Fellīni vakars mājās, un Baltijas filmu dienas. Kino skatītāja nedēļas kompass

Šonedēļ kinoteātrī "K. Suns" bezmaksas seansos skatāmas izlases ar mūsu kaimiņvalstu filmām, savukārt mājās jāizmanto iespēja skatīties kinoklasiku – Federiko Fellīni 1954. gada drāmu "La Strada".

Fellīni vakars mājās un Baltijas filmu dienas. Kino skatītāja nedēļas kompass
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Baltijas filmu dienas

Sestdien Šveicē noslēdzās Lokarno kinofestivāls, kas ietilpst Eiropas nozīmīgāko kinofestivālu vidū. Šis festivāla laidiens bija īpaši labvēlīgs mūsu kaimiņvalsts Lietuvas filmām. Festivāla galveno balvu ieguva Saules Bliuvaites filma "Toxic", bet režisora Laurina Bareišas kopražojumā ar Latviju tapusī drāma "Sausi slīkstot" saņēma balvas par labāko režiju un labāko aktieru ansambli. Tāpēc šis ir labs brīdis, lai papētītu to, kur skatāmas kaimiņvalstu filmas, lai nesanāk tā, ka reizēm labāk zinām, kas jauns lielo rietumvalstu – piemēram, ASV un Francijas – kinematogrāfā, nevis tepat Baltijā.

Kinoteātrī "K. Suns" Rīgā norisināsies ikgadējās Baltijas filmu dienas. Filmu dienās tradicionāli ik dienu bez maksas tiek izrādīta neliela filmu izlase no katras no mūsu kaimiņvalstīm; trešdien, 21. augustā, būs skatāmas divas filmas no Lietuvas, bet ceturtdien, 22. augustā, – no Igaunijas.

Šogad īpaši vēlos ieteikt 21. augusta, proti, Lietuvas filmu izlasi – tajā tiks izrādīta viena no aizvadītajos gados starptautiski atzītākajām filmām – Marijas Kavtaradzes režisētā "Tu man neko neatgādini", ko daži skatītāji, iespējams, labāk atpazīs pēc angliskā nosaukuma "Slow". Kavtaradzes filma ir stāsts par divu cilvēku attiecībām un tuvības meklējumiem tajās pēc tam, kad viens no iesaistītajiem paziņo, ka ir aseksuāls. Filma izaicina pieņēmumus par to, kā uztveram attiecības un tuvību.

Otra lente no Lietuvas ir 1969. gada filma visai ģimenei "Skaistule". Arūna Žebrūna režisētā filma, kas Rīgā jau radīta 2017. gada Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā, ir aizkustinošs un dzīvelīgs pārspriedums par pašuztveri – ko darīt, kad mūsu pieņēmumi tiek apgāzti un izaicināti?

Savukārt filmu izlasē no Igaunijas ietverta laikmeta drāma "Dzīve un mīla", kas skatītāju ved uz 20. gadsimta 30. gadiem, kā arī melnā komēdija "Tumšā paradīze", kuras attiecības ar skatītājiem raksturojamas no mīlas līdz naidam.

Seansi 21. un 22. augustā notiks kinoteātrī "K. Suns" Rīgā un būs pieejami bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās.

"La Strada"

Aizvadītā nedēļa nesa vairākus zaudējumus – mūžībā aizgāja gan izcilā amerikāņu aktrise Džīna Roulendsa, gan franču aktieris Alēns Delons. Tāpēc, gaidot, kamēr kino repertuārs uzņem apgriezienus ar jaunāko filmu pirmizrādēm, jāizmanto iespēja ielūkoties kinoklasikas darbos – aizvien straujāk zūdošajā kino mitoloģijā –, ko piedāvā Latvijas Televīzija. Piemēram, sestdien, 24. augustā, televīzijas ekrānos būs skatāma Federiko Fellīni 1954. gada drāma "Ceļš" jeb oriģinālnosaukumā "La Strada".

Filma ir skaudrs stāsts par pēckara gadiem Itālijā – filmas galvenā varone Dželsomina tiek pārdota ceļojošā cirka spēkavīram. Viņas cena – 10 tūkstoši liru un daži kilogrami ēdiena. Fellīni sievas Džuljetas Mazīnas spēlētā varone ir naiva un trausla – krass pretmets Entonija Kvinna spēlētājam spēkavīram Dzampano, kas viņu pakļauj gan fiziskiem, gan emocionāliem pāridarījumiem. Filmā redzamā vide, kurā ik brīdi jācīnās par izdzīvošanu, atgādina ieilgušu forsmažoru, pret ko viens no varoņiem attiecas ar naivu labticību, bet otrs – brutālu spēku. Un šajā nevienmērīgajā mijiedarbē rodas ārkārtīgi aizkustinošs, līdzpārdzīvojumu mudinošs stāsts.

Filma tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām kinoklasiķa Federiko Fellīni daiļradē – tās uzņemšana bija ilga un sarežģīta, režisoram piedzīvojot pilnīgu nervu sabrukumu. Savukārt filmas pirmizrādē Venēcijas kinofestivālā režisora kritiķi un pielūdzēji esot savā starpā sakāvušies.

24. augustā LTV1 pulksten 22.10.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti