Labrīt

Tiesībsarga pārstāvis: Problēma - izklaides troksnis nav kā atsevišķs trokšņa veids

Labrīt

Kāds liktenis sagaida Inčupes dzelzceļa pieturu: vai to pārvietos tuvāk Baltajai kāpai?

Ne tik lielu kā gribētos, bet atjaunotni piedzīvo Daugavpils Stropu estrāde

Ne tik lielu kā gribētos, bet atjaunotni piedzīvo Stropu estrāde Daugavpilī

Šī estrāde Daugavpils Stropu mežaparkā ir kultūrvēsturiski nozīmīga vieta. Tajā notikuši dziesmu un deju svētki, lieli folkloras pasākumi un teatrāli uzvedumi.

Pēdējos gados Stropu estrādē pasākumi vairs nenotiek, tās infrastruktūra ir novecojusi. Īstenot vērienīgu estrādes rekonstrukciju pašvaldībai bēdīgās ekonomiskās situācijas dēļ pagaidām neizdodas, tāpēc pieņemts lēmums vismaz sakārtot estrādi tā, lai jau nākamgad Stropu estrādē atkal varētu notikt pasākumi, tostarp Daugavpils 750. jubileja un Latgales dziesmu svētki, kas tiek rīkoti reizi piecos gados.

Daugavpils Stropu estrāde, lai tautu vienotu dziesmā un dejā, ir piedzīvojusi daudzus vēsturiskus mirkļus. 1940. gada vasarā Latgales dziesmu svētki Stropu estrādē liktenīgi bija pēdējie brīvajā Latvijā. Bet 1990. gadā tieši Latgales dziesmu svētki Daugavpilī bija pirmie, kas skanēja nu jau atjaunotajā Latvijas brīvvalstī.

Stropu estrāde daugavpiliešiem, un ne tikai, ir arī dziļi simboliska vieta.

Daugavpils Vienības nama vadītāja Diāna Soldāne stāsta: "Stropu estrāde ir tāda ļoti simboliska vieta, ņemot vērā, ka tā ir tā pati estrāde, kurā 1940. gadā notika Latgales dziesmu svētki, kam ir tāda vienlaikus pacilājoša un arī skumja pieskaņa. Tāpēc mums ir būtiski šo estrādi saglabāt, jo tā ir sava laikmeta liecinieks, notikumu lieciniece un vērtīgs simbols pilsētā. Tā ir arī iecienīta vieta daugavpiliešiem visos gadalaikos, – kāds te dejo, kāds nodarbojas ar sportu, kāds ar jogu, kāds ar bērniem atpūšas. Tāpēc domājam sakārtot Stropu estrādi tā, lai tā ir ērta iedzīvotajiem ne tikai pasākumos, bet arī ikdienā."

Latgales dziesmu svētku estrāde Daugavpilī (Stropu kalns), 1940. gads
Latgales dziesmu svētku estrāde Daugavpilī (Stropu kalns), 1940. gads

Stropu estrāde daugavpiliešiem ir būtisks objekts arī vēsturiski, to apliecina arī paši iedzīvotāji: "Tā ir vieta, kur pa retam iegriežamies, īpaši lielos svētkos.1940. gada jūnijā tur gaidīja Ulmani, viņš neatbrauca, ja es pareizi vēsturi atceros, tad trīs reizes dziedāja Latvijas himnu un cilvēki saprata, ka sākas tāds briesmīgs pārbaudījumu laiks.

Kultūrai šobrīd ir jāpiešķir vairāk līdzekļu, mēs dzīvojam ļoti bīstamā laikā, kad kultūrai tiek piešķirta arvien mazāka nozīme. Tāpēc ir labs katrs darbs un katra nauda, kas tiek piešķirta kultūrai."

Stropu estrāde kā simbols ir jāatjauno, tā ir novecojusi, to atzīst Daugavpils dome. Pērn noslēdzās Daugavpils valstspilsētas pašvaldības rīkotais metu konkurss "Brīvdabas estrāde Stropu mežaparkā". Uzvarējušā darba autori piedāvā veidot estrādes arhitektūru mūsdienīgu, kas varētu kļūt par īpašu Daugavpils vizītkarti, kurai nav plašākā apkārtnē līdzīgu. Projekta īstenošana pašvaldībai varētu izmaksāt ap 3 miljoniem eiro, tas šajā situācijā ir par dārgu un projekts ir jāatliek. Tāpēc sākts no mazumiņa, stāsta Daugavpils Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa.

"Šobrīd Stropu estrādē novākti, demontēti soliņi, nedaudz sakārtota teritorija, bet būvniecības ieceres dokumentācijas nav. Iepriekš bija metu konkurss izstrādāts Stropu estrādes pārbūvei un teritorijas labiekārtošanai, bet tagad būs vienkārši labiekārtojuma darbi, lai sagatavotos nākamā gada pasākumiem."

Daugavpils Stropu estrāde
Daugavpils Stropu estrāde

Nākamgad Daugavpilī būs zīmīgi pasākumi, kam arī gatavojas pašvaldība, apliecina Daugavpils Vienības nama vadītāja Diāna Soldāne: "Nākamgad Daugavpils svin ne tikai savu 750 gadu jubileju, bet reizi piecos gados mums ir tā laime rīkot un uzņemt Latgales dziesmu svētkus. Un mēs jau zinām, ka nākamgad uz šo notikumu Daugavpilī sabrauks ne tikai kori no Latgales, bet no visas Latvijas. Tāpēc, lai mēs šo vietu – Stropu estrādi – savestu kārtībā, jāsāk darbi jau laicīgi un šogad. Latgales dziesmu svētki notiks nākamā gada 1. jūnijā, darba līdz tam ir daudz, bet laika nav tik daudz."

Pēc esošo soliņu demontāžas darbiem Stropu estrādē tiks veikts arī celiņu remonts, apgaismojuma uzlabošana un teritorijas labiekārtošana.

Pašvaldība nezaudē cerības arī īstenot vēsturiskās estrādes pārbūvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti