Kultūras rondo

Mākslieniece Ieva Iltnere aicina ielūkoties viņas "istabā" galerijā "Māksla XO"

Kultūras rondo

Paziņoti "Spēlmaņu nakts" nominanti. Izvēles vērtējam kopā ar žūrijas pārstāvjiem

Matīss Kaža: Skatītāju balva filmai "Straume" liecina, ka tā var būt mīlulis visā pasaulē

Filmas «Straume» producents Matīss Kaža: Tagad Latvija arī ir animācijas lielvalsts

Pateicoties latviešu animācijas filmu panākumiem pēdējos gados, Latviju noteikti var dēvēt par animācijas lielvalsti. Īpaši tagad, kad režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" ("Flow") ieguvusi četras balvas prestižajā Ansī starptautiskajā animācijas filmu festivālā, Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāstīja filmas producents Matīss Kaža.

Gints Zilbalodis jau pirms vairāk nekā 10 gadiem radīja īsfilmu "Aqua", kurā darbojās līdzīgi tēli kā filmā "Straume" – arī tajā bija kaķis un putns, stāstīja Kaža. 

"Tad pēc filmas "Projām" izveides viņš uzsāka darbu pie šīs filmas pilnmetrāžas versijas, kura saucas "Straume" un kas stāsta par tādu kaķi – individuālistu, kurš dzīvo viens pats uz salas un negrib īsti draudzēties ar citiem zvēriem, kā jau kaķis. Tad lielu plūdu rezultātā kaķis ir spiests pielāgoties un nonāk laivā kopā ar citiem zvēriem. Tad viņiem kopīgi ir jāsadarbojas, lai pārvarētu plūdus," stāstīja Kaža.

Kaža atklāja, ka sākotnēji pie filmas vispirms sācis strādāt kā scenārija līdzautors. Tas bijis sarežģīti, jo filmā nav teksta, nav dialogu – "tas ir tīrs kino". Pēc tam Zilbalodis aicinājis Kažu šo filmu arī producēt. 

"Man tā ir pirmā producētā animācijas filma, un uzreiz pilnmetrāžas un uzreiz ar trim lielām dalībvalstīm.

Es domāju, ka tagad Latvija arī ir animācijas lielvalsts. Mēs varam tā teikt pēc nesenajiem panākumiem. Īstenībā jau vairākus gadus mēs tā varam teikt, pateicoties Signes Baumanes un Ilzes Burkovskas-Jakobsenas panākumiem," vērtēja Kaža. 

Beigu beigās filma "Straume" tapa četru ar pusi gadu laikā un pabeigta tika tikai pāris dienas pirms izceļošanas uz Kannu kinofestivālu. 

"Gints strādāja pēdējās nedēļas burtiski 24/7 režīmā, lai katru kažociņa detaļu aizkrāsotu ciet, kur kaut kas vēl bija palicis neapstrādāts. Tad norisinājās brīnišķīgā un, protams, neaizmirstamā pirmizrāde Kannu kinofestivālā," stāstīja Kaža. 

Nupat režisora "Straume" ("Flow") ieguvusi prestižā Ansī (Festival international du film d'animation d'Annecy) starptautiskā animācijas filmu festivāla pilnmetrāžas filmu konkursa skatītāju balvu, žūrijas balvu, kā arī balvu par labāko mūziku un balvu filmas tālākai izplatīšanai.

No visām šobrīd saņemtajām nominācijām un balvām vissvarīgākā ir saņemtā skatītāju balva, uzskata Kaža, jo festivālu apmeklējuši un par, viņuprāt, labāko animācijas filmu balsojuši aptuveni 15 tūkstoši skatītāju. 

"Tas liecina par to, ka tā filma var būt skatītāju mīlulis visā pasaulē," pauda Kaža.


Novērtē LSM.lv!

Novērtē LSM.lv!

LSM.lv ik dienu cenšas uzlabot savu darbu un kļūt jums arvien noderīgāks. Tāpēc vēlamies uzzināt, kas jūs mudinātu biežāk atvērt mūsu vietni. 

Lūdzu, novērtējiet LSM.lv , spiežot uz šīs "Norstat" saites.

Paralēli festivālam Ansī "Straume" piedalījās arī Meksikas Gvadalaharas festivālā, kur ieguva balvu kā labākā animācijas filma, un arī tālajā Šanhajas festivālā. 

"Jaudīgs starts ar četriem būtiskiem festivāliem, ieskaitot arī Kannas pirms tam maijā. Filma noteikti turpinās vēl ceļu pa festivāliem, bet kas ir vēl svarīgāk, ka filma jau vairāk nekā 20 teritorijās visā pasaulē ir iegādāta uz izplatīšanu, kas nozīmē, ka tā būs kinoteātros gan ASV, gan Lielbritānijā, gan Vācijā, Francijā, Itālijā un vēl daudzās, daudzās pasaules valstīs, arī Japānā un Ķīnā," atklāja Kaža.

Viņš atzina, ka pēdējo mēnešu notikumi ir galvu reibinoši un no filmas veidotājiem prasa ārkārtīgi lielu darbu, lai sagatavotu kvalitatīvu filmas mārketinga kampaņu attiecīgajās valstīs, kurās tā tiks izrādīta. 

"Šī filma ir guvusi gana daudz ievērības, lai tā varētu būt pretendents arī nozīmīgām industrijas balvām, kas būs tas, ar ko mēs nodarbosimies visu rudeni, lai filma tiktu pamanīta lielo industrijas balvu kontekstā, kas ir "Zelta globusi", "Oskari", "Baftas" un "Cēzari" Francijā. Protams, tas nozīmē, ka būs vēl ļoti daudz jāstrādā pie filmas izplatīšanas un kampaņām. Man tas kā producentam pirmo reizi būs tik augstā līmenī, un es ar nepacietību to gaidu, jo tas ir ļoti aizraujoši, un man par to deg acis, katru dienu pieceļoties," pauda Kaža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti