Labrīt

Kad garīdznieks kļūst par seksuālu varmāku; arī Latvijā kļūst zināmi šādi gadījumi

Labu nakti - pasakas

"Aitu gans". Pasaku stāsta Ilze Reknere

Jaunā filma "BUM!" - sirsnīgs un jautrs stāsts par mūsdienu pusaudžu pasauli

«Viens prusaks aizskrēja, bet hameleons bija ļoti labs aktieris.» Kā tapa ģimenes filma «Bum!»

Sirsnīgs un jautrs stāsts par mūsdienu pusaudžu pasauli ir jaunā ģimenes piedzīvojumu filma "Bum!", kas novembra sākumā sāks savu ceļu pie skatītājiem. Tās režisores ir Marta Selecka un Andra Doršs – bērnu iemīļoto seriālu "Tutas lietas" un "Emī un Rū" veidotājas.

Filmas galvenais varonis ir 7. klases skolēns Hugo, aizrautīgs skeitbordists, kurš pēc neveiksmīga kritiena pēkšņi iegūst superspējas. Tas viņu strauji padara par populārāko puisi skolā, kas ir bijis viņa lielākais sapnis, taču kādā brīdī viņš saprot, ka būt uzmanības centrā tomēr nenozīmē laimi.

Filma ar labsirdīgu smaidu ielūkojas mūsdienu skolas ikdienā, pusaudžu attiecībās, kurās – kā visos laikos – valda sāncensība, apcelšanās, rodas pirmās simpātijas un jaunas draudzības.

Skolā notiek gatavošanās talantu konkursam "Talantu tandēms" un tajā nolēmuši piedalīties arī filmas galvenie varoņi – labākie draugi Hugo un Toms.

Taču jau tajā pašā dienā, pēc skolas skeitojot, Hugo ieskrien stabā, pamatīgi sasitas un pēc kāda laika konstatē, ka tā rezultātā iemantojis superspējas. Skaidrs, ka tieši tās viņš nolemj likt lietā talantu konkursā. Taču viss izvēršas daudz sarežģītāk nekā iecerēts.

Kā stāsta filmas režisores Marta Selecka un Andra Doršs viņām bijusi liela vēlme vērst savu skatu tieši uz pusaudžiem, jo mums top pavisam maz šai auditorijai veltītu kino darbu: "Mums gribējās noķert pusaudžus vēl tajā vecumā, kad viņi tic brīnumam. Kad viņi jau it kā kļūst lieli un nopietni, bet viņos tomēr vēl ir tā ticība brīnumam, superspējām. Tā arī ir 6.-7. klase, par ko mēs filmā runājam. Liekas, ka mūsdienu bērniem ļoti svarīga ir draudzība, lai arī viņiem draudzēties ne vienmēr izdodas. Tā manā skatījumā ir pati svarīgākā tēma."

Lai pusaudžu pasaule uz ekrāna būtu dabiska, režisores ņēma vērā arī pašu jauniešu ieteikumus, izzināja viņiem šodien raksturīgo komunikācijas veidu, slengu un paradumus, kas ir ļoti atšķirīgi no laika, kad viņas pašas bija pusaudzes. Lai saprastu, kā vislabāk strādāt ar bērniem kā aktieriem – ļoti noderēja arī profesionāļu padomi, atklāj Marta Selecka: "Mēs ar Andru aizbraucām uz ļoti labu meistarklasi Amsterdamā, kur mēs veselu nedēļu mācījāmies kopā ar pasaules klases režisoriem tieši to, kā uz laukuma strādāt ar bērniem. Tas bija ļoti interesanti un vērtīgi šīs filmas saistībā."

Viens no filmas galvenajiem varoņiem ir arī Janča – hameleons, kura saimnieks ir Toms, bet kurš ir arī Hugo mīlulis.

"Ļoti veiksmīgi, ka mēs izvēlējāmies tieši hameleonu, jo hameleonam ir ļoti laba īpašība, ka viņš ir lēns. Mums, piemēram, viens prusaks aizskrēja no kadra, mēs viņu vairs nenoķērām, bet hameleons bija ļoti labs aktieris. Hameleonam vienīgais mīnuss, ka viņš otrreiz nevar noiet pa to pašu vietu, viņš iet, kur viņš grib, un arī tas, ka viņu nedrīkst laist aukstumā, jo tad viņš pilnībā maina krāsu," stāsta režisores.

No kreisās : Elīza Kļava, Adrians Petrovics, Dāvis Ozols, Marta Selecka, Andra Doršs
No kreisās : Elīza Kļava, Adrians Petrovics, Dāvis Ozols, Marta Selecka, Andra Doršs

Galveno lomu tēlotāji Adrians Petrovics un Dāvis Ozols stāsta, ka veiksmīgajā saspēlē ar hamelonu viņiem ļoti palīdzējis rāpuļu speciālists Roberts, saukts par Jančas aukli.

Adrians un Dāvis filmēšanu kopumā atceras kā aizraujošu pieredzi un gribētu "aktierēšanu" – kā viņi paši saka – turpināt. Dāvis Ozols atzīst: "Aktierēt man padevās, tās visas kustības un ekspresijas darīt, bet grūtākā lieta bija atcerēties garos tekstus." "Jā, teksts bija viena no grūtākajām lietām, teksta bija daudz, un tas bija čakarīgs. Dažreiz es arī nesapratu par seju ekspresijām, ko režisores no manis grib," piebilst Adrians Petrovics.

Dāvis uzteic saspēli ar hameleonu Janču: "Viņš bija ļoti klausīgs." "Arī labi trenēts," atzīmē Adrians, "mums Roberts, Jančas auklīte, daudz ko iemācīja, kā to hameleonu pareizi turēt un citas lietas. Janča – baigi labais čoms."

Jaunā ģimenes piedzīvojumu filmas "Bum!" ceļu pie kinoskatītājiem visā Latvijā uzsāks 3. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti