Kultūras ziņas

Kā mūsdienās iet "Rīgas pantomīmai"?

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Gatavojas Rīgas Starptautiskajam kino festivālam

Kino pasaules skandāli, dārgumi un jaunumi 11 dienu garumā – Riga IFF izziņo programmu

Aicinot kinomīļus no 17. līdz 27. oktobrim būt par daļu no lielākajiem Latvijas kino svētkiem, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) izziņo pilnu festivāla programmu – pirmo un nereti vienīgo iespēju kinozālēs pieredzēt šos spilgtos un aktuālos Eiropas un pasaules ekrāna piedzīvojumus. 11 dienu garumā kino cienītājiem tiks piedāvāti ne vien žilbinoši Holivudas jaunumi un prestižos festivālos godalgoti tīrradņi, bet arī daudzsološas laikmetīgā kino debijas, atzītu autoru jaunākie veikumi un klasiķu rokraksti, informē festivāla rīkotāji.

Jau 11. gadu 11 dienu un nakšu garumā Riga IFF skatītājiem piedāvās plašu un daudzšķautņainu rūpīgi atlasītu filmu izlasi, kas vairāk nekā 100 seansos kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tiešsaistē visā Latvijā aptvers kinematogrāfiskās pieredzes dažādām gaumēm, vecumiem un kino baudīšanas paradumiem. Festivāla vadmotīvs "Witnessing the World of Another" jeb "Pieredzēt citu pasauli" šajā sezonā pievēršas kino mākslai kā izpratnes un līdzpārdzīvojuma veicināšanas formātam. Atklāt jaunus skatpunktus un pieredzēt kino ekrānā iedibinātās pasaules aicina festivāla vadītāja Liene Treimane: "Festivāla pieredze ir tik bagātīga, cik skatītājs ir tai atvērts. Esam radījuši neskaitāmas telpas daudzkrāsainiem kino piedzīvojumiem, jums atliek tikai pavērt durvis – uz Eiropas lielāko kinofestivālu favorītiem, izmeklētiem apslēptajiem dārgumiem no plašās pasaules, Latvijas autoru jaunāko filmu pirmizrādēm, kūrētu mūzikas video izlasi uz lielā ekrāna, dzīvām sarunām un kopīgām svinībām ar kino veidotājiem, kino pazinējiem, mūziķiem, māksliniekiem un visiem, kuri gatavi piedzīvot ko jaunu. Riga IFF universā ir gaidīti visi – no pašiem jaunākajiem līdz pieredzes bagātākajiem skatītājiem."

Spilgtākais no pasaules festivāliem

Kā ierasts, festivāla programmas sadaļa "Festival Selection" apkopo spilgtākos aizvadītās festivālu sezonas iespaidus un godalgotās filmas, šī brīža apspriestākos Holivudas aktierdarbus un intriģējošas, sevi apliecinājušu kino autoru rotaļas ar formu. Nupat apbalvota ar prestižo "Zelta lauvas" godalgu, no Venēcijas kinofestivāla uz Riga IFF ekrāniem atceļos izcilā spāņu klasiķa Aldomovara jaunākā melodrāma "Blakusistaba" ("The Room Next Door"), kurā krāsu kodus un autoram raksturīgo pārspīlējumu papildina izcilo aktrišu Džulianas Mūras un Tildas Svintones tandēms. Britu sociālā reālisma meistares Andreas Arnoldas pieaugšanas stāstā "Putns" ("Bird"), trāpīga skaņu celiņa un maģiskā reālisma ieskauti, uz ekrāna spīdēs aktieri Francs Rogovskis un Berijs Kjogans. Īsi pēc nonākšanas uz kino ekrāniem pasaulē Riga IFF tiks izrādīts arī šī brīža lielākais kino pasaules skandāls – tiesas prāvu un nemitīgu cenzūras draudu apvītais Donalda Trampa portretējums Ali Abasi filmā "Māceklis" ("The Apprentice") ar Sebastianu Stenu un Džeremiju Strongu no seriāla "Pēctecība" galvenajās lomās.

Uz lielā ekrāna triumfiāli atgriežoties aktrisei Demijai Mūrai, Kannu sensācija "Substance" ("The Substance") atklās mākslīgā skaistuma kulta laikmeta ēnas puses provokatīvā ķermeņa horora filmas rāmī. Savukārt 77. Kannu kinofestivāla atklāšanas filma, ražīgā franču absurdista Kventina Dipjē asprātīgā metakomēdija "Otrais cēliens" ("The Second Act") pulcēs franču aktieru ziedu – Lea Sejdū, Luiju Garelu un Vensānu Lindonu. Sadaļas filmu lokā ir arī tādi kino darbi kā Berlināles laureātfilma "Dahomejas karaliste" ("Dahomey"), kino avantūrista Metjū Rankina nostaļģiskā komēdija "Universālā valoda" ("Universal Language"), Bruno Dimona huligāniskais fantāzijas un popkultūras atsauču darbs "Impērija" ("The Empire") un citi ievērojami ekrāna sasniegumi.

Kino zelta fonda tīrradņi

Raugoties ne tikai kino tagadnē, bet arī vēsturē, un no jauna izceļot gaismā kino zelta fonda tīrradņus, programmā iekļauti arī vairāki stilā un izpildījumā neatkārtojami retrospekcijas akcenti. Festivāla sadaļas "In Kino Veritas" fokusā uz Riga IFF ekrāniem gozēsies leģendārā režisora un absurdista Jana Švankmajera kolorītās māla un objektu animācijas un nesaudzīgi satirizējošais humors. Savukārt vācvalodīgajam kinematogrāfam veltītajā "Zeitgeist Deutschland" sadaļā festivāla pirmajā nedēļas nogalē gaidāms īpašs seanss – tā apmeklētāji būs starp pirmajiem pasaulē, kas uz lielā ekrāna pieredzēs nule digitāli restaurēto režisora Vima Vendersa darbu "Parīze, Teksasa" ("Paris, Texas"). Līdztekus kvintesenciālās ceļa filmas seansam sadaļā iekļauts arī četru autora īsfilmu seanss, kas kinolentē notvērušas jauna mākslinieka eksperimentus ar kustīgā attēla, skaņas un krāsas mijiedarbību.

Neordināras ekrāna pieredzes

Starp Riga IFF programmas apslēptajiem dārgakmeņiem rodamas arī tādas neordināras ekrāna pieredzes kā ieskats Nepālas kino mākslas tradīcijā ar pašatklāsmes odiseju "Šambala" ("Shambhala"), grieķu jaunā viļņa vēsmas suģestīvajā attiecību drāmā "Peldmāja" ("Swimming Home") un austriešu gausā folkhorora piemērs "Elles katls" ("The Devil’s Bath"). Savukārt žanra kino cienītājus uz kino zālēm aicinās vairāki nervus kutinoši psiholoģiskie trilleri, to skaitā dāņu sērijveida slepkavas stāsts "Meitene ar adatu" ("The Girl with the Needle") un aizkustinošā šausmu pasaka "Sadzīvot ar mirušajiem" ("Handling the Undead"). Programmā iekļautas arī tādas vēsturiskās drāmas kā "Ar mīlestību no Hildes" ("From Hilde, With Love") un "Vētru salas Maja" ("Stormskerry Maja") un pirmo reizi pārstāvēta anime estētika ar animācijas filmu "Spoku kaķis Anzu" ("Ghost Cat Anzu") visai ģimenei. Tāpat pirmo reizi festivāla pastāvēšanas vēsturē festivālā tiks izrādīta arī 3D filma – Lietuvas kino veidotāju veikums "Čivinošā dvēsele" ("Twittering Soul"), kas, izkāpjot no ierastā divdimensiālā ietvara, atklās baltu folkloras mistisko dabu.

Kino ceļojumi jaunākajiem skatītājiem

Aizraujoši kino ceļojumi abās festivāla nedēļas nogalēs sagaida arī jaunākos skatītājus – "Kids’ Reel" sadaļā, svinot trīs sēriju pasaules pirmizrādi, uz muzikāli izglītojošu piedzīvojumu jaunākos skatītājus aicinās animācijas īsfilmu cikla "Brīnumskapis" varoņi, savukārt Latvijas pirmizrādi svinēs Latvijas studijas "White Picture" līdzproducētā asprātīgā ģimenes filma "Grāmata par visu" ("The Book of Everything"), kas piemērota bērniem no septiņu gadu vecuma. Tāpat jau trešo gadu festivāla nedēļas nogalēs noritēs arī relaksētie animācijas īsfilmu seansi – tie veidoti gan kā mazāko skatītāju pirmā kino pieredze kinoteātrī, gan piedzīvojums bērniem ar funkcionāliem vai autiskā spektra traucējumiem.

Pašmāju un kaimiņvalstu filmu pirmizrādes

Festivāla laikā pasaules pirmizrādes svinēs trīs Latvijas pilnmetrāžas – Lailas Pakalniņas melnbaltais opuss tramvaju galapunktiem "Gala punkti", Māra Maskalāna jaunā gotika "Beigas" par nāves un beigu (ne)atliekamību un Uģa Oltes poētiskā mūzikas filma "Tesa Man", kas 17. oktobrī atklās festivāla norisi. Dažāda mēroga Eiropas un pasaules filmu pirmizrādes gaidāmas arī Baltijas reģiona kino sasniegumiem veltītajā sadaļā "Home Made Premieres" un festivāla īsmetrāžas filmu konkursu – nacionālā un starptautiskā – seansos, kuru dalībnieki pretendē ne tikai uz festivāla apbalvojumiem, bet arī uz kandidatūru prestižajai Eiropas Kino akadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2025". Savukārt Baltijas mūzikas video konkursa seanss aicinās skatītājus būt daļai no mūzikas un kustīgā attēla saskarsmes dzīrēm, vienā no neparastākajiem festivāla seansiem vienuviet pulcējot mūziķus, filmdarus un skatītājus.

Paralēli noritēs arī kino nozares profesionāļiem veltītā programma "Riga IFF Forum", kā arī pasākumu kopums plašākai publikai. Riga IFF 11. sezonas programma ir plaša un daudzšķautņaina – lai palīdzētu tajā orientēties, tuvojoties festivālam, tā mājvietās – kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas" – un citur Rīgā būs atrodami festivāla seansu plāni. Festivāla digitālais katalogs ir apkopots mājaslapā rigaiff.lv; tajā izveidota arī īpaša "Festivāla gids" sadaļa, kurā apskatāmas filmu tematiskās izlases.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti