Nāves brīvdienas. Zombiju drāmas «Sadzīvot ar mirušajiem» recenzija

Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls savā programmā ir iekļāvis vairākas filmas, kuras varētu pieskaitīt šausmu vai drīzāk bailes uzdzenošam žanram, kas, manuprāt, lieliski piestāv tumšajiem oktobra vakariem. Viena no filmām, kuru varētu dēvēt par "art-horror" drāmu, ir norvēģu režisores Tēas Vistendāles pieklusinātā, bet vienlaikus šermas uzdzenošā "Sadzīvot ar mirušajiem". Pat ja šis nav klasisks šausmu vai zombiju kino, filma runā par mirušajiem, kuri atgriežas un liek mums, dzīvajiem, no jauna pārvērtēt savas attiecības ar sērām un vaicāt sev, ko nozīmē patiesi atvadīties no kāda, kuru mīli.

Kur redzēt filmu?

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem" ("Hanteringen av odöda") būs skatāma Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) pilnmetrāžas filmu konkursā. Klātienes seansi 24. un 27. oktobrī. Tiešsaistē filma skatāma no 24. līdz 27. oktobrim.

Ērika Kripkes kičīgajā kulta seriālā "Supernatural" (2005–2020) ir sērija ar nosaukumu "Nāve dodas brīvdienās", kurā kāda neliela ASV pilsētiņa piedzīvo negaidītu veiksmju virkni – vairāki cilvēki, par spīti nāvējošiem ievainojumiem, izdzīvo. Sākotnēji šķiet, ka pilsētas iedzīvotājiem tiešām ir neticami paveicies, bet, protams, īstenā "Supernatural" stilā nekas nenotiek vienkārši tāpat un par visu ir jāmaksā sava cena. Šo tēmu seriāls turpina aplūkot sērijā "Mirušie nevalkā rūtainus kreklus", kurā mīklainos apstākļos pie vairākām ģimenēm atgriežas viņu mirušie radinieki. Sākotnēji tas šķiet kā Dieva radīts brīnums – mirušajiem nav ne skrambiņas, viņi visu atceras un ir gatavi atgriezties savā iepriekšējā dzīvē. Taču, protams, tas ir tikai sākumā – ar laiku mirušos sāk mocīt nepiepildāms izsalkums un visi, kas ir pazīstami ar zombiju mitoloģiju, zina, kas seko tālāk. Visu šo stāstu morāle ir – nāve ir neizbēgama dzīves sastāvdaļa un to apmuļķot var mēģināt, bet tam vienmēr ir graujošas un traģiskas sekas.

Līdzīgu premisu izmanto Tēas Vistendāles debijas filma "Sadzīvot ar mirušajiem". Filmas pamatā ir Jona Aivides Lindkvista romāns, un viņš arī ir scenārija līdzautors. Lindkvista līdz šim pazīstamākais darbs kino mīļotājiem noteikti ir "Ielaid īsto!" ("Let the Right One In"), kas piedzīvoja ekranizācijas gan Zviedrijā, gan Holivudā. Lai arī "Ielaid īsto!" viennozīmīgi ir sižetiski piesātinātāks darbs, nekā "Sadzīvot ar mirušajiem", abus stāstus vieno nospiedoši baisā atmosfēra – šķiet, pat apkārtējā pasaule uzglūn filmas varoņiem. Skatītājus nepamet nemierpilnā sajūta, ka tūlīt, tūlīt notiks kas briesmīgs.

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"
Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"

Tēa Vistendāle uz ekrāna rada tveicīgu un nospiedošu Oslo atmosfēru, iezīmējot trīs dažādus stāstus, kuriem sekosim. Vientuļā māte Anna (lieliskā Renātes Reinsves tēlojumā), kura dzīvo kopā ar savu tēvu un, kā ar laiku saprotam, ir nesen zaudējusi savu dēliņu. Vecāka sieviete Tora, kura sterili bezjūtīgā apbedīšanas birojā atvadās no savas mirušās partneres. Un dzīvespriecīga ģimene, kura autoavārijā zaudē (uz neilgu laiku) māti.

Atšķirībā no lielbudžeta zombiju trilleriem, "Sadzīvot ar mirušajiem" neizvērš lielformāta apokaliptiskas ainas vai sabiedrības sabrukumu.

Par to, ka notiek kas dīvains, liecina vien elektrības zudumi, neparasta putnu uzvedība, biežāk skanošas sirēnas uz pustukšām ielām… taču šo visu var arī izskaidrot ar Oslo pārņēmušo karstuma vilni. Tieši koncentrēšanās uz konkrētajiem varoņiem – Annu, Toru un sievu zaudējušo Dāvidu un viņa bērniem – ļauj režisorei izvērst daudz dziļāku sēru analīzi, uzdodot jautājumu – cik daudz mēs esam gatavi ignorēt un pieciest, lai tikai atgūtu zaudētos tuviniekus? Pat ja viņi šķiet… citādāki.

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"
Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"

Seriālā "Superatural" Bobija mirusī sieva atgriezās, izskatoties tāpat kā pirms nāves un aizrautīgi cepa savam vīram pīrāgus un priecīgi dungoja virtuvē, bet šajā filmā mirušie tiešām arī izskatās… miruši. Viņi ir klusi, nekustīgi – šķiet, ka atgriezušies ir tikai ķermeņi, kas uzdod nākamo jautājumu – kas padara cilvēku par cilvēku? Bet, kā uzsver vairākas citas par filmu sarakstītās recenzijas, sēras ir ļoti egoistiskas – mēs esam gatavi uz gandrīz visu, lai tikai atgūtu savu zaudēto mīļoto.

Visi filmas varoņi jau uzreiz saprot, ka tie mirušie, kas ir atgriezušies, ir citādāki, bet ir gatavi sev melot līdz pat pēdējam mirklim.

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"
Filma "Sadzīvot ar mirušajiem"

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem" ir lēna, apcerīga un ļoti atmosfēriska, to pavada Pītera Raiburna par briesmām vēstošā, pludenā mūzika. No tās nevajag gaidīt spraigu sižetu vai melodramatiskas ainas – lai arī varoņi pārdzīvo neticamas ciešanas, mēs tās redzam viņu sejās, acīs un dzirdam viņu klusumā paustajās šausmās. No aprakstītā varētu spriest, ka Tēa Vistendāle ir radījusi absolūti atsvešinātu darbu, taču filmas emocionālais iespaids ir graujošs. Kaut vai Annas dēliņa atgriešanās aina ir kas tāds, par ko naktīs vēl ilgi murgošu. Turklāt, ir skaidrs, ka kādā brīdī no saviem atkal atnākušajiem tuviniekiem būs jāatvadās – un katrs no varoņiem izvēlas savu atvadīšanās veidu, liekot skatītājiem uzdot sev šos neērtos jautājumus – bet kā šādā situācijā rīkotos es? Viss, ko varu teikt, – es ceru, ka mēs nekad nenonāksim situācijā, kur šādi neiespējami lēmumi ir jāpieņem. 

Filma "Sadzīvot ar mirušajiem" noteikti patiks tiem, kuri mīl "art-house" šausmu kino vai drāmas ar fantastikas elementiem.

Domāju, ka arī filmas "Ielaid īsto!" fani atradīs šajā filmā daudz ko uzrunājošu. Vēl vēlos piebilst, ka fakts, ka šajā projektā atkal sastopas Joahima Trīra "Sliktākais cilvēks pasaulē" ekrāna partneri Renāte Reinsve un Anderss Dānielsens Lī, nenozīmē, ka šie darbi ir līdzīgi. Ejot uz Tēas Vistendāles filmu, sagatavojiet sevi spēcīgam emocionālam pārdzīvojumam, nepatīkamām ainām un tam, ka šis darbs var jums likt pārdomāt savas attiecības ar sērām, nāvi un to, kas nāk (vai nenāk) pēc tam.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti