Kultūras ziņas

Iestudējums "Leģendārā izrāde" Latvijas Leļļu teātrī

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Jaunatnes kustība "2x2" svin 60!

No Garezera līdz Sietlai – jaunatnes kustība «2x2» svin 60!

Šogad Pasaules latviešu jaunatnes kustība "2x2" svin 60. jubileju – tam par godu 16. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā notiks vērienīgas svinības. Pirms oficiālā jubilejas pasākuma, "2x2" aktīvisti devās tūrē pa ASV, lai sniegtu koncertus un apkopotu pagātnes liecības – foto arhīvus, pierakstus no bijušajiem "2x2" nometņu dalībniekiem.

No Garezera līdz Sietlai – ar dziesmām, meistarklasēm un latvisko dzīvesziņu izskanējusi Pasaules latviešu jaunatnes kustības "2x2" 60. jubilejas tūre. Mūziķe Katrīna Dimanta kopā ar komunikācijas eksperti Vandu Daukstu un šefpavāru Māri Jansonu apciemoja astoņas ASV pilsētas, piestājot Mineapolē, Bostonā, Ņujorkā, Vašingtonā, Denverā, kā arī Losandželosā, Sietlā un latviskajā Garezerā.

"Tikko, tikko esam atpakaļ, es un Māris Jansons, esam atpakaļ Latvijā pēc šīs "2x2" 60 gadu tūres. Mums gāja saspringti, bet ļoti labi," stāsta Katrīna Dimanta. "Visās vietās tikām uzņemti ar lielu mīlestību un prieku. Visinteresantāk man šķita, ka mēs katrā vietā "ielikām" citu odziņu. Cilvēkiem ieslēdzās azarts, un viņi gribēja dziedāt latviešu tautasdziesmas. Vismaz 60, lai pārspētu vispirms to pirmo ciparu. Un, otrkārt, tāpēc, ka paliek 60 gadi visai šai kustībai." 

"Latviskā dzīvesziņa vai folklora, vai mantojums, ko mēs esam guvuši no saviem senčiem. Un trešā ir politika vai pilsoniskā līdzdalība, vai aktīvisms. Tieši tās trīs tēmas ir bijušas aktīvas," norāda "2x2" padomes locekle un ilggadēja dalībniece Vanda Dauksta.

"2x2" nometne radās pagājušā gadsimta 60. gados, pulcējot trimdas latviešus Amerikas Savienotajās Valstīs. Pirmie semināri noritēja ar mērķi veicināt ārpus Latvijas dzimušās jaunatnes latvisko identitāti, taču kopš 2015. gada "2x2" notiek arī Latvijā un piedalīties var jaunieši, kuri uzauguši tepat. 

"Es jebkuram latvietim novēlu sanākt kopā ar draugiem, uzdziedāt, varbūt iemācīties kādu danci un vienkārši pavadīt vakaru sarunājoties, noliekot ierīces malā un paskatoties, kādi brīnišķīgi cilvēki ir mums apkārt," saka Katrīna Dimanta. ""2x2" jauniešu semināri ir tāda lieta, kur jebkurš latvietis var atrast sevi, kaut kādu savu latvietības daļu, ko viņš nezināja, ka viņam ir.

"2x2" ir tāda vieta, kur tu iepazīsti sevi."

"2x2" ir telpa, kur var apgūt jaunas iemaņas un diskutēt par aktuālo Latvijā un pasaulē. Šobrīd "2x2" aptver vairākus tūkstošus semināru absolventu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti