Robeža starp iespējamo un neiespējamo. Šogad teātra festivāls «Homo Novus» norisināsies arī purva staignājos un koru tribīnēs

Šogad Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" norisināsies no 29. augusta līdz 8. septembrim Rīgā, Kuldīgā un Ķemeros. Festivāls notiks gan pilsētas vidē, gan brīvdabā, ar skatuves mākslu apdzīvojot kino, muzeju un veikalu galerijas, koru tribīnes, grāmatas, krastmalu un purva staignājus.

Savā divdesmitajā jubilejā "Homo Novus" rosinās skatītāju iztēloties robežu starp iespējamo un neiespējamo, realitāti un atmiņu, fantāzijas un vēlmju telpu, pavēstīja festivāla rīkotāji. 

"Festivāla uzmanības centrā šogad būs attiecības starp mākslinieku, skatītāju un mākslas darbu, ielūkojoties Oskara Vailda pieminētajā spogulī, kas "atspoguļo nevis dzīvi, bet to, kurš tajā spoguļojas".

Ekrāni, vitrīnas, greizie spoguļi, karnevāla atspulgi, pret sevi vērstas kameras, tiktoka filtri – caur kādiem portāliem var pietuvoties patiesībai, kura ik brīdi mainās un pieņem jaunu formu? Vai teātrī iespējams parādīt īstenību bez deformācijas, bez subjektīvas interpretācijas un bez grima? Un kādus filtrus izvēlies tu?" par "Homo Novus 2024" stāsta festivāla kuratore Santa Remere.

Programmā būs skatāmi latviešu mākslinieku Beates Poikānes, Artūra Čukura, Katrīnas Dūkas, Reiņa Botera, Jāņa Baloža un Lindas Boļšakovas topošie un pabeigtie jaundarbi, bet festivāla scenogrāfiju veidos skatuves mākslinieču kolektīvs "Grāfienes", kas 2023. gadā ar izstādi "Ceļā" pārstāvēja Latviju Prāgas Scenogrāfijas un teātra telpas kvadriennālē. Jaunās mākslinieces scenogrāfiju uzlūko kā nerimstošu procesu, kas veido un veidojas īpašās attiecībās ar vietu, laiku un kopienām. Visa festivāla garumā "Grāfienes" iesaistīsies "Homo Novus" norisē, ik dienu reaģējot uz festivāla notikumiem kādā citā pilsētas vietā. 

Šogad festivāla programmā atgriežas izcili starptautiski mākslinieki, kā arī skatuves darbi un vīzijas no Latvijā retāk pārstāvētiem reģioniem. Festivāla uzmanības lokā ir Kanādas mākslinieki – Venēcijas biennāles "Sudraba lauvas" ieguvēja Deina Mišela ar performatīvo instalāciju "Maiks", Monreālas mākslinieku kolektīva "PME-ART (Pretty Much Everything Art)" nedēļu ilgā, procesā balstītā performance "Piedzīvojumus var atrast it visā…", kura īstenota ar desmit vietējo mākslinieku piedalīšanos. Tāpat festivālā atgriežas leģendārais kolektīvs "Mammalian Diving Reflex", kas Rīgā jau viesojies ar izrādēm "Nakts pastaigas ar tīņiem" un "Sekss, Narkotikas, Noziedzība". Šoreiz kolektīva vadītājiem uzticēta festivāla skolas vadīšana, kuras laikā viņi iepazīstinās vietējos māksliniekus un pusaudžus ar sociāli aktīvu un iesaistošu izrāžu veidošanas praksi.

Pirmo reizi festivāla vēsturē būs iespējams redzēt izrādi, kas jau reiz viesojusies festivālā. Lai nosvinētu savu 30 gadu jubileju, Rīgā atgriežas Berlīnes kolektīvs "Gob Squad" ar izrādi "Super Night Shot", kas reiz jau rādīta Rīgā 2006. gada eksperimentālās mākslas festivālā "Homo Alibi", saņemot pretrunīgu Latvijas kritiķu reakciju. 20 gadu laikā "Super Night Shot" kļuvis par vienu no veiksmīgākajiem "Gob Squad" darbiem, kas izrādīts simtiem reižu visā pasaulē. Šogad publikai Rīgā būs iespējams to redzēt atkal, lai novērtētu, kā laikmetīgs un "eksperimentāls" skatuves darbs turpina dzīvot caur gadu desmitiem. 

Šogad pirmo reizi Rīgā viesosies spožais itāļu dejas kolektīvs "Dewey Dell" ar laikmetīgu Igora Stravinska "Svētpavasara" interpretāciju. Izrāde pagājušajā gadā novērtēta ar "Danza&Danza" apbalvojumu kā labākā itāļu dejas izrāde. Tāpat programmā paredzēti vairāki sadarbības projekti – gan čehu mākslinieku "Y Events" 24 stundu lēnās televīzijas filmu maratons, kuru veidojuši arī Latvijas un Nīderlandes mākslinieki, un īpaši priecīgs notikums – īru mākslinieču Amandas Kūganas un Liannas Kviglijas un Latvijas Nedzirdīgo savienības kolektīva muzikālais kopdarbs "Oda priekam", kas godinās Bēthovenu kā nedzirdīgo kopienai piederīgu mākslinieku un izcels zīmju valodas skaistumu. 

Festivāla noslēgumā sadarbībā ar "Rīgas cirku" paredzēts vēl viens spožs kopprojekts – "Vientulības simfonija S.O.S.", kuru veidojis Dānijas "MØR Collective" sadarbībā ar latviešu scenogrāfi Katrīnu Neiburgu. Vizuāli iespaidīgo Neiburgas veidoto instalāciju, kas atgādina uz āru izgrieztu daudzdzīvokļu namu, būs iespējams aplūkot arī ārpus izrādes laika. 

Festivāla centrs šogad atradīsies Berga bazārā, bijušajā veikalā "Bergs" Marijas ielā 11, kur norisināsies arī daudzi bezmaksas notikumi. Pilna festivāla programma tiks paziņota augustā.

Festivālu producē Latvijas Jaunā teātra institūts, nevalstiska organizācija, kas strādā ar laikmetīgo teātri un citām skatuves mākslas formām vietējā un starptautiskā līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti