Panorāma

Prezidents izsaka pateicību robežsargiem un policistiem

Panorāma

Panorāma

Palielinās atbalstu ārvalstu kino projektu piesaistei

Vienojas par atbalstu ārvalstu kino projektu piesaistei

Nākamā gada valsts budžetā paredzēts īpašs mehānisms, kas ļaus palielināt atbalstu kino nozarei un ārvalstu kino projektu uzņemšanai Latvijā.

Valdības pārstāvjiem, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) kopā ar kino nozares organizācijām izdevies vienoties par jaunu mehānismu, kā atbalstīt ārvalstu kino projektu uzņemšanu Latvijā.

"Mēs esam izveidojuši instrumentu, lai šis atbalsts būtu stabils, drošs, ilgtspējīgs un salīdzināms ar pārējām valstīm. Lai mēs spētu šos ārvalstu filmu producentus šeit piesaistīt un sniegt atbalstu," sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārā sekretāre Karina Ploka.

Jaunais mehānisms paredz, ka ārzemju kino projekti Latvijā varēs pretendēt uz valsts atbalstu līdz pat 30% no projekta kopējām izmaksām.

Ar šo pašu mehānismu varētu tikt finansēti arī tā sauktie dižpasākumi – lieli starptautiski pasākumi, kas piesaista vismaz 10 000 cilvēku. Tie varēs saņemt līdz 20% lielu līdzfinansējumu. Kopumā šiem mērķiem nākamā gada budžetā paredzēts atvēlēt aptuveni 7,5 miljonus eiro, bet nākamajos gados šo summu iecerēts palielināt, 2026. gadā nodrošinot pieejamo finansējumu 7,9 miljonu eiro un 2027. gadā 8,3 miljonu eiro apmērā.

Nesen kļuva zināms, ka video straumēšanas milzis "Netflix", visticamāk, atteiksies no ieceres filmēt Latvijā savu jauno seriālu ar 20 miljonu eiro budžetu.

Kino nozares pārstāvji gan nemācēja teikt, vai šīs izmaiņas spēs atgriezt Latvijā šī seriāla filmēšanu,

bet neslēpa gandarījumu, ka turpmāk būs skaidrāki spēles noteikumi un tas ļaušot labāk konkurēt ar kaimiņvalstīm par filmu industrijas milžu piesaistīšanu.

Latvijas Filmu servisa producentu asociācijas pārstāvis Jānis Kalējs sacīja, ka nozare jūtas pacilāti un sadzirdēti: "Mēs šobrīd esam vienādās pozīcijās gan ar Somiju, gan Igauniju un Poliju, faktiski – ar reģionu. Tā ka mēs varam droši konkurēt. Tas, ko mēs ārzemniekiem sakām: brauciet, te ir 30% [atbalsta], tā ir tā mūsu ziņa."

Šī iecere gan vēl jāapstiprina Saeimā. Turklāt LIAA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju jāsagatavo noteikumi un kritēriji, lai precizētu, kādi kinoprojekti un dižpasākumi varēs pretendēt uz valsts līdzfinansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti