11 dienas un vairāk nekā 100 seansi – ko šogad sola Rīgas Starptautiskais kino festivāls?

Pēc nepilnas nedēļas, 17. oktobrī, klāt būs kinomīļu īpaši gaidītais notikums – 11. Rīgas Starptautiskais kino festivāls. Tas notiks 11 dienas un piedāvās plašu un rūpīgi atlasītu filmu izlasi, ko izrādīs vairāk nekā 100 seansos. Lai skatītājiem būtu vieglāk orientēties, filmu programma sadalītas 10 sadaļās un iekļauj gan žilbinošus Holivudas jaunumus, gan prestižos festivālos godalgotus darbus, gan daudzsološas debijas, gan klasiķu rokrakstus. Filmas varēs skatīties kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", kā arī tiešsaistē visā Latvijā. Festivāla vadmotīvs šogad ir – "Pieredzēt citu pasauli".

11 dienas un vairāk nekā 100 seansi – ko šogad sola Rīgas Starptautiskais kino festivāls?
00:00 / 04:47
Lejuplādēt

Kā ierasts, spilgtākos aizvadītās festivālu sezonas iespaidus un godalgotās filmas apkopo sadaļa "Festival Selection". Nupat apbalvota ar "Zelta lauvas" godalgu, no Venēcijas kinofestivāla uz Rīgu atceļos izcilā spāņu klasiķa Alomodovara jaunākā melodrāma "Blakusistaba". Arī šī brīža lielākais kino pasaules skandāls – Ali Abasi filma "Māceklis", kas ir biogrāfiska variācija par Donalda Trampa karjeras sākumu. Tāpat arī Kannu sensācija – franču režisores Koralī Faržā filma "Substance", ko dēvē par asiņaināko pliķi mākslīgā skaistuma kulta laikmetam, un vēl virkne citu intriģējošu kino darbu.

Arī šogad neizpaliks skatītāju ļoti iemīļotā Ziemeļvalstu filmu sadaļa un aizraujoši kino ceļojumi pašiem jaunākajiem skatītājiem.

Baltijas jūras pilnmetrāžas filmu konkursā sacentīsies 10 filmas, no kurām divas pārstāvēs Latviju, abas būs pasaules pirmizrādes – tā būs Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Galapunkti" un Māra Maskalāna dokumentālā kino darbs "Beigas".

Māra Maskalāna filma ir skats uz dzīvības un nāves riņķa danci, stāsta festivāla radošā direktore Sonora Broka: "Māra Maskalāna filma ir tapusi septiņu gadu posmā. Ļoti, ļoti ilgi lolots projekts, kurā tad dažādi varoņi – gan mākslinieks, gan zoologs, gan dabas pētnieks, gan astrologs – reflektē par brīdi, kurā mēs pārejam no dzīves nāvē. Tāds veļu laikam atbilstošs kino piedzīvojums.

Savukārt Lailas Pakalniņas filma "Galapunkti" ir veidota, ļoti pacietīgi un rūpīgi vērojot norises teju visos Rīgas sabiedriskā transporta galapunktos.

Tas ir ļoti interesants gan galapunktu portrets, gan to cilvēku portrets, kuri tur ierodas. Veidots ar ļoti lielu mīlestību."

Sadaļā "Pašmāju kino ainavas" spilgti pašmāju kino veikumi satiekas ar kopprodukcijām, to vidū ir itāļu režisores Ērikas Lifrēdo un Kristas Burānes dokumentālais portretdarbs "Dzīves tango". Sonora Broka: "Šīs filmas centrā ir pāris, kurā sieva ir tango pasniedzēja un vīrs savukārt sirgst ar parkinsonismu. Un tango negaidīti it palīdzējis aizkavēt Parkinsona sindroma pastiprināšanos un uzlabojis šī vīrieša dzīves kvalitāti. Un šīs filmas viens no varoņiem ir Artūrs Maskats, kurš iepazinās ar šo pāri. Filmā ir dzirdama arī Artūra Maskata mūzika, viņa tango."

Lietuvas un Latvijas kopprodukcija ir starptautiski jau labi pazīstamā lietuviešu režisora Laurīna Bareišas psiholoģiskā drāma "Sausi slīkstot", kas saņēmusi Lokarno festivāla divas godalgas. Tā runā par emocionālām traumām ģimenē un to, kā pavisam nejauši notikumi var pilnībā kājām gaisā apvērst visu cilvēka dzīvi. Filmas Latvijas puses producents ir Matīss Kaža, kurš stāsta: "Režisoram ir ļoti īpaša pieeja filmas uzņemšanai. Mums ir sajūta, ka kamera ir tāds kā novērotājs, it kā mēs būtu tādā vuāristu pozīcijā novietoti šīs ģimenes sadzīvē. Tāpēc ka ļoti bieži tiek izmantoti kopplāni ar tādu ļoti, ļoti lēnu pietuvināšanos, un tad attiecīgi rodas iespaids, ka mums tur īstenībā nevajadzētu būt. Ka mēs to visu skatāmies kā tādi nedaudz vuāristi."

Festivālā būs vēl viena ļoti interesanta filma no Lietuvas, pirmais mūsu kaimiņu mēģinājums trīsdimensiju formātā – Deimanta Narkēviča vēsturiskā kostīmdrāma "Čivinošā dvēsele", kas būs ceļojums uz 19. gadsimta pasauli.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls sāksies 17. oktobrī, līdz ar aptuveni 100 filmu seansiem tas piedāvās ļoti daudzas tikšanās ar filmu autoriem.

Festivāla atklāšanas pasākuma sarkanajam paklājam 17. oktobrī pulksten 18.30 varēs sekot līdzi LSM.lv tiešraidē, savukārt uzreiz pēc tam interneta tiešraides skatītājiem būs iespēja noskatīties festivāla pērnā gada programmas filmu "Totēms".

Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti