Par kulta komiksiem un kulta cilvēkiem. Kino jaunumu deva

Rudens pilnbriedā pirmizrādes Latvijas kinoteātros piedzīvos divas filmas – Toda Filipsa "Džokers: Neprāts diviem" un Kristofa Onorē jaunākais darbs "Mans Marčello". Abas filmas vieno kulta strāvojums, kas caurvijas gan atsaucēs uz popkultūrā slaveniem tēliem un kino darbiem, gan uz slavenu cilvēku dzīvēm. 

Par kulta komiksiem un kulta cilvēkiem. Kino jaunumu deva
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Džokers: Neprāts diviem

No trešdienas, 2. oktobra, sāk izrādīt Toda Filipsa režisēto filmu "Džokers: Neprāts diviem". Tā pirmizrādīta pavisam nesen notikušajā Venēcijas kinofestivālā Itālijā un ir turpinājums 2019. gada filmai "Džokers".

2019. gada filma bija "DC komiksos" attāli balstīts stāsts, kurā galvenais varonis Artūrs Fleks – jauns vīrietis ar garīgu kaiti – mēģina iekļauties sabiedrībā, kas ir nepieņemoša. Šajā filmā bija jūtama ļoti izteikta ASV 70. un 80. gadu kino ietekme, atsauces uz klasiķa Mārtina Skorsēze darbiem "Taksists" un "Komēdijas karalis".

Jaunākā filma "Džokers: Neprāts diviem" seko līdzi Artūra Fleka dzīvei tad, kad viņš jau ir ieslodzīts psihiatriskajā slimnīcā; te arī stāstā ienāk otra galvenā varone – mūziķes Lēdijas Gāgas spēlētā Hārlija Kvinna. Un abu universā – vēl aizvien tiecoties pēc uzmanības un novērtējuma – ienāk arī mūzikla dimensija. Mūziku filmai sarakstījusi islandiešu komponiste Hildura Gudnadotira, kura ir viena no šobrīd pieprasītākajām kino mūzikas autorēm – viņa rakstījusi mūziku, piemēram, seriālam "Černobiļa", kā arī pirmajai "Džokera" filmai.

Kinoteātros no 2. oktobra.

Mans Marčello

Aizvadītajā nedēļā, 28. septembrī, apritēja leģendārā itāļu aktiera Marčello Mastrojanni simtgade. Viņa vairāk nekā pusgadsimtu garā karjera ietver kanoniskus darbus, piemēram, Federiko Fellīni "Saldo dzīvi" un Mikelandželo Antonioni "Nakti". Varētu teikt, ka kinematogrāfs aktieri savā ziņā ir padarījis nemirstīgu, jo šīs pārlaicīgās filmas turpina būt idejiski aktuālas.

Par atmiņu un kino saplūdi vēsta arī franču režisora Kristofa Onorē jaunākā filma "Mans Marčello". Izrādīta aizvadītajā Kannu kinofestivālā maijā, filma ir savdabs stāsts, kurā tēlojums mijas ar īstenību. Filmas galvenā varone ir Kjāra Mastrojanni (aktrise arī spēlē pati sevi). Viņa kā aktrise un personība ir nogurusi dzīvot slaveno vecāku – tēva Marčello Mastrojanni un mātes Katrīnas Denēvas ēnā (arī viņa redzama filmā). Lai šo šīs sajūtas labāk izprastu, viņa nolemj pilnībā apvērst situāciju un sāk dzīvot tēva dzīvi – ģērbties un izturēties kā viņš.

Kinoteātros no 4. oktobra.

Jaunā kino raža

Aizvadītajā Nacionālās kinobalvas "Lielais Kristaps" laidienā īpašu atzinību baudīja studentu kinodarbi. Nu, ir iespēja būt pirmajiem, kas noskatās jaunāko kino ražu, jo šobrīd norisinās Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls "Patriarha rudens", kur līdztekus teātra un laikmetīgās dejas izrādēm būs skatāmas arī jaunākās filmas.

Kinodarbu skate norisināsies pirmdien, 30. septembrī, pulksten 19.00 kinoteātra "Forum Cinemas" 2. auditorijā.

Programmu veidos piecas īsmetrāžas filmas, kas pievēršas dažādākajām tēmām, piemēram, rituāliem mūsu dzīvēs, ceļojumiem, kā arī  Latvijas kultūras personībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti