Suitu kultūrtelpā sākas starptautiskais Burdona festivāls

No šodienas, 5. jūlija, suitu kultūrtelpā – UNESCO nemateriālā mantojuma vietā Alsungā, Gudeniekos un Jūrkalnē – sākas 6. starptautiskais burdona festivāls, kas vienkopus pulcēs folkloras kopas no Baltijas un ārvalstīm. Šoreiz festivāla tēma – "Nosargāt gadsimtus". Festivāla pirmā diena būs veltīta suitu kultūras mantojumam, kas cauri gadsimtiem nodots no paaudzes paaudzē. Festivālu Amatu mājā Alsungā atklās ar suitu lietišķās mākslas izstādi "Pārmantošana".

Suitu kultūrtelpā sākas starptautiskais Burdona festivāls
00:00 / 05:26
Lejuplādēt

Pēc ilgāka pārtraukuma, jo pasauli bija apstādinājis pandēmijas laiks, suitu kultūrtelpā notiks starptautiskais Burdona festivāls. Festivāls parasti notiek ik pēc trim gadiem, stāstīja biedrības "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" vadītāja Dace Martinova. Festivāla laikā tiek apceļota visa suitu kultūrtelpa.

"Ar koncertu Basos, Jūrkalnē un Alsungā visa kultūrtelpa apdzīvota ar pasākumiem. Viesu ir daudz, šoreiz īpaši daudz ārvalstu viesu kolektīvu – no Lietuvas, Igaunijas, Sardīnijas (Itālija), Gruzijas, Maķedonijas, būs koši starptautiskie viesi," pastāstīja Martinova.

Festivālam katru reizi ir kāda īpašs vadmotīvs, šoreiz "Nosargāt gadsimtus", atklāja Martinova. Festivālā vienlaikus akcentēšot arī vides jautājumus, pievēršot uzmanību vēja ģeneratoru būvniecības iecerēm.

"Esam nobažījušies par savu kultūrtelpu," uzsvēra biedrības vadītāja, taču pāri visam festivālā būs dzirdami burdona dziedājumi un redzamas dažādas kultūras norises.

Par savu piederība suitu kultūrtelpai pastāstīja etnogrāfiskā ansambļa "Suitu sievas" vadītāja Ilga Pavāre:

"Tas mums ir jau no dzimšanas asinīs. Es ar to esmu izaugusi, tas ir manas dzimtas sakņu mantojums, un tas ir neatraujams! Es gribu to nest tālāk nākamām paaudzēm. Mana mamma dziedāja "Suitu sievās", mana meita tagad dzied. Suitu novads ir lielāks, ne tikai Alsunga, līdz ar to ir burdona daudzveidība. Mums ir, kur izpausties. Visu nemaz nevar apgūt, jo ir vairāk nekā 100 dažādu veidu. Ir ļoti interesanta tā burdona daudzbalsība un dažādība."

Suitu sievas pušķos līgavu kāzām, tāpēc arī festivāla laikā kāda ziņģe iederēsies, sacīja Pavāre.

Spītējot laika ritējumam un vecāko dalībnieču aiziešanai mūžībā, atstātais mantojums tiek turēts godā.

"Diemžēl Ručs mūs pagājušā gadā pameta un nu jau no mākoņu maliņas skatās uz mums, bet nāk arī jaunas dziedātājas klāt. Joprojām esam 14 aktīvas dalībnieces, arī Ilga Leimane mūs apciemo," stāstīja ansambļa vadītāja.

Ilggadējā suitu sievu vadītāja Ilga Leimane turpina darboties ar suitu vīriem un ir klātesoša mēģinājumā pirms lielā festivāla notikuma.

"Jau pats tas princips – sievas dzied folkloru, burdonu. Vīri praktiski burdonu nedzied, bet mēs negribam stāvēt malā, visu laiku esam procesā.

Tajās reizēs, kad visi dzied kopā, tad vīriem burdonā ir svarīgi apakšu turēt, neviens nestāv maliņā," viņa stāstīja.

Starp pieaugušo rindām redzami arī mazie suiti, kuri braši mācās dziedāt. Dziedot dzirdami arī ansambļa "Suitiņi" dalībnieki Magdalēna un Kristians.

Magdalēna: ""Maza, maza ābelīte", tā ir dziesmiņa, ko tagad dziedājām. Mamma man iet dejās."

Kristians: "Es jau gāju ansamblī, tad man vairs negribējās, bet tagad esmu atpakaļ. Dziedu un dejoju."

Burdona festivāls suitu kultūrtelpā norisināsies trīs dienas. Festivāla programma atrodama šeit.

Burdona festivālā ikvienam būs iespēja meistarklasē apgūt tik labi zināmo suitu sievu "ēēēēēōōōōō" dziedāšanu un burdona skanējuma pamatus. Amatnieku darbnīcā tiks demonstrētas suitu tradicionālā apģērba darināšanas prasmes, būs iespēja izmēģināt spēkus kokļu izgatavošanā, kā arī jostu aušanas un keramikas darbnīcā. Festivāla pirmo dienu piektdienas, 5. jūlija, vakarā Alsungas pils pagalmā ar bungu un dūdu skaņām noslēgs grupas "Auļi" koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti