Novembrī pie skatītājiem nonāks režisora Jura Kursieša spēlfilma «Cildenie»

Režisora Jura Kursieša jaunākā spēlfilma "Cildenie" pie skatītājiem Latvijā nonāks 15. novembrī, informē studijas "White Picture" pārstāvji.

Režisora Jura Kursieša filma "Cildenie" stāsta par starptautiski atzīto vācu ērģelnieci Annu un viņas latviešu vīru Andri, ietekmīga valsts uzņēmuma vadītāju Latvijā. Pēc Annas koncerta Vācijā viņi atgriežas Latvijā, lai svinētu Annas dzimšanas dienu, taču viņus sagaida ziņas par Andra saistību ar korupcijas skandālu. Preses spiediens pieaug, radot Andrim milzīgu stresu. Tikmēr Annai jābalansē starp vīra jauno reputāciju un tās ietekmi uz viņas mūziķes karjeru.

Galvenās varones Annas mūziķes prototips ir Iveta Apkalna ­– pasaulslavenā ērģelniece piedalījās arī filmas tapšanas procesā, apmācot galveno aktrisi ērģeļspēlē, kā arī ierakstīja filmas skaņu celiņu. Filmas galvenā varone Anna ir klasiskās mūzikas izpildītāja, kuras pasaule ir cieši saistīta ar mūziku, kas ir gan emociju izpausmes veids, gan atspulgs viņas iekšējai cīņai. Viņas vīru Andri atveido aktieris Juris Žagars, kurš saka: "Man jau liekas, ka centos pēc iespējas pietuvināt varoni sev, savām izjūtām, vērtējumiem, reakcijām utt. Un Juris Kursietis ir brīnišķīgs režisors, viņš saprot aktiera darbu un zina, kā no viņa dabūt ārā to vērtīgāko. Gudrs, taktisks, iejūtīgs cilvēks, bet galvenais – velnišķīgi talantīgs."

Režisors Juris Kursietis skatītājiem jau ir pazīstams kā viens no daudzsēriju filmas "Padomju džinsi" režisoriem. Par savu trešo spēlfilmu "Cildenie" režisors saka: "Manas iepriekšējās filmas "Modris" un "Oļegs" pievērsās sabiedrības marginalizēto grupu problemātikai. Ar "Cildenie" vēlējos ieskatīties tajā sabiedrības daļā, ko bieži uzskata par elites pārstāvjiem. Filmas nosaukums "Cildenie" ir ironisks – šī sabiedrības daļa bieži sevi uzskata par pārāku, taču filmā nereti nostādīti absurdās situācijās, kurās sarkastiska drāma un melnais humors apvienojas, parādot, kā cilvēki paši iekrīt savās lamatās, izliekoties labāki par citiem. Vienā brīdī no iedomātā troņa ir jākrīt."

Filmā darbojās starptautiska komanda. Galvenajās lomās ir vācu aktrise Johanna Vokaleka un aktieris Juris Žagars. Filmas kinooperators ir poļu profesionālis Bogumils Godfrejovs, ar kuru Juris Kursietis sadarbojās jau savās iepriekšējās divās spēlfilmās.

Filmas montāžas režisors ir grieķis Jorgs Mavropsaridis, kuram ir ilggadēja sadarbība ar grieķu režisoru Jorgosu Lantimosu. Viņš strādājis pie tādām filmām kā "Kinds of Kindness", "Poor Things", "The Favorite", "The Killing of a Sacred Deer", "The Lobster". Iepriekš Mavropsaridis ar Juri Kursieti strādājis kopā pie Kursieša debijas filmas "Modris" (2014).

Pārējās lomās: Judīte Hofmane (Vācija), Hanna Hilsdorfa (Vācija), Jorgs Pirpasopoloss (Grieķija), Egons Dombrovskis, Gerda Embure un Peka Strangs (Somija), Katarīna Unta (Igaunija), Dainis Grūbe un Ērika Eglija-Grāvele.

Filmas režisors: Juris Kursietis; scenārija autori: Juris Kursietis un Līga Celma-Kursiete; operators inscinētājs: Bogumils Godfrejovs ; montāžas režisors: Jorgs Mavropsaridis; filmas māksliniece: Laura Dišlere; skaņu režisors: Markus Andreass; kostīmu mākslinieki: Jānuss Vahtra, Berta Vilipsone-Ieleja; grima māksliniece: Merlita Veldi; grafiskais mākslinieks: Valters Kalsers; producentes: Alise Ģelze, Evelīna Pentila, Johanna Maria Paulsone un Vikija Miha; producējošās kompānijas: "White Picture" (Latvija), "Stellar" (Igaunija) un "Asterisk" (Grieķija).

Atbalsta Nacionālais kino centrs, Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, Grieķijas Filmu centrs, Radošā Eiropa, Valsts kultūrkapitāla fonds.

Par režisoru

Juris Kursietis (1983) sešus gadus strādājis Latvijas Televīzijā kā starptautiskais žurnālists. 2014. gadā viņa debijas pilnmetrāžas spēlfilma "Modris" piedzīvoja pirmizrādi Toronto un Sansebastjanas kinofestivālos, kur tika apbalvota ar īpašu žūrijas balvu. Filma tika izrādīta arī Varšavas, Saloniku, Pusanas un citos kinofestivālos. Režisora otrā filma "Oļegs" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada Kannu kinofestivāla sadaļā "Quinzaine des Réalisateurs" un tika iekļauta 2019. gada Eiropas Kinoakadēmijas balvas kandidātu sarakstā. Šā gada februārī Jura Kursieša līdzrežisētā daudzsēriju filma "Padomju džinsi" piedzīvoja pirmizrādi Berlīnes kinofestivāla seriālu sadaļā "Berlinale Series Special" un tika iekļauta arī "Series Mania 2024" oficiālajā programmā, iegūstot skatītāju un labākā aktiera balvu. "Cildenie" ir Jura Kursieša trešā pilnmetrāžas spēlfilma.

Jura Kursieša filmogrāfija: sēriju filma "Padomju džinsi" (2024), spēlfilma "Oļegs" (2019), spēlfilma "Modris" (2014), īsfilma "Rīt būs" (2008).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti