Dienas ziņas

Rīgas ostā piestāj ar zaļo metanolu darbināms kuģis

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Filma "Straume" izvirzīta Eiroparlamenta LUX balvai

Ginta Zilbaloža filma «Straume» nominēta Eiropas Parlamenta LUX skatītāju balvai

Latvijā veidotā animācijas filma "Straume" ir iekļauta Eiropas Parlamenta LUX skatītāju balvas nominantu sarakstā. Tā trešdien, 18. septembrī, tika paziņots Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā.  "Straume" sacentīsies par galveno balvu ar vēl četrām filmām no dažādām Eiropas valstīm. To vidū ir filma "Pārtverts", kas vēsta par karu Ukrainā, "Dahomejas karaliste", kas runā par koloniālistu nozagto dārgumu atgriešanu Āfrikā, "Džūlija turpina klusēt", kas ir veltīta dzimumu vardarbībai, un "Dzīvnieks", kas pievēršas tūrisma izklaides industrijas neredzamajai pusei. LUX balvas uzvarētāju noteiks Eiropas Parlamenta deputātu un skatītāju balsojums internetā.

Filmas "Straume" režisors Gints Zilbalodis par nomināciju LUX balvai
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

Filmas "Straume" režisors Gints Zilbalodis intervijā Latvijas Radio saka, ka, ceļojot pa pasauli un izrādot šo filmu dažādām auditorijām, viņu pārsteidz, cik līdzīgi skatītāji uztver šo darbu. Filmas popularitāte ir ietekmējusi arī viņa dzīvi: "It sevišķi man kā animatoram, kurš bija diezgan mazā komandā, sēdējām telpā vieni paši un tagad pēkšņi ir tas pūlis un neskaitāmi jautājumi. Ir tāds nedaudz šoks. Bet protams, ka tā ir ļoti liela privilēģija. Kuram katram režisoram nav iespēju filmu tik ļoti plaši rādīt. Tāpēc es to ļoti novērtēju. Bet tas ir liels darbs un diezgan nogurdinoši ik pa pāris dienām lidot kaut kur otrpus pasaulei, atkal jāpierod pie citas laika zonas. Bet atsaucība un interese ir ļoti liela. Tas nozīmē, ka filmu arī daudz kur rādīs. Tāpēc es cenšos filmu atbalstīt un palīdzēt tai nonākt pēc iespējas pie lielākas auditorijas. Tāpēc ir svarīgi, ka es arī pats piedalos."

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma paziņojumā medijiem komentē: "Latvijas animācijas filmas nominēšana LUX balvai ir unikāls gadījums Latvijas kino vēsturē, un tas akcentē gan konkrētās filmas māksliniecisko spēku, tajā iekodētā vēstījuma humānismu un universālismu, gan arī filmas producēšanas jaudu. Pilnmetrāžas animācijas filmas ir viens no resursu ietilpīgākajiem filmu veidiem – gan darba, gan finansiālo ieguldījumu ziņā –, tālab varam lepoties, ka šādu rezultātu ar Nacionālā kino centra atbalstu izdevies sasniegt  jaunās paaudzes Latvijas filmu veidotājiem.

Turklāt filmas "Straume" nominācija LUX balvai ļaus ar šo filmu iepazīties visās Eiropas valstīs, burtiskā nozīmē demonstrējot kino spēku nest savas valsts vārdu pasaulē."

Kā vēstīts balvas mājaslapā, šogad ir atlasītas piecas neparastas filmas, no kurām katra piedāvā unikālu skatījumu uz aktuālām sociālām problēmām un radošu stāstījumu.

Nominētās filmas

"Animal" ir grieķu režisores Sofijas Eksarhu (Sofia Exarchou) filma, kurā caur nozarē strādājošo cilvēku ikdienu aplūkota tūrisma industrijas neredzamā puse. Kūrortā uz kādas salas izklaides industrijā nodarbinātie nenogurstoši strādā garas darba stundas, vienlaikus saglabājot možu seju.

Franču režisores Mati Diopas (Mati Diop) dokumentālā filma "Dahomey" ir stāsts par 26 Dahomejas karalistes karaļa dārgumu atgriešanu Beninas Republikai gandrīz 130 gadus pēc tam, kad tos nolaupīja franču koloniālie spēki. Abomeja-Kalavi Universitātes studenti diskutē, kā būtu vērtējama mākslas darbu atgriešanās mājās.

Latviešu režisora Ginta Zilbaloža animācijas filmas "Straume" galvenais varonis ir kaķis, kurš, neraugoties uz savu vientuļnieka dabu, rod patvērumu uz laivas kopā ar citiem dzīvniekiem. Filmas darbība norisinās postapokaliptiskā vidē, un, neraugoties uz atšķirībām, kaķim un viņa biedriem nākas apvienot spēkus. Kopā viņi kuģo pa noslēpumainām applūdušām ainavām un pārvar briesmas, kas saistītas ar pielāgošanos jaunajai pasaulei.

Filma "Straume" jau izpelnījusies atzinību starptautiskos festivālos – maijā tā tika demonstrēta Kannu kinofestivāla konkursā "Un certain regard" un daudzu Eiropas profesionāļu vērtējumos tika iekļauta dažādās Kannu vērtīgāko filmu izlasēs. Tūlīt pēc tam filma saņēma četras balvas Eiropas nozīmīgākajā animācijas festivālā Ansī (Francijā), starp tām arī skatītāju balvu. "Straume" ir arī Latvijas pieteikums "Oskara" balvai starptautisko filmu kategorijā.

Filmas "Straume" galvenajā radošajā komandā ir režisors, producents, scenārists un mākslinieks Gints Zilbalodis, producents un scenārija līdzautors Matīss Kaža, producenti Rons Diānss (Ron Dyens) un Gregorijs Zalkmans (Gregory Zalcman), skaņu režisors Gurvals Koiks-Gallass (Gurwal Coïc-Gallas), galvenais animators Leo Silī-Pelisjē (Léo Silly-Pélissier), mūzikas autori Gints Zilbalodis un Rihards Zaļupe, vizuālo efektu mākslinieki Konstantīns Višņevskis un Mārtiņš Upītis.

Ukraiņu–kanādiešu režisores Oksanas Karpovičas dokumentālā filma "Intercepted" stāsta par Krievijas iebrukuma Ukrainā izraisītajiem postījumiem un to cilvēku dzīvi, kuri pretojas un atjauno valsti. Ukrainas izlūkdienestu pārtvertas telefonsarunas starp Krievijas karavīriem un viņu ģimenēm un draugiem Krievijā atklāj kara nežēlību un dehumanizējošo spēku.

Beļģu režisora Leonardo van Deila (Leonardo van Dijl) filma "Julie Keeps Quiet" ir drāma par tenisa zvaigzni, kuras dzīves centrā ir sports. Kad pret viņas treneri tiek uzsākta izmeklēšana par sava stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un viņš pēkšņi tiek atstādināts no amata, kluba spēlētāji tiek mudināti runāt. Tomēr Džūlija nolemj klusēt.

Kā balsot

LUX skatītāju balvas ieguvēju kopīgi izvēlas pilsoņi visā Eiropas Savienībā un Eiropas Parlamenta deputāti. No 18. septembra līdz 2025. gada aprīlim būs atvērta platforma, kurā varēs novērtēt nominētās filmas. Uzvarētājs tiks paziņots 2025. gada aprīlī svinīgā ceremonijā Eiropas Parlamentā Briselē, piedaloties finālistu filmu pārstāvjiem.

No 2024. gada septembra līdz 2025. gada aprīlim EP kopā ar deputātiem rīkos filmu seansus un debates par filmām.

Par balvu

Kopš 2020. gada LUX Skatītāju balvu piešķir Eiropas Parlaments un Eiropas Kinoakadēmija sadarbībā ar Eiropas Komisiju un kinoteātru tīklu "Europa Cinemas". Nominētās filmas pievēršas Eiropas vērtībām un veicina izpratni par dažiem no mūsdienu galvenajiem sociālajiem un politiskajiem jautājumiem, piemēram, garīgo veselību, nabadzību, klimata pārmaiņām, vārda brīvību, dzimumu līdztiesību, LGBTIQ+ tiesībām.

Konkursa laikā Eiropas Parlaments organizē balvai izvirzīto filmu bezmaksas seansus visās 27 dalībvalstīs. Filmas izvēlējās žūrija, kurā ir kino profesionāļi no visas ES. 2024. gada balvai izvirzītās filmas tika rādītas vairāk nekā 700 seansos, un debatēs piedalījās vairāk nekā 70 000 skatītāju.

Līdzās balvai tiek īstenota arī 2024. gada 16. septembrī uzsāktā jauno talantu programma, kuras mērķis ir iesaistīt jaunos kino profesionāļus Eiropas vērtību un LUX Skatītāju balvas popularizēšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti