Jaunais Rīgas teātris sezonu sāks ar filmas «Baltais helikopters» pirmizrādi

Augustā Jaunais Rīgas teātris (JRT) uzsāk 2024./2025. gada teātra sezonu. No 9. augusta skatītāji tiek aicināti uz Alvja Hermaņa kinofilmu "Baltais helikopters" ar Mihailu Barišņikovu pāvesta lomā, informē teātra pārstāvji.

Pasaulē slavenais baletdejotājs un aktieris atzīst: "Jaunais Rīgas teātris ir mana mākslinieciskā mājvieta Latvijā kopš 2015. gada, kad tapa izrāde "Brodskis/Barišņikovs", un man vienmēr ir gods sadarboties ar Alvi Hermani un viņa brīnišķīgajiem aktieriem. "Baltais helikopters" tapa laikā, kad pāvests Benedikts XVI vēl bija dzīvs. Filmā tika uzdoti jautājumi, kas ir būtiski šodien. Ceru, ka filma mudinās skatītājus domāt un meklēt savas atbildes."

Filmas aprakstā teikts: "2013. gada februārī pasaule piedzīvoja šoku – katoļu pāvests Benedikts XVI atkāpās no amata. Jozefs Racingers ir pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu posteni dzīves laikā. Viņa atkāpšanās patiesie iemesli joprojām nav zināmi. Astoņi gadi, kurus Racingers pavadīja pāvesta krēslā, sakrita ar jaunajiem izaicinājumiem un jautājumiem, ar kuriem mūsu civilizācija un baznīca tika konfrontēta 21. gadsimta sākumā, un atbildes uz kuriem joprojām nav atrastas." Filma piedāvā jaunu interpretāciju pāvesta pēdējai dienai pirms vēsturiskās atkāpšanās. Tā nav tāda paša nosaukuma teātra izrādes uzfilmētā versija un stipri atšķiras no izrādes "Baltais helikopters", kas JRT pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada nogalē. Papildināts arī aktieru sastāvs – aktrise Regīna Razuma (1951–2023) filmā nospēlēja savu pēdējo kino lomu.

Filmas režisors Avis Hermanis papildina: "Kāpēc pāvests Benedikts XVI atkāpās no amata? Kādi ir tā patiesie iemesli? Atbilžu joprojām trūkst. Oficiālais attaisnojums bija viņa veselības stāvoklis, bet pēc atkāpšanās vēl gandrīz desmit gadus viņš nodzīvoja savā Vatikāna dzīvoklī.

Veidojot filmu, mēs veicām paši savu izmeklēšanu, pamatojoties uz dokumentiem un intervijām, un atklājām, ka šīs atkāpšanās iemesli var būt vairāki, patiesībā – pārāk daudzi. Būtiskākais, ka pāvests saskārās ar tām pašām problēmām, kas izaicina mūsu civilizāciju šajā gadsimtā.
Vēl vienu dimensiju mūsu filmā rada leģendārā baletdejotāta Mihaila Barišņikova piedalīšanās. Tas padara mūsu stāstu universālāku – stāstu par cilvēku viņa ceļojuma beigās, un viņa attiecībām ar šo noslēpumu, ko mēs saucam par Dievu."

Filmas māksliniece – Kristīne Jurjāne, operators – Andrejs Rudzāts.

Lomās – Mihails Barišņikovs, Kaspars Znotiņš, Guna Zariņa, Regīna Razuma, Ritvars Logins, Jānis Grūtups.

Kinofilma pamatā angļu valodā (daļēji itāļu, poļu un latīņu valodā) ar subtitriem latviešu un angļu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti