«Vienam komēdija, otram – traģikomēdija». Šonedēļ pirmizrāde Kristapa Brīzes filmai «Banāns upē»

No ceturtdienas, 12. septembra, kinoteātros visā Latvijā būs skatāma jauna pašmāju piedzīvojumu komēdija "Banāns upē". Sižets norisinās laivu braucienā Kurzemē, kur piedzīvotie pārbaudījumi pilnībā izmaina stāsta varoņu attiecības. Režisora Kristapa Brīzes debijas filmā galvenās lomas atveido populārie aktieri Toms Auniņš un Kaspars Dumburs, bet pusaudža lomā iejūtas Nestors Carjovs Krūmiņš.

Filmai iedvesmu režisors guvis personīgajā pieredzē, jo, iemīlot sievieti ar trim bērniem, ne tik vienkārši viņam veidojās attiecības ar viņas bērniem.

«Vienam dzimumam komēdija, otram – traģikomēdija». Šonedēļ pirmizrādi piedzīvos Kristapa Brīzes filma «Banāns upē»
00:00 / 04:21
Lejuplādēt

Filmas centrā ir Ralfs, kurš laimīgi atradis savu mīļoto sievieti, taču viņas trīspadsmitgadīgais dēls Kārlis nebūt nesteidzas pieņemt jauno audžutēvu. Attiecību stiprināšanas nolūkā Ralfs nolemj doties kopīgā laivu braucienā ar Kārli, un viņiem pievienojas vēl arī Ralfa atraktīvais kolēģis Linards. Viņš arī braucienam atvēl savu koši dzelteno laivu, sauktu par banānu.

Attiecību stiprināšanas brauciens iegūst negaidītus pavērsienus, jo īpaši tādēļ, ka katram no trim vīriem laivā ir sava atšķirīga izpratne par to, kas ir piedzīvojumi.

Par iedvesmu filmai kalpoja režisora Kristapa Brīzes personiskā pieredze, jo arī viņa dzīvesbiedres trīs bērni viņu kā audžutēvu uzreiz tā nemaz nepieņēma, nācās pacīnīties par viņu uzticības iegūšanu. Diezgan droši – šādi attiecību stāsti mūsdienās kopumā ir gana tipiski, tāpēc filmā ne viens vien ieraudzīs pazīstamas situācijas un iespējamus ceļus to risināšanai, kas šajā gadījumā ir mēģinājums labāk iepazīt otru ārpus ierastās vides, stāsta Kristaps Brīze: "Mājās četrās sienās ir cita attiecību dinamika nekā pavisam atšķirīgos apstākļos. Bieži vien vidē, kur ir pārbaudījumi, tu vari pēkšņi ieraudzīt citas tava tuvākā personības šķautnes. Līdz ar to es domāju, ka noteikti grūtības var satuvināt, izraušanās no ierastās vides var palīdzēt. Šeit tā arī notiek, un ir kaut kāds aplis, kam galvenie varoņi iziet cauri. Bet, protams, ir arī skaidrs, ka šis aplis nekad nebeigsies. Arī man tā ir gadījies. Skaidrs, ka es nekad nebūšu īstais tēvs, bet mēs tomēr varam panākt kaut kādu harmoniju savā starpā."

Trīs vīru laivā lomās redzēsim Tomu Auniņu, Kasparu Dumburu un Nestoru Carjovu Krūmiņu, kurš atveido trīspadsmitgadīgo Kārli. Režisors stāsta, ka Nestors aktieru atlasē piesaistījis uzmanību ar to, ka nekad nav akli pildījis komandas kaut ko notēlot, - viņš atšķirībā no citiem puikām katrai darbībai gribējis zināt pamatojumu. Tiklīdz to uzzinājis, ļoti labi arī uzdevumu izpildījis.

Tā kā dažādu apstākļu dēļ filma tapa četrus garus gadus, Nestors atzīst, viņam pašam sevi visai grūti atpazīt uz ekrāna, jo tagad viņš jūtas jau pilnīgi cits cilvēks ne tikai vizuāli, bet arī savā iekšējā būtībā: "Man patika, ka es kā bērns tur esmu interesantas scēnas taisījis. Bet tas bija pateicoties režisoram Kristapam, viņš man pateica, kā ir jāaktierē. Bet tagad, skatoties atpakaļ ar svaigu aci, es teiktu, ka es varēju labāk. Tagad es būtu labāk izdarījis."

Filma "Banāns upē"
Filma "Banāns upē"

Ralfa lomas atveidotājs Toms Auniņš stāsta, ka, lai arī filmas uzņemšanas straumē bija dažas epizodes, kad aktieru temperamenti šķīla dzirksteles, tomēr pamatā gaisotne viņu trijotnē bija draudzīga, viņi viens otrā ieklausījās un uzticējās viens otram.

Toms Auniņš pieļauj, ka, virspusēji raugoties, kāds varbūt filmā ieraudzīs izsmējīgu stāstu par to, cik daudz mūsdienās ir nepieaugušu vīriešu, kāds var izskatīties viņa atveidotais Ralfs, bet šim stāstam ir arī savi objektīvi iemesli: "Tas ir arī tāds objektīvs process. Jo mūsdienās visā pasaulē psihologi pēdējā laikā arvien biežāk runā par to, ka mūsdienās vīrieši pieaug varbūt tikai ap 40 gadu vecumu. Pretstatā tam, kā tas ir bijis agrāk, kad jau 20 gadu vecumā bija ģimenē piedzimuši bērni, kari izdzīvoti un vēl nezin kas. Tad tagad kaut kā objektīvi, pateicoties droši vien dzīves kvalitātes līmenim, izglītībai, kas ir jāapgūst, daudziem citiem faktoriem, tomēr mēs ilgāk saglabājam zināmu bērnišķīgumu, nosacīto nevainību dzīvē. Varbūt tas ir pat forši. Uz to var dažādi paskatīties. Man šķiet, ja uz šo tēmu mēs skatāmies bināri, ņemot vērā, ka pamatā ir divi dzimumi, tad man šķiet, ka vienam dzimumam šī filma varētu būt vairāk komēdija, bet otram dzimumam – nedaudz vairāk traģikomēdija."

Kristapa Brīzes debijas spēlfilmas – piedzīvojumu komēdijas "Banāns upē" - pirmizrāde būs trešdien, 11. septembra, bet no ceturtdienas, 12. septembra, filmu izrādīs kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti