Panorāma

Cihanouska: Baltkrievijai pietrūkst uzmanības

Panorāma

Panorāma

Sākas 10. sarunu festivāls "LAMPA"

Par ko runāsim? Sarunu festivāla «Lampa» ceļvedis

Šajā nedēļas nogalē, 5. un 6. jūlijā, Cēsu pils parkā un tā apkārtnē jau desmito reizi norisināsies sarunu festivāls "Lampa" – vieta demokrātijas veicināšanai, kā arī drošas un atklātas sarunāšanās prasmes stiprināšanai. Divu dienu garumā apmeklētājiem klātienē un savos ekrānos bez maksas būs iespējams apmeklēt vairāk nekā 360 pasākumus un kopā ar nozaru pārstāvjiem vai savā draugu lokā iesaistīties diskusijās, sarunās un pārdomās par dažādām sabiedrībai nozīmīgām tēmām – izglītību, politiku, valsti, sabiedrību, kultūru, vidi, ilgtspēju, tehnoloģijām, medijiem, mentālo veselību, veselību, vienlīdzību un citām. Paralēli sarunām festivālā varēs izspēlēt arī dažādas spēles, piedalīties radošās un prātu stimulējošās darbnīcās, būt klātesošiem raidierakstu dzīvajos izpildījumos un vērot aizraujošas performances.

Sarunu festivāls "Lampa"
Sarunu festivāls "Lampa"

Kā vienam otru saprast un iepazīt?

Festivālā būs atvērtas jau ierastās skatuves un vietas, kā "Dots", "Mini Lampa", "Apgaismo", "Ģimenes telts" un citas, bet šogad apmeklētājus pārsteigs arī jaunas lokācijas, kurās sarunas tiks virzītas iepriekš neizrunātos virzienos. "Lampa" kļūs par vietu, kur sarunāties uz pasaulē mazākās skatuves, uz ūdens un gaisā, pieredzēt pasauli caur cita cilvēka acīm, mācīties jaunas valodas, ļauties "underground" kultūras valdzinājumam, runāt par laikmetīgo kultūru un mākslu, kā arī sekot līdzi svarīgajiem šī brīža pasaules sporta notikumiem.

Uz "Pasaules mazākās skatuves" divu dienu garumā norisināsies sarunu cikls "Domā lēni", kas, runājot par dažādām tēmām, sākot no kartupeļiem līdz robotikai, centīsies nonākt līdz izpratnei par to, kāpēc mūsu laikā, kad viss apkārt notiek un mainās tik strauji, ir svarīgi iemācīties saglabāt savas domas lēnas.

Lai izbaudītu sarunas uz ūdens, "Nākotnes salā", kas atrodas Cēsu pils parka dīķī, 5. jūlijā pulksten 13.00 iespējams apmeklēt paneļdiskusiju, kurā topošie un esošie arhitekti kopā ar urbānās antropoloģijas un būvniecības inovāciju lietpratējiem runās par nākotnes arhitektūru un tās mijiedarbību ar vidi. 6. jūlijā pulksten 14.30 uz ūdens notiks sarunas par aizvien pieaugošās vientulības pandēmijas fenomenu, un abu dienu garumā ikviens atradīs sev interesējošu tēmu, kurā līdzdarboties.

Piedaloties interaktīvā spēlē "Mīts vai patiesība?", festivāla apmeklētājiem abu dienu garumā būs iespēja ne tikai uzlādēt savas viedierīces, bet arī laimēt lidojumu ar gaisa balonu, ko varēs baudīt jau festivāla laikā, tādā veidā iegūstot unikālu iespēju sarunāties gaisā.

"Swedbank dažādības simulatorā" apmeklētāji "varēs iekāpt cita kurpēs" un pieredzēt pasauli tā, kā to pieredz cilvēki ar trauksmi, vājdzirdību un uztveres traucējumiem, savukārt "Lībiešu teltī" būs iespējams runāt par lībiešu kultūru un valodu. 6. jūlijā pulksten 14.00 šajā teltī ikviens varēs iemēģināt savu balsi lībiešu valodas skaņās skolotāja pavadībā, lasot tekstus lībiešu valodā. Savukārt 6. jūlijā līdz pat astoņiem vakarā varēs apgūt pamata frāzes zīmju valodā, palīdzot veidot iekļaujošu sabiedrību.

"Underground brūzī" abu dienu garumā būs iespēja iepazīties ar pagrīdes kultūras kopienas cilvēkiem un to, kā tiek radīta elektroniskā mūzika. Visai ģimenei būs iespēja piedalīties darbnīcās un iejusties dīdžeja lomā, miksējot mūziku no platēm. Savukārt 5. jūlijā pulksten 14.30 notiks saruna, kurā dažādi mūzikas pasaules lietpratēji apspriedīs vārda "underground" nozīmi, veidos izpratni par pagrīdes kultūru, kā arī dalīsies pieredzes stāstos par tehno mūzikas pirmsākumiem Latvijā.

"Laikmetīgās mākslas teltī" 5. jūlijā pulksten 17.00 notiks saruna par LGBTQ+ kopienas atpazīstamības un laikmetīgās mākslas sadarbības iespējām, bet 6. jūlijā no pulksten 11.00 tiem, kas sirdī jūtas kā bērni, būs iespēja piedalīties laikmetīgās mākslas darbnīcā.

Sporta entuziastiem šogad būs iespēja apmeklēt studiju "#PrieksKopāBūt", lai 6. jūlijā no pulksten 19.00 kopā turētu īkšķus par Latvijas basketbola izlasi ceļā uz olimpisko sapni. Visas dienas garumā šajā studijā notiks sarunas, kas veltītas gan sportam, gan miegam, krāpniecībai un citām vienmēr aktuālām tēmām.

Sēnes, mākslīgais intelekts un žurnālistu tiesa

Festivālā "Lampa" šogad ar vairākiem pasākumiem piedalās arī sabiedriskie mediji. Divu dienu garumā norisināsies sarunas par visdažādākajām tēmām, sākot no mākslīgā intelekta līdz pat sēnēm.

Pēdējos gados cilvēce ir saskārusies ne tikai ar dažāda veida ārējiem un fiziskiem draudiem, kas rodas uz planētas Zeme, bet arī ar jauna veida draudiem, kas saistīti ar digitālo planētu, kuru paralēli apdzīvojam. Sestdien pulksten 17.00 portāla LSM.lv diskusijā "Mākslīgā intelekta draudus drošai informācijai neapturēs pat uzticami mediji. (Ne)piekrīti?" tiks apspriests, kā un vai ir iespējams atšķirt patiesu informāciju no nepatiesas, kurš par to ir atbildīgs un kā šo maldu pilno pasauli ir iespējams kontrolēt un regulēt.

Kas notiek, ja kādai sabiedrības daļai ne pārāk iet pie sirds kāds medijos izskanējis viedoklis? 5. jūlijā no pulksten 15.00 "Latvijas Radio teltī" improvizētā spēlē "Iztiesā žurnālistu", līdzīgi kā tiesas sēdē, iesaistot "lietas" dalībniekus, izskatīsim 3 epizodes, kurās "apsūdzēto" statusā nonākuši sabiedrisko mediju žurnālisti.

Latvijas Radio klausītāji ir aktīvi viedokļu paudēji, kuri aktīvi iesaistās sarunās, uzdodot jautājumus raidījumu viesiem un vadītājiem. Klausītāji labprāt iesūta arī vēstules, paužot gan labus, gan kritiskus vārdus, un 5. jūlijā pulksten 19.00 "Latvijas Radio teltī" norisināsies performance "Runā vēstules", kur spilgtākās no gadu gaitā iesūtītajām vēstulēm plašākai publikai tiks iedzīvinātas sabiedrībā iemīļotu Latvijas Radio personību Valda Zilvera, Māras Eglītes un Dzintara Tilaka izpildījumā. 6. jūlijā norisināsies arī apmeklētāju atzinību guvusī Latvijas Radio aktivitāte "Nepopulāro viedokļu parāde", kur ikviens varēs dalīties viedokļos, kas, viņuprāt, nav sabiedrībā pieņemti.

Tikmēr "Radio Naba" rūpēsies par pārsteidzoši dažādiem sarunu tematiem, sākot no kosmosa līdz sēnēm. 5. jūlijā pulksten 18.00 "Radio Naba studijā" notiks zinātnes kafejnīca "Diena, kad pazudīs internets", kur tehnoloģiju eksperti un lietotāji apspriedīs, cik reāla ir iespēja sagaidīt dienu, kad Latvijā un pasaulē pazudīs internets, un cik mēs kā sabiedrība tam esam gatavi. Tā kā straujiem soļiem Latviju pārņēmis sēņu laiks, ir noderīgi uzzināt, kā tās vislabāk pagatavot vai kur tās meklēt. Lai noskaidrotu šos un vēl citus ar sēnēm saistītus faktus un jautājumus, 6. jūlijā pulksten 11.00 visi sēņu mīļi aicināti uz sarunu "Latvietis kokā ēd sēnes". 6. jūlijā pulksten 13.00 kopā ar tehnoloģiju ekspertiem, pētniekiem un kosmosa entuziastiem ikviens aicināts piedalīties diskusijā par Latvijas ieguldījumu kosmosa izpētē, par reālijām, iespējām un nezināmo, kā arī par to, vai latvietim būt kosmosā.

Savukārt Latvijas Televīzija 5. jūlijā pulksten 15.30 skatuvē "Uzzibsnī" organizēs diskusiju "Nākotnes latvieši. Ceļš uz izcilību", kurā noskaidrosim, kas veicams, lai latviešu pienesums pasaules telpā ne vien saglabātu jau esošo līmeni, bet arvien augtu? Bet 6. jūlijā pulksten 19.00 skatuvē "Dots" norisināsies saruna "Nolinčosim internetā! Tvitertiesas spēks", kur kopā ar žurnālistu Gunti Bojāru, aktrisi Dārtu Daneviču, advokātu Lauri Liepu un aktīvisti Justīni Panteļējevu tiks apspriests "cancel kultūras" fenomens, kas tik raksturīgs digitālajai pasaulei.

Kādas dziesmas izvēlēties labai ballītei?

Pēc sarunām bagātas dienas, kad prāts savu darba dienu būs beidzis, laiks sākt strādāt ar ķermeni un nodoties vasarīgām dejām. 5. jūlijā pulksten 23.59 skatuvē "Dots" sāksies jau par tradīciju kļuvušais "Politiķu disko", kur radio personības Toma Grēviņa pavadībā savu muzikālo gaumi prezentēs Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs ("Jaunā Vienotība"), jaunievēlētais Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Kols (Nacionālā apvienība), bijušais Rīgas mērs, kurš arī nesen kļuvis par Eiropas Parlamenta deputātu, Mārtiņš Staķis ("Progresīvie") un Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (Zaļo un Zemnieku savienība).

6. jūlijā pulksten 21.15 jau desmito reizi uz sarunu festivāla "Lampa" skatuves "Dots" kāps drosmīgi politiķi, lai Jāņa Skuteļa pavadībā ļautos komiķu Edgara Bāliņa, Jāņa Kroņa, Anetes Bendikas, Elīnas Geidas un Rūdolfa Kugrēna asprātīgajai un nesaudzīgajai, taču humora pilnajai politiķu "cepināšanai". Politiķiem Hosamam Abu Meri ("Jaunā Vienotība"), Elīnai Pinto ("Progresīvie"), Lindai Liepiņai ("Latvija pirmajā vietā") un Igoram Rajevam, kā ierasts, būs iespēja arī atspēlēties, lai atbildētu uz komiķu izvirzītiem jautājumiem vai sevi aizstāvētu.

Ieeja visos festivāla pasākumos ir bez maksas, un lielākā daļa notikumu pieejama arī digitālā formātā, tāpēc arī tie, kuriem nedēļas nogalē Cēsis ir par tālu, varēs sekot līdzi spraigām, interesantām un pārdomas rosinošām sarunām par sev interesējošām tēmām. Ar pilnu festivāla programmu, no kuras iespējams izveidot arī savu izlasi, iespējams iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti