Labrīt

Eksperte: NATO līderu samits būs liels pārbaudījums ASV prezidentam Džo Baidenam

Labrīt

Krištopāna pārstāvētās deputātu grupas EP mērķis ir cīnīties pret migrācijas politiku

Reportāža no Martas Elīnas Martinsones komēdijas ''Vecāku sapulces'' filmēšanas

Sabiedrības spogulis Martas Elīnas Martinsones jaunajā komēdijā «Vecāku sapulce»

Ikvienam cilvēkam ar skolas vecuma bērnu ļoti labi pazīstams jēdziens ir "vecāku sapulces". Īpaši skaļas un karstas tās var izvērsties, kad tuvojas izlaidums, jo vecākiem mēdz būt krasi atšķirīgi viedokļi par to, kādam ir jābūt izlaidumam.

Tieši šāda situācija būs Martas Elīnas Martinsones jaunās komēdijas "Vecāku sapulce" centrā. Komēdijas pamatā ir Lindas Rudenes scenārijs, filmā redzēsim veselu plejādi spožu dažādu Latvijas teātru aktieru.

Rīgas centra skolā šonedēļ filmēšanā viesojos dienā, kad top aina, kurā vecāki apspriež, kādai jābūt izlaiduma ballītei un kas jāliek uz galdiem, bet jau pašā kodolā šajos jautājumos nav nekādas vienprātības.

Vārds pa vārdam, un saruna par izlaidumu pārvēršas garā diskusijā par gastronomiju, dažādiem ēšanas paradumiem, līdz sāk pāraugt personisku apvainojumu gūzmā, īpaši pēc tam, kad Jānis pagaršojis kāda uz sapulci atnesto cienastu.

Spēlfilma "Vecāku sapulce"
Spēlfilma "Vecāku sapulce"

Filmēšanas pauzē režisore Marta Elīna Martinsone stāsta, ka Lindas Rudenes scenārijā viņu visvairāk uzrunā situāciju un tipāžu atpazīstamība: "Visvairāk mani uzrunā bieži vien mūsdienu diskusiju bezjēdzība. Cilvēki neklausās viens otrā, katram ir svarīgi pateikt tikai to vienu savu lietu, nav nekādas sarunas, ir tikai viedokļu izteikšana.

Tas arī precīzi parādās filmā, ka šī svarīgākā tēma – kas ir bērnu izlaidums – ātri kļūst sekundāra, jo katram ir daudz svarīgākas lietas, katrs runā par savu un nav gatavs kompromisiem. Arī tas, cik asa ir attieksme, tiklīdz kaut kas ir saistīts ar bērniem. Piemēram, viens no jautājumiem, ko mēs paceļam, ir par dzimumaudzināšanu skolās, es zinu, ka tas ir ļoti karsts temats, par kuru nekad nevar nonākt pie kopsaucēja.

Kāpēc komēdija? Jo komēdijā jau svarīgākais ir, ka katram varonim ir tā sava traģēdija.

Mums tas šķiet varbūt smieklīgi, bet māmiņai, kura ir printējusi ēdienkaršu piedāvājumu un ja kāds par to pasmejas, tā ir personiska traģēdija, pat ja skatītājam tas liekas absurdi."

Aktrise Elita Kļaviņa atveido Žaneti, kas ir sievietes tips ar lielu ego, kas visu grib noteikt un kontrolēt, kam šķiet, ka tieši viņa vienmēr zina vislabāk. Par izlaidumu viņa jau visu ir izplānojusi, jo – kā nekā – deviņus gadus bijusi vecāku padomē, tāpēc Žanetei neiet viegli, kad savus viedokļus sāk izteikt arī citi vecāki.

Elita Kļaviņa spēlfilmā "Vecāku sapulce".
Elita Kļaviņa spēlfilmā "Vecāku sapulce".

Elita Kļaviņa vecāku sapulci dēvē par sava veida spoguļattēlu tam, kas notiek mūsu sabiedrībā kopumā: "Šī vecāku sapulces situācija ir tāds cilvēku mikrokosmoss miniatūrā, kur sanāk kopā cilvēki no ļoti dažādiem slāņiem, grupām, izpratnēm, mēģina vienoties par kaut ko, bet katram ir pilnīgi cits izejas punkts. Galu galā kaut arī viņi ir it kā tādi vecāki un gudrāki par bērniem, tāda pati klase vien sanāk, un visi kaut kādā ziņā nonāk tādā bērna prātā."

Vienu no vecākiem, klasiska latviešu vārda īpašnieku Jāni filmā atveido aktieris Lauris Dzelzītis: "Viņš ir tāds deviņdesmitajos gados skolots, pēc šādas saprašanas arī turpina risināt problēmas. Viņš noteikti būs pretmets visam, kas tiek uzskatīts par progresīvu. Arī dzimumidentitātes jautājumos. Šajā ziņā man nav tālu jāmeklē, man ar viņu domas, paldies Dievam, sakrīt, jo tomēr jau laikam viss ir izgājis stipri no rāmjiem ārā. Viņš tāds veselīgi domājošs savā stilā, bet tā – visnotaļ pozitīvs tēls.

Es ceru, ka tie arhetipi parādīsies filmā un caur tiem arī katrs varēs identificēt ja ne sevi, tad pilnīgi noteikti kādu kaimiņu, un varēs par to pasmaidīt."

Lauris Dzelzītis spēlfilmā "Vecāku sapulce".
Lauris Dzelzītis spēlfilmā "Vecāku sapulce".

Pēc dažām dienām filmēšana noslēgsies, ceļu pie skatītājiem komēdija "Vecāku sapulce" sāks nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti