Nepaspēji uz Riga IFF? Filmas, ko vēl var un varēs noskatīties kinoteātros

Ir aizvadīti krāšņi kino svētki Latvijā, un Rīgas Starptautiskais kinofestivāla melnais tepiķis ir sarullēts līdz nākamajam gadam. Taču pa īstam jau nekas nebeidzas, un kinoteātri turpina aicināt uz jaunākajiem filmu industrijas veikumiem. Gaidāma arī pašmāju piedzīvojumu stāsta "Bum!" pirmizrāde.

Nepaspēji uz Riga IFF? Filmas, ko vēl var paspēt noskatīties kinoteātros
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Substance"

Lai arī Rīgas Starptautiskais kinofestivāls jeb Riga IFF ir noslēdzies, kino repertuārā vēl var notvert dažas filmas no tā programmas. Viena no tām ir franču režisores Koralī Faržā ķermeniskā šausmu filma "Substance".

"Substance" ir satīrisks stāsts par novecošanu, izklaides industrijas apsēstību ar jaunības kultu un sieviešu ķermeņu seksualizāciju, kā arī nesasniedzamiem skaistuma standartiem. Filma stāsta par pusmūža televīzijas zvaigzni, kas ļaujas kārdinājumam izmēģināt kādu noslēpumainu vielu – tā sola iespēju atgriezties jaunībā. Taču – kā jau visam – arī šai iespējai ir cena, kas aktrises Demijas Mūras galvenajai varonei jāmaksā, pakļaujot savu ķermeni dramatiskām pārvērtībām.

Filma smeļ iedvesmu no dažādiem citiem kino un literatūras darbiem. Tā, piemēram, motīvu ziņā "Substanci" ir iedvesmojis Oskara Vailda romāns "Doriana Greja ģīmetne", no kino vides – ķermenisko šausmu meistara Deivida Kronenberga darbi, bet vizualitāti – Stenlija Kubrika darbu ģeometrija. Tiesa, filmas režisore Korālija Faržā nedaudz pati iekrīt sevis izliktajās lamatās – jokojot par sieviešu ķermeņu objektivizāciju, viņa neizbēgami to dara pati. Lai vai kā – šī filma būs lieliski piemērota Visu svēto dienas priekšvakaram jeb Halovīnam.

Filma "Substance" ir šobrīd skatāma kinoteātros Latvijā.

"Sausi slīkstot"

Šobrīd kinoteātros skatāma arī lietuviešu režisora Laurīna Bareišas jaunākā filma "Sausi slīkstot", kas vietējo pirmizrādi piedzīvoja Riga IFF laikā, kur saņēma žūrijas īpašo atzinību. Filma ir viena no šogad starptautiski zināmākajām un atzītākajām Baltijas filmām līdzās Saules Bļuvaites "Izlecējām" ("Toxic") un, protams, pašmāju "Straumei".

"Sausi slīkstot" ir psiholoģisku līkloču un noklusējumu piepildīta ģimenes un attiecību drāma par to, cik nepārvarami var būt atsevšķi negadījumi.

Laurīns Bareiša ir viens no talantīgākajiem Lietuvas režisoriem; viņa filmas ir arī  plaši izrādītas starptautiski. "Sausi slīkstot" ir tapusi sadarbībā arī ar pašmāju kinoveidotājiem un savā vizuālajā veidolā, tāpat kā atspoguļotajā kultūrtelpā ir uztverama arī kā "mūsu" jeb pašmāju filma.

"Bum!"

Kinorepertuāra nesenākais papildinājums, kas domāts tieši jaunākajiem skatītājiem, ir Andras Doršs un Martas Seleckas veidotais piedzīvojumu stāsts "Bum!" Tā ir Ziemeļvalstu tradīcijās uzņemta bērnu filma, kas ietver dažādas atsauces uz plašāk pazīstamu popkultūru, piemēram, seriālu "Stranger Things".

Piesātināti košā un mundrā vizualitātē uzņemtā filma vēsta par kādu zēnu, kas pēc piedzīvota negadījuma ar skrituļdēli un stabu iegūst pārdabiskas spējas. No bērna perspektīvas vēstītais stāsts, kas lielākoties noris skolas vidē un draugu kompānijā, aptver dažādas tēmas, kas sākumskolas un pamatskolas jaunāko klašu skatītājiem varētu būt aktuālas – iejušanās skolā, draudzība un cīņa ar apcelšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti