Ko šonedēļ paspēt piedzīvot Riga IFF programmā? Kino skatītāja kalendārs

Šonedēļ turpinās Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb Riga IFF; tas noslēgsies svētdien, 27. oktobrī. Tā kā vēl priekšā lielākā daļa festivāla programmas, iezīmēšu dažus seansu plāna pieturas punktus, ko nepalaist garām. Festivāla seansi skatāmi kinoteātros "Splendid Palace" un "Forum Cinemas", daļa filmu pieejamas arī tiešsaistē.

Ko šonedēļ paspēt piedzīvot Riga IFF programmā? Kino skatītāja kalendārs
00:00 / 04:48
Lejuplādēt

Režisora Halfdana Ulmana-Tendela psiholoģiskā drāma "Armands" ir spēcīgs pārspriedums par cilvēku pieņēmumiem vienam par otru. Stāsta premisa ir kāds aiz kadra palicis incidents, kas noticis starp diviem sākumskolēniem; filmā, savukārt redzam viņu vecākus pulcējamies uz sapulci, lai šo notikumu šķetinātu. Galvenajā lomā – izcilā norvēģu aktrise Renāte Reinsve, kura spēlē pāridarījuma izdarīšanā aizdomās turētā puisēna – titulvaroņa Armanda – māti.

Šajā kamerdrāmas tipa darbā teicami gaismā izcelti pieņēmumi, neizrunātas un neizsāpētas lietas, kas traucē uz notikušo paraudzīties dzidrāku skatu. "Armandā" redzam psiholoģiskās drāmas izcilu piemēru; pēctecība ziemeļvalstu kino kontekstā te ir pavisam burtiska – Ulmans-Tendels ir aktrises Līvas Ulmanes un režisora Ingmāra Bergmana mazdēls.

Filmas seansi – 21. oktobrī pulksten 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace", 23. oktobrī pulksten 18.30 kinoteātrī "Forum Cinemas", 26. oktobrī pulksten 17.00 Rotko muzejā Daugavpilī. Filma tiešsaistē pieejama no 21. līdz 27. oktobrim.

"Lēni degošās zemes dziesmas" ir ukraiņu režisores Olhas Žurbas veidota dokumentālā filma, kas dokumentē Ukrainas iedzīvotāju emocionālo noskaņu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma.

Lai arī par karu bez mitas dzirdam plašsaziņas medijos, gadu gaitā festivālos arī izrādīti vairāki dokumentāli darbi, tomēr Žurbas filma operē ļoti personiskā, emocionāli jūtīgā līmenī. Te pavisam skaidri un konkrēti cilvēku sejās redzam to, ko nozīmē dzīvot ar apziņu, ka cita valsts un kultūra ļoti mērķtiecīgi vēlas nodarīt pāri. Filmas gaitā redzam, kā sākotnējo neticību un pārsteigumu nomaina samierināšanās, bet citiem – cīņasspars.

Filmas seanss kinoteātrī "Splendid Palace" 24. oktobrī pulksten 19.30. Tajā būs klātesoša arī filmas režisore, lai atbildētu uz skatītāju jautājumiem.

Filmas "Sausi slīkstot" un "Izlecējas" ir spilgti laikmetīgā lietuviešu kinodarbi. Tie izrādīti vasarā aizvadītajā Lokarno kinofestivālā Šveicē, kur "Sausi slīkstot" saņēma balvu par labāko režiju un aktieru ansambli, savukārt "Izlecējas" saņēma festivāla galveno godalgu.

Festivālu pasaulē nu jau plaši zināmā režisora Laurīna Bareišas veidotā filma ir smalki izvīta attiecību drāma, kuras varoņu dzīvi neatgriezeniski satricina kāds negaidīts notikums. Savukārt Saules Bļuvaites filma "Izlecējas" ir kašķīgas enerģijas pilns darbs par pusaudzību, vēlmi pašapliecināties.

Filmas "Sausi slīkstot" seanss kinoteātrī "Splendid Palace" 23. oktobrī pulksten 20.30, filma "Izlecējas" – 25. oktobrī pulksten 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace".

Savukārt kino vidē pazīstamās britu režisores Andreas Arnoldas jaunākā filmā "Putns" arī ietver zināmu skaudrumu, jo seko līdzi varoņiem, kas dzīvo sabiedrības nomalēs. Stāstā par kādu jaunu ģimeni kāzu priekšvakarā un vidi, kurā pusaudžu grūtniecības ir ikdiena, režisore spēj atrast gan dramatisku notikumu smagumu, gan reizē arī gaišumu un pat pārdabiskas stīgas.

Kā allaž Arnoldas filmās, te arī daļa personīgas pieredzes, jo pati Arnolda arī augusi trūcīgā vidē sociālajos mitekļos. Filmā ārkātīgi poētiskā lomā redzams arī izcilais vācu aktieris, kādreizējās laikmetīgās dejas mākslinieks Francs Rogovskis.

Portugāļu režisors Migels Gomešs savas filmas veido tādas, it kā tās būtu no cita laikmeta – no aizgājušajām dienām, kad lielais ekrāns bija melnbalts un tika dēvēts par "sudraba ekrānu".

Filma "Grand Tour" tieši ir šāda kino piemērs – izsmalcināta, kā 20. gadsimta sākuma fotogrāfija, bet ne bez dažādiem sānsoļiem un anahronismiem. Stāsts ir līgans kā dzejolis, un tā centrā ir ceļojums, kas vētī mīlestības un attiecību robežas, atskatās uz impēriju laiku.

Filmas seanss kinoteātrī "Splendid Palace" 27. oktobrī pulksten 17.30.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti