Liepājā durvis ver jauna kultūrvieta – Tipogrāfijas radošais kvartāls

Ceturtdien, 1. augustā, durvis ver jauns radošais kvartāls Liepājā, kas tiek veidots bijušajā Tipogrāfijas ēkā. Uzņēmums beidza savu pastāvēšanu iepriekšējā desmitgadē, bet ēka un pagalms ir ar senu vēsturi. Pārvērst bijušo tipogrāfijas ēku par radošo kvartālu apņēmusies mūziķa un koncertu rīkotāja Jāņa Ivuškāna ģimene un domubiedri. Jānis Ivuškāns ir piedalījies Liepājā jau labi zināmā "Pegaza pagalma" izveidošanā un rīkojis koncertus uz ūdens, kas savulaik ieguva lielu popularitāti.

Liepājā durvis ver jauna kultūrvieta – Tipogrāfijas radošais kvartāls
00:00 / 04:22
Lejuplādēt

"Tā būs vieta, kur vēsture sastopas ar mūsdienu radošumu! Liepājas sirdī pavisam netālu no Rožu laukuma 1890. gadā celtā vēsturiskā tipogrāfijas ēka piedzīvo atdzimšanu." Tā raksta idejas autori, iepazīstinot liepājniekus un pilsētas viesus ar radošo kvartālu. Rīta stundā tiekoties ar mūziķi Jāni Ivuškānu, viņš atklāj vēstures līkločus, kas saistīti ar tipogrāfijas ēku: "Ekspluatācijā to nodeva 1890. gadā, te iespieda Latvijas pirmo naudu – šajā ēkā. Tipogrāfija kā uzņēmums – litogrāfija te darbojās vēl pirms sešiem, septiņiem gadiem, kad tika izslēgtas pēdējās iekārtas. Ēku iegādājās "Realto Vento", tagad mēs, ar viņiem sadarbojoties, turpinām ēkas jaunatdzimšanu."

Kāds varētu būt iespējamais investīciju apjoms, to īstenotāji šobrīd neatklāj, taču atjaunošana notiks pakāpeniski. Ēkas komplekss, kur labi redzams arī padomju laiku slānis un piebūves, joprojām atrodas labā stāvoklī un transformējams radošā kvartālā, stāsta Jānis Ivuškāns. Zīmīga vieta ir Tipogrāfijas ēkas arka un ārdurvis, virs tām ir uzraksts "Tipogrāfija", ko atpazīst gluži vai katrs liepājnieks. Tā būs arī ieeja radošajā kvartālā.

Tipogrāfijas radošais kvartāls Liepājā.
Tipogrāfijas radošais kvartāls Liepājā.

"Izdevās piesaistīt pilsētas finansējumu, kas ir paredzēts tieši restaurācijai, – daudzām vecajām ēkām Liepājā katru gadu notiek projektu konkurss. Pieteicāmies, un pilsēta atbalstīja. Liepājas Restaurācijas centrs tagad renovē ārējās durvis. Brālis atrada vienā no krāsotavas telpām trekterus, no kurām ir tapušas lampas," Jānis Ivuškāns stāsta, ka tipogrāfijas ēkā ir daudz vēstures liecību, kas tiks saglabātas un iekļautas interjerā: "Ēka ir fantastiski saglabājusies, trepju telpa no 1890. gada, 130 gadu veca, trešajā stāvā ir tāda sajūta, ka nodota pagājušā nedēļā, tur, protams, simt gadus viss ir krājies, cilvēki ir staigājuši cauri, stāvoklis betonam, koka roku balstiem, metālam ir tik labs!"

Ēkā ir plašas telpas ar baltām sienām, vēsturiskiem apmetuma kultūras slāņiem, kas rada īpašu atmosfēru. Tās papildinās ar mūsdienu interjera detaļām; tam piesaistot māksliniekus, vieta pārtaps mūzikai un mākslai, kopradei un citām radošām idejām.

Tipogrāfijas radošais kvartāls Liepājā.
Tipogrāfijas radošais kvartāls Liepājā.

"Pati galvenā doma ir nosaukumā – Tipogrāfijas radošais kvartāls – mēs atstājam nosaukumu no ēkas," uzsver Ivuškāns. "Radošais kvartāls ir būtība šai ēkai pēc definīcijas. Mēs ar sieviņu un brāli veidosim un jau lēnām meklējam partnerus – radošas rezidences, "coworking" (kopstrādes telpas red.) un vēl dažādus. Visi lēnām nāks iekšā ēkā, sāks atdzīvināt. Protams, mūsu pašu radošā darbība. Mēs arī paši organizējam lielākus un mazākus koncertus. 23. augustā šeit būs Aminata ar "Baltic Groove Orchestra".

Tipogrāfijas radošais kvartāls ir 4500 kvadrātmetrus liels ar plašām iespējām – trīs stāvos ar pagrabstāvu, pašā Liepājas centrā tas savas durvis ver jau 1. augusta vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti