Izstāde par zirgiem Rundāles pili saista ar olimpisko Versaļu

Rundāles pilī durvis vērusi izstāde "Zirgi un zirgošanās Kurzemes–Zemgales hercogistē", kas bez maksas apskatāma līdz nākamā gada februārim. Šīs izstādes rašanās nav nejauša. Tā ir daļa no akcijas "Zirgi un zirgošanās Eiropas galmos", ko rīko Eiropas Karalisko rezidenču tīkls, kurā iesaistījies arī Rundāles pils muzejs. Akcijas pasākumi veltīti 2024. gada olimpisko spēļu jāšanas sacensībām Versaļā.

Izstāde par zirgiem Rundāles pili saista ar olimpisko Versaļu
00:00 / 03:36
Lejuplādēt

Nākot lejā pa Rundāles pils kāpnēm no centrālās ieejas cauri bruģētajam pagalmam, pretī ir staļļi. Senajos staļļos, kas tapuši no 1764. līdz 1768. gadam, tagad ir biļešu kases, galdnieku un restauratoru darbnīcas, bet Rundāles pils muzeja direktore un izstādes "Zirgi un zirgošanās Kurzemes–Zemgales hercogistē" kuratore Laura Lūse zina stāstīt: "Staļli ir būvēti pusloka kompozīcijā, tie sastāv no sešām ēkām. Ratnīcās atradās karietes, bet pašos staļļos 18. gadsimta 60. gados varēja izvietot 66 zirgus."

Dodamies iekšā pils 1. stāvā ierīkotajā izstādē. "Par godu tam, ka šogad Versaļas pilī notiks olimpiskās jāšanas sacīkstes, visām šī tīkla organizācijas pilīm bija piedāvāta vienota tēma "Horsing Around European Courts" jeb "Zirgošanās Eiropas galmos", kurā var veidot savas akcijas," skaidro Laura Lūse.

Rundāles pils direktore Laura Lūse un vēsturniece Gundega Plūduma
Rundāles pils direktore Laura Lūse un vēsturniece Gundega Plūduma

Zirgu siluetu formā veidotos stendos uzzināsim gan to, cik plašs katram hercogam bija zirgu ganāmpulks, gan cik daudz barības tiem bija nepieciešams, cik ķēvnīcu jeb zirgaudzētavu bija hercogiem un pat kā sauc katra zirga ķermeņa daļu.

Pavisam īsti zirgi kopā ar jātniekiem 2024. gada vasaras olimpisko spēļu laikā jau drīz pulcēsies Versaļas pilī. Francijas vēstniecības preses un komunikācijas atašejs Katrīna Lerhe stāsta, ka šo spēļu organizēšanā uzsvērti kultūras mantojuma un ilgtspējas aspekti: "Spēļu rīkošanā paredzēts līdz 95% izmantot jau esošu vai pagaidu sporta infrastruktūru. Ir īpaša vēlme izcelt jau esošu kultūras mantojumu. Sacensības notiks ne tikai pie Versaļas pils, bet arī pie Eifeļa torņa."

Zirga tēls ir klātesošs Versaļā jau kopš tās uzcelšanas 17. gadsimtā. Tur joprojām atrodas divi karaliskie staļļi.

Izstāde "Zirgi un zirgošanās Kurzemes-Zemgales hercogistē"
Izstāde "Zirgi un zirgošanās Kurzemes-Zemgales hercogistē"

33. vasaras olimpiskajās spēlēs no 27. jūlija līdz 6. augustam medaļas konkūrā jeb šķēršļu pārvarēšanā ar saviem zirgiem centīsies izcīnīt Latvijas sportists Kristaps Neretnieks, bet para iejādē no 3. līdz 7. septembrim – Rihards Snikus. Līdzās vēsturiskajiem staļļiem Versaļā uzcelti moderni staļļi ar kondicionieriem, bet pils dārzi pārtapuši jāšanas laukumā, informēja Latvijas Jātnieku federācijas ģenerālsekretāre Kristīne Lisovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti