Mūzika satiek filmu. Četras tēmas, kas vieno Riga IFF Baltijas mūzikas video konkursa skates finālistus

Ceturtdien, 24. oktobrī, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RigaIFF) programmā būs jau tradicionālā Baltijas mūzikas video konkursa skate, kurā redzēsim 12 spilgtākos aizvadītā gada Latvijas, Lietuvas, Igaunijas mūzikas video. Lai arī darbi ir ļoti atšķirīgi, tos var iedalīt līdzīgās tematiskās sadaļās.

Mūzikas klausītājiem zināms, ja dziesma būs laba, to klausīsimies arī bez video – tādēļ mūzikas radītāji daudzkārt izvēlas pragmatiskāku ceļu – audio papildināt ar dziesmas teksta video, nevis radīt atsevišķu videoklipu, kas ir papildu darbs un izmaksas. Tomēr mūzikas video labāk kā neviens ļauj dziesmu iepazīt citā gaismā un kontekstā. Pirmajā acu mirklī īsās formas video var šķist dekoratīva forma, kuras uzdevums ir radīt intensīvu emocionālu kāpinājumu. No otras puses, mūzikas video īsā laikā šķitina aktuālā laika mezglus un zināmajiem mūzikas stiliem ar simbolu starpniecību var piešķirt jaunu identitāti. Mūzikas video satiekas mūsdienās aktuālie, līdzās pastāvošie un reizē disonējošie jēdzieni "māksla" un "produkts". Tiem, kas pirmkārt mīl ar ausīm, Baltijas mūzikas video skate būs iespēja iepazīt jaunu indī, elektroniku un pasaules mūziku, un tas, ka dziesma tiks izpildīta, piemēram, lietuviešu vai igauņu valodā, vairs nebūs tik nozīmīgi, jo tā jau ir daļa no kā lielāka.

"Līdz pat bezgalībai"
"Līdz pat bezgalībai"

Ceļš

Viena no skates tēmām ir ceļš. Edgara Kaupera režijā veidotajā "The Empire of Temptations / Līdz pat bezgalībai" video darbības virzītājs ir kārtslēcēja ceļš. Viņam skrienot, skatītājs iepazīst dažādas Latvijas ainavas. Paralēli ainavām savdabīgus, dažāda laika tēlus iemieso arī citi grupas "Carnival Youth" dalībnieki. Sema Baseta (Sam Bassett) režisētais grupas "Bel Tempo" dziesmas "Dream" video ritējumu veido ceļa ainas, kuras filmējuši paši grupas dalībnieki. Igauņu režisors Jurijs Krutijs (Jüri Krutii) ir autors Kirila Havanskija (Kirill Havanski) "Kassikonctsert" video. Galvenajā lomā ir pats Kirils, kurš ir profesionāls aktieris. Klips ir trīsdaļīgs, festivālā tiks izrādīta 6 minūšu kopējā darba montāža. "Kassikonctsert" sekojam līdzi šofera šķietami paredzamajam ceļam Tallinā, tomēr dažādas detaļas duras acīs un rada intrigu kā labā spriedzes filmā. Ko īsti viņš tirgo? Varam to minēt.

"Weird Pumping"
"Weird Pumping"

Sapnis

Baltijas mūzikas video autori darbos pēta, kā realitāte pārtop sapnī, vai piedāvā skatītājam iekāpt sapņa pasaulē. Antons Georgs Grauds ir dziesmas "In My Nostrils" gan mūzikas, gan video autors. Viņš radījis sirreālu sapni, kurā ar simbolu starpniecību veido attiecības ar saviem senčiem un saknēm. Video jūtama veļu laika tematika. Konstantīna Ionova veidotais "Weird Pumping" video distopiskā atmosfērā citē gan Renē Magrita darbu "Lovers", gan Freidu. Mūzikas autors ir pats Konstantīns, kurš mūzikā darbojas ar skatuves vārdu Odarst. Noslēpumains, dekoratīvs ir arī "Goubliai" video, kuru elektroniskās mūzikas grupai "Punktò" veidojis Rītis Tits (Rytis Titas). Raupjā, industriālā vidē dejo grotesks tēls – viss liekas tik absurdi, ka arī skatītājam gribēsies piecelties kājās un dejot.

"Protection"
"Protection"

Eksistenciālisms

Režisores Tīna Zariņa un Elīza Jordane radījušas video grupas "Stabs" dziesmai "Sfinksa treniņtērpā", un viņas iedvesmojusi pasaka par Īkstīti. Pats video ir leļļu spēle un rosina aizdomāties par cilvēkiem vienmēr aktuālo "dieva sindromu". Savukārt Anna Ansone grupas "Smile" dziesmas "Protection" video stāstu risina caur ķermenisku kontaktu, plastiku – vizuāli neētru, bet šādi precīzi atainojot neērtas emocijas. Savukārt elektroniskās mūzikas dueta "Vil" dziesmai "Graven" video radījis Klāvs Liepiņš, ar vides, krāsu laukumu un cilvēka kustību starpniecību atveidojot vientulības dzīvīgumu.

"Šlamantys"
"Šlamantys"

Ballīte

Režisors Jāns Sinka (Jaan Sinka) radījis video igauņu grupas "Ouu" dziesmai "Mäed (Ametlik Video)". Tas izklaidē gan ar dekoratīvu ritmu, gan ar stāstu par to, kā iekustināt īgno kaimiņu. Lietuviešu "Kedrostubùras" dziesmas "Visai Baika" režisore ir Elze Vozbinaite. Video ataino ballīti, kurā skatītājs var kļūst par vērotāju 360 grādos sev rinķī apkārt, un viņu izklaidē kolorīti tēli. Pilsēta un mežs satiekas "Mesijus ir Ąžuoliukas" dziesmas "Šlamantys" video, kura režisors ir Tits Sūdžus. Muzikāli šī dziesma ir eklektisms – koru mūzikas un popa-repa krustojums. Atrisinājumā šis paradokss skatītāju aizved pie reāla aicinājuma taromātā veikt ziedojumu Lietuvas mežu glābšanas fonda labā. Savukārt festivāla ietvaros "Šlamantys" video parāda popkultūras ikdienu, kad māksla kļūst par komerciju, bet komercija iemanto mākslas vaibstus, kļūstot par sociālu kampaņu.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti