Kultūras ziņas

Talsos aizvadītas pirmās "Intardienas" svinības

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kas notiek Pāvilostas mākslinieku rezidencē?

Laiks un vieta tikai sev. Kas notiek Pāvilostas mākslinieku rezidencē?

Pāvilostas mākslinieku rezidenci izveidojis mākslas entuziastu fonds "VV Foundation", veicinot starpdisciplināru radošumu laikmetīgajā mākslā un pētniecībā. Rezidencē mākslinieki vai citu radošu profesiju pārstāvji pavada mēnesi, lai nodotos savām iecerēm, iepazīstot arī apkārtējo vidi un, ja ir vēlme, arī mākslas darbu izveidē sadarbojoties ar vietējiem, piemēram, filmējot augu vākšanu un vietējās skaņas vai no veciem tekstilizstrādājumiem radot ko jaunu. Šobrīd tur viens rezidenču posms noslēdzies, lai drīz sāktos jauns.

Jau ceturto gadu Pāvilostā darbojas mākslinieku rezidence.

"Namiņš ir celts jau 1901. gadā, šogad ir 123 gadi šai mājai, viņa celta kā skola, vēlāk ir bijusi dažādiem mērķiem izmantota, [..] bija ambulance padomju laikā, un tad 20 gadus šeit nenotika nekas," stāsta Pāvilostas mākslinieku rezidences izveidotāja Vita Liberte. "Mēs viņu saucam par vecmāmiņu, jo viņai ir tāds silts, aicinošs gars. Tā ir vieta, kur mēs ļaujam māksliniekiem atrast laiku un vietu tikai sev."

Norvēģijā dzīvojošā japāņu māksliniece Haruka Fukao rezidences laikā radījusi savdabīgu dienasgrāmatu. Katru dienu ieaužot augus nelielā gobelēnā, kas pēc tam izmantots videodarbā par japāņu un latviešu kultūru, kur sapludināta jūra, augu valsts, akmeņainais liedags un vietējo iedzīvotāju stāsti par ārstniecības augiem.

"Kad ierados, sāku aust. Es pavadīju šeit 24 dienas un izveidoju tikpat daudz darbu. Jā, šī ir mana dienasgrāmata. Mani šeit fascinēja laukakmens, jūrakmens, daudz akmeņu. Akmeņi ir brīnišķīgi. Japānā mums ir daudz kalnu, bet šeit to nav, tāpēc visu laiku lūkojos pēc akmeņiem," stāsta māksliniece.

Savukārt Vācijā dzīvojošais meksikāņu komponists Vingels Mendoza ierakstījis Pāvilostas skaņas, kas arī veido savdabīgu Latvijā pavadītā laika audiodienasgrāmatu.

"Parasti, ja tu raksti dienasgrāmatu, tu stāsti – es darīju to un to, mana diena pagāja šādi. Manā gadījumā es skaidroju, ko es noteiktos laika sprīžos dzirdu," skaidro komponists. "Katram objektam ir tā īpašā skaņa. Kad es pieskaros objektam, ir redzams attēls, un mēs redzam, kā mainās skaņa."

Latviešu māksliniece Luīze Rukšāne darbojas dažādos vizuālās mākslas medijos, rezidencē viņa no tekstilmateriāliem veido kolāžas un zīmē uz dažādām virsmām dabas motīvus.

"Pāvilostas daba un robežvietas šeit, krasts un mežs, un jūra. Tāds apstādināts laiks, lēns process, korozija, tas man likās ļoti interesanti – krastu fiksēt gan šeit Pāvilostā, gan aizbraucot bišķīt tālāk uz Sārnati vai Jūrkalni," stāsta māksliniece.

Pāvilostas mākslinieku rezidences telpās atrodas arī izstāžu zāle, kur filmēšanas brīdī bija skatāms Vācijā dzīvojošā latviešu fotogrāfa Ivara Grāvleja un ukraiņu mākslinieces Katerinas Berlovas dueta "Dirty romantics" darbs par pasaules artefaktiem pēc civilizācijas kraha, bet pēc tam būs aplūkojami fotogrāfes Vikas Ekstas Pāvilostas nesezonā tvertie portreti un atmosfēra izstādē "Sapnis par jūru".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti