Vai zini?

Vai zini, ka tieši muzikologi, mākslas zinātnieki, rakstnieki vainoti PSRS graušanā?

Vai zini?

Vai zini, ka muiža ir kas vairāk par vienu ēku?

Vai zini, ka šogad JVLMA Kora diriģēšanas katedra svinēs 80 gadu jubileju?

Vai zini, ka šogad JVLMA kora diriģēšanas katedra svinēs 80 gadu jubileju?

Svinības 5. oktobrī ir iecerētas ar skaistu koncertu Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kur diriģēs gan esošie mācībspēki un docētāji, gan arī tie kordiriģenti, kuri savā darbības periodā bijuši saistīti gan ar Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju, gan ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA).

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

JVLMA Kora diriģēšanas katedra tika dibināta 1944. gada nogalē. Iniciators un pirmais nopietnais profesionālis, komponists un pedagogs, šīs katedras izveidotājs bija Jēkabs Mediņš. Viņš teicis šādus vārdus: "Students nav trauks, kas jāpiepilda līdz malām, bet lāpa, kas jāaizdedzina".

1944. gada nogalē tika veikti priekšdarbi Kora diriģēšanas katedras izveidē konservatorijā, bet 1945. gada 1. jūnijā Latvijas Valsts konservatorijā nolēma nokomplektēt Kora diriģēšanas fakultāti. Jāzeps Vītols uzskatīja, ka kori jāmāk vadīt katram mūziķim un katram skolotājam.

Jēkabs Mediņš un studenti (1950)
Jēkabs Mediņš un studenti (1950)

Latvijas brīvvalsts laikā kordiriģenti bija mācījušies Pēterburgā, apguvuši pašus diriģēšanas pamatus, arī komponisti diriģēja. Pēckara situācijā bija izretinātas mūziķu rindas, un straujā kvantitatīvā izaugsme pašdarbības koru attīstībā lika nonākt pie atziņas, ka augstskolā ir vajadzīga īpaša, kordiriģentus izglītojoša nodaļa.

JVLMA Kora diriģēšanas katedras pedagogi un studenti 1965. gadā. Centrā - Jēkabs Mediņš
JVLMA Kora diriģēšanas katedras pedagogi un studenti 1965. gadā. Centrā - Jēkabs Mediņš

Personības, kuras noteikušas šīs nodaļas virzību un attīstību, bija rektori, kas vienlaikus bija arī kordiriģenti: Jānis Ozoliņš, pēc tam Imants Kokars – ilglaicīgi rektori, kas ļoti lielu vērību pievērsa tieši kora diriģēšanas apmācībai. Tas arī cēla šīs profesijas prestižu, jo Latvijas Valsts konservatorija bija nesaraujami saistīta ar mācībspēku dalību Dziesmu svētkos – tie bija Dziesmu svētku virsdiriģenti.

Kora diriģēšanas katedras pasniedzēji. Sēž (no kreisās): Ņina Bērziņa, Rūdolfs Vanags, Jānis Ozoliņš...
Kora diriģēšanas katedras pasniedzēji. Sēž (no kreisās): Ņina Bērziņa, Rūdolfs Vanags, Jānis Ozoliņš, Klements Mediņš, Jēkabs Mediņš, Leonīds Vīgners. Stāv (no kreisās): Andrejs Krūmiņš, Imants Kokars, Jānis Brigzna, Jānis Dūmiņš, Mendelis Bašs

Pirmais kordiriģentu izlaidums bija 1949. gadā, un kopš tā laika katedru absolvējuši ap 700 kordiriģentu, bet izdoti gandrīz 800 diplomi saistībā ar kora diriģēšanu, jo no 1973. līdz 1993. gadam mācījās tālāk padziļināti kora diriģēšanu asistentūrā, bet kopš 1994. gada nodibināta maģistrantūra. Asistentūru beiguši 23 topošie mākslinieki, maģistrantūru līdz šim pavasarim – 61. Ar prieku varam atzīmēt, ka iepriekšējā studiju gadā ir arī pirmais profesionālās doktorantūras absolvents, un tas ir Kaspars Ādamsons.

JVLMA Kora diriģēšanas katedra 1999. gadā (no kreisās): Edgars Račevskis, Imants Kokars, Jānis Zirni...
JVLMA Kora diriģēšanas katedra 1999. gadā (no kreisās): Edgars Račevskis, Imants Kokars, Jānis Zirnis, Imants Resnis, Leons Amoliņš, Juris Kļaviņš un Jānis Lindenbergs

Par tradīciju kļuvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kora diriģēšanas katedras organizētais Jāzepa Vītola Starptautiskais kordiriģēšanas konkurss, notikuši jau seši.

Ludmila Pismennaja un Imants Kokars (2009)
Ludmila Pismennaja un Imants Kokars (2009)

Lai varētu veiksmīgi noritēt studiju process, ir jābūt kādam, kas to vada, tāpēc augstskolās ir tāds amats kā katedras vadītājs. JVLMA Kora diriģēšanas katedras vadītāji šajā 80 gadu periodā bijuši trīspadsmit. Ilggadējā kora diriģēšanas katedras vadītāja un profesore Ludmila Pismennaja šajā amatā bijusi trīs reizes, bet asociētais emeritus profesors Juris Kļaviņš – divas reizes. Tagad man, Jānim Baltiņam, ir tas gods kopš 2017. gada 1. septembra vadīt Kora diriģēšanas katedru un koordinēt, saistīt, iedvesmot un veikt šo skaisto darba misiju, kas ir kordiriģents.

Jānis Baltiņš Virsdiriģentu svētkos Irlavā
Jānis Baltiņš Virsdiriģentu svētkos Irlavā

JVLMA Kora diriģēšanas katedra un katedras docētāji ir tie cilvēki, kas turēja, tur un turēs, veidos Dziesmu svētku procesu, nodrošinot procesa nepārtrauktību un saikni. Tā ir ļoti nozīmīga garamanta, kuru nekad nedrīkstam pazaudēt.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti