Ko skatīties šonedēļ? Idejas kino vakariem mājās

Šīs nedēļas kino izlasē divas idejas filmu vakaram mājās – japāņu režisora Rjusukes Hamaguči oskarotā drāma "Brauc ar manu auto" un jauns krimināldrāmas seriāls "Sieviete ezerā".

Ko skatīties šonedēļ? Idejas kino vakariem mājās
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Drive My Car"

Vietnē Replay.lv ir skatāma japāņu režisora Rjusukes Hamaguči drāma "Brauc ar manu auto" ("Drive My Car"). Lai arī šī teju trīs stundas garā filma ir izaicinājums mazā ekrāna formātam un mājas apstākļiem, kuros ir daudz uzmanības novēršanas risku, no sirds iesaku šo Japānas kino meistardarbu izbaudīt.

2021. gadā iznākušās filmas atrašanās sabiedrisko mediju plaši pieejamajā repertuārā ir laba iespēja atklāt Hamaguči daiļradi – viņu uzskatu par vienu no svarīgākajiem un talantīgākajiem laikmetīgā kino režisoriem. Hamaguči filmveides stilu raksturo elēģiska un ārēji rimta noskaņa, bet skrupulozā stāstniecība iedarbojas lēni un spēcīgi – trāpīgi spējot sižeta pavedienus "iztulkot" fundamentālās, cilvēciskās emocijās. Četrdesmit piecus gadus vecais Hamaguči ir šobrīd starptautiski zināmākais Japānas filmdaris – jau plaši pazīstams kinofestivālu un autorkino cienītāju aprindās. Savukārt filma "Brauc ar manu auto" 2022. gadā saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu jeb "Oskaru" kā labākā starptautiskā filma un ir pirmā Japānas filma, kas "Oskara" nomināciju saņēma arī galvenajā – labākās filmas – kategorijā.

"Brauc ar manu auto" ir filma, kurā ir daudz kultūratsauču. Tā balstīta japāņu rakstnieka Haruki Murakami tāda paša nosaukuma īsstāstā, kas iekļauts krājumā "Vīrieši bez sievietēm". Filmas sižets savukārt vijas ap Antona Čehova lugas "Tēvocis Vaņa" iestudējumu – filmas galvenais varonis Jūsuke ir teātra režisors, kas iestudē šo lugu. Un visbeidzot – īsstāsta un filmas nosaukums, kā atpazīsiet, ir aizgūts no "Bītlu" dziesmas. Viens no filmas būtiskākajiem pavērsieniem ir galvenā varoņa sievas neuzticība un pēkšņā nāve – šo notikumu skaidrojumu Jūsuke meklē Čehova lugas rindās.

Kad ar režisoru tikos uz interviju 2021. gada Kannu kinofestivālā, viņš minēja, ka šī filma ir ļāvusi strādāt citādāk – viņš scenāriju veidojis daudzslāņu, tā, lai viena varoņa iekšējā pasaule ļautu saprast, kas notiek kāda cita varoņa pasaulē. Šī metode, viņaprāt, esot tuvāka Murakami autorības stilam. Salīdzinot šo režisora darbu ar citiem, ir grūti pateikt, kur šeit beidzas Hamaguči un kur sākas Murakami, taču filma ir izcila meditācija par zaudējumu un samierināšanos.

Filma teju veselu mēnesi skatāma Replay.lv. 

"Lady in the Lake"

Jauna nedēļa – jauns krimināldrāmas seriāls straumēšanas vietnē "Apple TV". Nule iznākušas pirmās divas kinodarba "Lady in the Lake" (vai latviskojot – "Sieviete ezerā") sērijas. Lai arī kinovēsturē jau ir Roberta Montgomerija režisētā tāda pat nosaukuma 1947. gada film noir drāma, šī seriāla stāsta premisa ir pilnīgi cita.

Tā balstīta 2019. gadā izdotā tāda paša nosaukuma romānā, ko sarakstījusi amerikāņu žurnāliste un autore Laura Lipmana. Seriālu veidojusi Alma Harela – perspektīva režisore, kura kino jomā sevi spēcīgi pieteikusi gan ar dokumentālo, gan spēles kino – viņas zināmākais darbs ir drāma "Medus puika" ("Honey Boy") – stāsts par aktiera Šaijas Labofa vientuļo bērnību un attiecībām ar tēvu.

Harelas miniseriāls ir vēsturiska drāma, kas atskatās uz 20. gadsimta sešdesmito gadu Baltimoru ASV. Te pastrādāti noziegumi satricina divu sieviešu dzīvi. Seriāla tēmas – rasisms un mizogīnija – ir bezgala nopietnas, pat smagas, vizuālais veidols – krāšņs; vide ir estetizēta līdz perfekcijai. Taču varoņu savstarpējās attiecības dažreiz pārsteidzoši met līkumu caur melodrāmas teritoriju. Redzēsim, vai ar daiļo veidolu pietiks, lai noturētu interesi visā septiņu sēriju garumā.

Seriāls skatāms straumēšanas vietnē "AppleTV".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti