Labrīt

Dezinformācija un ielu māksla

Labrīt

Tiesībsarga pārstāvis: Problēma - izklaides troksnis nav kā atsevišķs trokšņa veids

Muzeju simpozijā vērtēs, kā vislaāk strādāt ar bērniem muzejos

Muzeju simpozijā meklēs ceļus, kā vislabāk strādāt ar bērniem

Pirmdien, 1. jūlijā, – Imantu vārda dienā – jau tradicionāli Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos notiks Muzeju simpozijs. Šogad tā tēma ir "Aizraujošās muzeju pasaules mazajiem", kas nozīmē, ka muzeja darbinieki dalīsies pieredzē un meklēs ceļus, kā vislabāk strādāt ar bērniem.

Vēl pirms kāda laika ļoti populāri bija piesaistīt bērnus ar dažādiem digitāliem rīkiem, bet tagad arvien lielāks akcents ir uz bērnu praktisko darbošanos un dažādām izglītojošām aktivitātēm. Arī Ziedoņa muzejs pēdējos gados ļoti daudz rosījies, lai uzrunātu tieši bērnu auditoriju.

Suns Funs ir Ziedoņa pasaku tēls, ko Ziedoņa muzejs pirms pusotra gada izvēlējās kā īpašo starpnieku, lai sarunātos tieši ar pirmsskolas vecuma bērniem. Sunim Funim tika izveidota sava grafiskā identitāte, Renārs Kaupers radīja un ar "Knīpām un knauķiem" iedziedāja viņam veltītu dziesmiņu. Aizvadītajā gadā muzejā tapa arī atsevišķa mājiņa sunim Funim, kā arī darbu sāka programma bērniem "Blēņām pa pēdām".

Suns Funs kļuva par galveno varoni divās animācijas filmiņās, kas vēsta par Latvijas kultūras dārgumiem.

Suņa Fuņa aktivitātes tika augstu novērtētas šī gada Muzeju biedrības Gada balvā. Žūrija atzina, ka ar tām Ziedoņa muzejs ielicis drošu pamatu darbam ar bērniem.

Laureātu vidū bija vēl vairāku muzeju piedāvājums tieši bērniem – izstāde "Zaļš un vēl zaļāks" Nacionālajā mākslas muzejā, izstāde "Skudra" Dabas muzejā un Dizaina studija bērniem Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

Kā vislabāk un saistošāk uzrunāt bērnus, kā ieinteresēt viņus par vēsturiskām lietām un muzeju krājumiem – šie jautājumi 1. jūlijā būs uzmanības centrā Muzeju simpozijā.

Ziedoņa muzeja vadītājas Rūtas Šmites redzējumā šobrīd jau sāk noplakt vienubrīd ļoti populārais vilnis – bērnus aizraut ar dažādiem digitāliem rīkiem –, tā vietā nāk akcents uz praktisku darbošanos: "Tas nākamais vilnis nāk ar tādu daudz iesaistošāku, es teiktu, arī ar daudz kvalitatīvāku formātu. Tas paģērē mācīties caur konkrētu iesaisti. Arī mūsu programma Murjāņos ir veidota, lai būtu šī līdzi piedalīšanās. Ka bērns ir nevis tikai spaidījis pogas vai skatījies, kas viņam tiek piedāvāts ekrānā, bet viņš ir piedalījies un radījis papildu saturu šajā procesā."

Mērķis ir – caur populāru un izklaidējošu formu – bērniem dot iespēju sadraudzēties ar muzeju jau kopš agras bērnības, lai vēlāk muzeja apmeklējums viņiem kļūtu pašsaprotams un nepieciešams.

Rūta Šmite skaidro: "Protams, tam visam pa vidu ir arī iemācīt Imantu Ziedoni, viņa daiļradi, kaut kādā veidā pieskarties tam visam bērna līmenī, jo pēc tam, kad viņi izaugs lieli, viņiem jau būs skaidrs, kas ir Ziedonis, būs viņu iemācījušies procesā, darot. Mēs arī ļoti balstāmies paša Ziedoņa teiktajā, ka – bērniem ir jādod pats labākais, kas mums ir. Cik viņam bija iespēju, viņš vienmēr ar bērniem runāja, jautāja, ko viņi domā. Viņš mēģināja ķert bērnu pasauli, lai saprastu, kā bērni to redz. Viņš piešķīra tam nozīmi."

Projekts "Vai kaķi raud? Ceļojošais muzeja krājums asaru un emociju izzināšanai"
Projekts "Vai kaķi raud? Ceļojošais muzeja krājums asaru un emociju izzināšanai"

Pavisam vērienīgi plāni attiecībā uz bērniem ir Medicīnas vēstures muzejam, tas veido Bērnu muzeju – veselības pratības centru bērniem.

Par to simpozijā stāstīs muzeja Bērnu ekspozīcijas nodaļas vadītāja Zane Zajančkauska.

Bērnu muzejs atradīsies atsevišķā ēkā muzeja pagalmā, darbu tas varētu sākt pēc trim gadiem, un tajā līdzās ekspozīcijai darbosies arī laboratorijas tipa mācību klases un muzeja pedagoģijas programmas, kas bērniem saprotamā valodā runās par medicīnas vēsturi un veselības jautājumiem.

Muzeja saturs jau aktīvi top, līdzās profesionāļu ieteikumiem muzejs uzklausa arī pašu bērnu viedokli, stāsta Zane Zajančkauska: "Uzsākot domāt par to, ko tad nozīmētu kaut ko īpašu radīt bērniem, nolēmām, ka pasaulē ir pietiekami daudz muzeju bērniem, ko ir radījuši pieaugušie un ka mēs gribam jau pašā sākumā iesaistīt bērnus. Tāpēc viena lieta, ko mēs jau pilotprojektā izveicām, mēs sarīkojām bērnu jautājumu vākšanas kampaņu. Mēs ievācām visdažādākos jautājumus, kas rodas bērniem saistībā ar ķermeni, veselību, slimību. Domājot ne tikai par cilvēka, bet arī citu būtņu, dabas veselību, jo bērni jau domā plašāk, ne tikai šaurās kategorijās. Tagad mums kopumā ir aptuveni 1000 jautājumu datu bāze, ko mēs izmantosim, meklējot tēmas."

Viens no bērnu uzdotajiem jautājumiem bija – vai kaķi raud? Tieši šo jautājumu muzejs izvēlējies un izveidojis pirmo eksperimentālo izstādi, kas par veselību runā starpdisciplināri. Izstāde rudenī sāks apceļot Latvijas skolas.

Plašāk par Medicīnas muzeja un arī citu muzeju darbu ar bērniem šodien runās Muzeju simpozijā, kura tēma šogad ir "Aizraujošās muzeju pasaules mazajiem".

Bērni jautā par veselību

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti