Kultūras ziņas

LNOB atklāj jauno sezonu

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Kā kultūra palīdz izprast dažādību?

​​​​​​​Kā kultūra palīdz izprast dažādību? Kultūras vienības, ko sirds atvērtībai iesaka dzejnieks Ivars Šteinbergs

Kultūras ziņās augusta beigās uzsākām jaunu sižetu ciklu. Tajā eksperti iesaka grāmatas, filmas, fotoizstādes vai izrādes, kas parāda sabiedrības dažādību un veicina empātiju. Šoreiz ar ieteikumiem dalās dzejnieks Ivars Šteinbergs.

Sabiedrības dažādību un daudzveidības izcelšanu kā būtisku vērtību, viņaprāt, parāda biedrība "Latvijas PEN" ar rīkotajiem pasākumiem, kā arī ar literatūras sarakstiem, ko katru gadu apkopo: "Latvijas PEN katru gadu izdod tādu savu grāmatu topu, kur arī pamato, kāpēc šīs grāmatas "Latvijas PEN ieskatā" ir vērts izlasīt. Un tās bieži vien arī ir tās, kuras varētu ieteikt kā literāros darbus, kuriem pievērst uzmanību dažādības tēmas sakarā."

Literāts atzīst, ka, viņaprāt, starp mākslas formām lielākoties dzeja veicina izpratni par to, ka dažādība ir vērtība. Tomēr arī ar citiem mākslas veidiem var veicināt izpratni par sabiedrības daudzveidību: "Man nez kāpēc prātā ienāca Annas Auziņas romāns "Mājoklis". Domājot par literatūras robežām, līdz ar to arī kaut kādām robežām saistībā ar seksualitāti un reliģiju."

Savukārt jaunākai auditorijai dzejnieks iesaka Matīsa Kažas filmu "Neona pavasaris": "Tas ir mākslas darbs, tas ir stāsts būtībā par ģimeni un mīlestību. Iespējams, šī jautājuma kontekstā var noskatīties filmu "Neona pavasaris", kas ir, vismaz man liekas, jauniešu auditorijai noteikti saistošs un veicina empātiju. Tas arī nav kāds virsuzdevums vai kaut kas tāds, tā vienkārši ir forša filma."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti