt, un meklē viņu."

 

Kaspars Zvīgulis atzīst: "Es joprojām nezinu, kā režisors samontēs filmu, jo mēs apzināti daudzus kadrus filmējām ar pilnīgi dažādām, pretējām attieksmēm. Piemēram, mēs nofilmējam vienu kadru, kur es esmu pozīcijā par, un mēs nofilmējam to pašu epizodi, tos pašu kadrus, kur esmu pozīcijā pret. Un tad ir jautājums, ko mēs atstāsim beigās, jo tas arī ir tas interesantums un tas filmas detektīvs, ka mēs līdz galam nesaprotam notikumu gaitu, kurš pie kā ir vainīgs, kurš ko izdarījis… Un tas viss ir atkarīgs no tā, kā es nospēlēju."

Aktieris Kaspars Zvīgulis filmā "Klajumā aiz meža"
Aktieris Kaspars Zvīgulis filmā "Klajumā aiz meža"

"Tāpēc filmējam gan tā, gan tā, pēc tam līmēsim kopā, lai varētu izsekot, un tad beigās rodas jautājums, kas tad ir svarīgāks – svarīgāki paliek notikumi, ko nesaprotam, vai ka nesaprotam to, kas notiek galvenā varoņa galvā?

Būs labs detektīvs, laba krimināldrāma par attiecībām, par dzīvi, par notikumiem, kas mūs ietekmē.

Par to, ka mums varbūt liekas, ka mūs neietekmē, bet īstenībā no malas, es ceru, ka skatītāji to arī pamanīs - pat ja mēs sakām, ka tas mūs neietekmē, tas ietekmē," teic aktieris.

Studijas "Mistrus Media" filma "Klajumā aiz meža" top kā trīs valstu – Latvijas ("Mistrus Media"), Vācijas ("Juna Film") un Igaunijas ("Meteoriit") kopražojuma filma. To veido starptautiska komanda, piemēram, vadošais operators ir no Spānijas Džimijs Ginferers, kur atzīmē: "Ideja ir, lai šī filma ir spēcīga, tāpēc sekojam tēlu psiholoģijai, nevis acīmredzamā tiešā veidā, bet tēlainā veidā, lai mēģinātu saprast, ko viņi jūt… Izstāstīt to caur kadra estētiku."

Operators Džimijs Ginferers
Operators Džimijs Ginferers

Viņš norāda, ka mēģina integrēt raksturus ainavā un vietā, kur viņi dzīvo: "Veidot filmas estētiku tā, lai viņa būtu mazliet ārpus realitātes."

Filmēšanas turpināsies līdz oktobrim Smiltenē, Gaujienā, Raunā, Jūrmalā, kā arī Tartu reģionā Igaunijā, bet uz lielajiem ekrāniem kriminālfilma nonāks nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti