Kultūras ziņas

"Riga IFF" skatāmas skatītājiem ar autiskā spektra traucējumiem pielāgotas filmas

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Ar "Tesa Man" ieskandina Rīgas Starptautisko kinofestivālu

Ar postmetāla mūzikas dārdiem un neviennozīmīgu skatītāju vērtējumu Riga IFF atklāj filma «Tesa Man»

Ar režisora Uģa Oltes poētisko mūzikas filmu "Tesa Man" 17. oktobrī skaļi ieskandināts Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF). Filmā iemūžināta postmetāla mūzikas trio "Tesa" uzstāšanās mākslinieka Andra Eglīša iztēles skartajā Vidzemes ainavā, diezgan skarbos laikapstākļos.

Ar melnā paklāja izritināšanu iesākta Rīgas Starptautiskā kino festivāla 11. sezona. Riga IFF atklāšanas pasākumā kinoteātrī "Splendid Palace" publikai piedāvāja ne tikai atkal satikšanās svētkus un svinīgas uzrunas. Ar enerģiskiem grupas "Tesa" smagās mūzikas dārdiem pirmizrādīta Uģa Oltes mūzikas filma "Tesa man". Filmā apvienots dabas, cilvēka un mūzikas kopā radīšanas spēks.

"Primāri tā ir Uģa Oltes mīlestība pret to, ko viņš dara. Tas noteikti ir vairāk nekā noformējums mūzikai," stāstīja grupas "Tesa" mūziķis Jānis Burmeisters. "Mēs īpaši piedomājām pie tā, lai kaut kādā veidā skaņas un skaļuma ziņā tuvināt tai īstai pieredzei. Ceru, ka cilvēki to sajuta."

Režisors Uģis Olte atzīst, ka filmējot paļāvies uz izplānotiem 70%, bet atlikušo atstājis radošai apstākļu mijiedarbībai, ko veido kaila skaņa, kaila daba un kaili ķermeņi.

"Nejaušības vienmēr vajag, un viņām vajag atvēlēt vietu, un tas paģēr kaut kādu daļa uzmanības veltīt tieši tam. Nesapsihoties, kad ģenerators saplīst. Neviens cilvēks nevar iztēloties kaut ko tik pilnvērtīgi, kā nejaušības to var bagātināt," uzsvēra režisors.

Filmu no novērtējuši arī pirmie skatītāji.

"Tas, kas man ievibrē, bija dabas spēks. Bet vienlaicīgi sieviešu un vīriešu lomu nostatījums – nenormāli skaisti, brīnišķīgi nofilmēts darbs, kur es tomēr jutos kā sieviete – izmantota,"

pēc pirmizrādes sacīja teātra un kino režisore Krista Burāne.

"Es mīlu aukstās peldes.

Un man ir tāda sajūta, ka es būtu izpeldējies tādos ledus skaņu gabalos.

Un tā sajūta ir kaifīga," komentēja mūziķis Shipsea.

"Mēs esam bijuši tur, kur ir Uģītis ar savām idejām. Šeit tas viss kā tāds savvaļas zieds vispilnīgākajā formā uzplauka," atzīmēja mūziķis Reinis Sējāns.

"Gan muzicēšana, gan meitene dubļos bija ļoti skaista. Daba un vispār viss labi. Smuki bija," filmu raksturoja mūziķis Dambis.

Savukārt rakstniece Inga Grencberga par filmas pieredzi sacīja: "Es klausījos gan mūzikā, gan skatījos uz to, ko es redzu. Un tajā pašā laikā es skatījos arī uz cilvēciskajām robežām. Un man šķita, ka es vēroju skatītājus, kuri bija atnākuši, bērnus, pieaugušos, un, protams, brīnišķīgo  "Tesa"."

Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti