Bērnu filma un filma par bērniem. Divi atšķirīgi kino darbi nedēļas piedāvājumā

Šonedēļ plašākai sabiedrības daļai kļūs pieejamas divas filmas. Animācijas filma "Meitene dzinējsuns" piedzīvos pirmizrādi Latvijas kinoteātros, bet Latvijas Televīzijā skatāma būs meksikāņu režisores Lilas Avilesas ģimenes drāma "Totēms". Pirmās filmas galvenā auditorija ir bērni, savukārt otrā filma savā stāstā izceļ bērna emocijas un pārdzīvojumus.

Bērnu filma un filma par bērniem. Divi atšķirīgi kino darbi nedēļas piedāvājumā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Meitene dzinējsuns"

Šonedēļ uz ekrāniem nonāk animācijas filma "Meitene dzinējsuns" – tā ir itāļu režisora Enzo d'Alo veidota pilnmetrāžas filma, kas veidota klasiskā animācijā. Filmas iesaistē piedalījusies arī vietējā animācijas studija "Rija" un pašmāju kino profesionāļi; Latvijā notikusi fonu gleznošana un kinodarba ieskaņošana. Uz ekrāniem Latvijā filma nonāks ieskaņota latviski, līdz ar to darbs piemērots arī gados jaunākajiem skatītājiem, jo nav jālasa subtitri.

Filma ir balstīta īru rakstnieka Rodija Doila sarakstītajā tāda pat nosaukuma romānā. Stāsts vēsta par kādas ģimenes trīs sievietēm, par galveno varoni izvirzot vienpadsmit gadus veco Mēriju, kas aizraujas ar ēst gatavošanu. Filmā būtiski ievīta arī sarežģītāka, taču ar bērniem pārrunājama lieta kā tuvinieka slimība un aiziešana.

Filmas veidotāja Enzo d'Alo darbi ir plaši izrādīti starptautiski, toskait kinofestivālos. "Meitene dzinējsuns" savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja aizvadītā gada Berlīnes kinofestivālā.

Kino no 11. oktobra.

"Totēms"

Vēl viena filma no 2023. gada Berlīnes kinofestivāla, ko šonedēļ varēs redzēt Latvijas Televīzijā, ir meksikāņu režisores Lilas Avilesas ģimenes drāma "Totēms".

Latīņamerikas kino festivālu vidē ir labi atpazīstams – starptautiskajā apritē nonākušie šī plašā reģiona darbi parasti izceļas ar kvalitāti un stāstniecisko asredzību. Izņēmums nav arī šī filma. "Totēms" filmē kādas ģimenes gatavošanos svinībām. Kino kamera bieži vien atrodas tādos leņķos, kas ir septiņgadīgās varones Solas skatpunkta augstumā; filmā notiekošo pamatā redzam no viņas perspektīvas. Lai arī gatavošanās notiek šķietami priecīgam notikumam – dzimšanas dienai –, tomēr noskaņa ir drūma, jo gaviļnieks – Solas tēvs – ir nedziedināmi slims.

Avilesas filma, kā to esmu uzsvērusi iepriekš, pēc apraksta var šķist ikdienišķa – te, no vienas puses, redzam ļoti sadzīviskas un pat praktiskas ainas, taču, no otras puses, filmai piemīt fascinējoša un pat apbrīnojama emocionālā bagātība. To izdodas notvert, pateicoties filmas vēstījuma izklāstam – esam liecinieki gan emocionālām sarunām, gan noprotam galvenās varones attieksmi, sajūtas par notiekošo.

Filmas noslēgumā ietvertā aina, kurā gaviļniekam tiek spēlēti dažādi priekšnesumi, ir viena no paradoksālākajām aizvadīto gadu filmās – te redzam dzīres, kas patiesībā ir atvadas – bēres aizgājējam vēl klātesot. "Režija ir uzdevums, kurā jāparūpējas par sirdīm," intervijā izdevumam "Los Angeles Times" savulaik sacīja Avilesa. Un viņai pavisam noteikti ir izdevies sagādāt spilgtu kino pieredzi, kura paliek dzīvā atmiņā vēl teju divus gadus pēc noskatīšanās.

Piektdien, 11. oktobrī, pulksten 22.30 LTV7. Svētdien, 13. oktobrī, pulksten 00.30 LTV1 (sestdienas naktī). Pēc tam Replay.lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti