Labrīt

SEPLP vadītājs skaidro apvienotā sabiedriskā medija vadītāju konkursa nosacījumus

Labrīt

Ukraiņi beidzot var pret Krievijas uzbrukumiem aizsargāties ar moderniem iznīcinātājiem

Muzeju krātuves "Mūzu simpozijā" centrālā tēma šoreiz būs mode

Pulka ielas muzeju kopa simpozijā dižosies ar zināšanām un krājumiem modes zīmē

Muzeju krātuvē brīvdienās noritēs modes tēmai veltīts simpozijs. Latvijas Muzeju biedrība sadarbībā ar Pulka ielas muzejiem piedāvās apmeklētājiem ekskursijas, izstādēs, lekcijas, radošās darbnīcas, kā arī teātra, mūzikas un dzejas priekšnesumus. 

"Telpa tiešām ir ļoti mainījusies un, ja kāds, kurš ir bijis muzeju krātuvē, teiks – nu, kas tad tur būs tāds īpašs, tad, ienākot šeit, liekas, ka esi nokļuvis citā pasaulē, un tas atslēgas vārds noteikti būtu šī zilā krāsa," stāsta Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāve Katrīna Kūkoja. Viņa piebilst, ka tēmas izvēli iedvesmoja tieši Muzeju krātuvē patlaban apskatāmā laikmetīgās modes dueta "Fyodor Golan" izstāde, kurā modes mākslinieku radītie tērpi savijas ar dažādu muzeju priekšmetiem.

"Tas, ko mēs šeit, piemēram, redzam, ir brīnišķīgs Jāņa Akuratera paša eksemplārs Šarla Bodlēra "Ļaunuma puķēm" franču valodā, un tieši šī grāmatiņa ir tā, kas Fjodoru [Podgorniju] iedvesmoja vienai no viņa pirmajām kolekcijām. Tātad šis sasaucas, un šeit viņš arī līdzās gribēja parādīt aktrises Daces Akmentiņas ņieburu, kas ir diezgan sliktā stāvoklī, bet tajā pašā laikā ļoti labi atspoguļo šo ļaunuma puķu estētiku, neglītā izcelšanu un ārkārtīgi labi sasaucās ar modes mākslinieka idejām," stāsta Katrīna Kūkoja.

Muzeju krātuvē joprojām aplūkojama un saklausāma skaņu ierakstu kolekciju izstāde "SAN". Sestdien, 10. augustā, Pulka ielā būs iespēja apmeklēt ne vien esošās izstādes, bet arī lekcijas, kas sarūpētas, sadarbojoties Nacionālajam mākslas muzejam, Vēstures muzejam, Rakstniecības un mūzikas muzejam, kā arī Rīgas Kino muzejam.

"Ja mēs paskatāmies uz tām lekciju tēmām, tad mums ir gan par antīkā laikmeta modi, kas sasaucas ar šo skulptūru mežu, gan mums ir par brunčiem Latvijā, par ko nesen bija iznākusi grāmata. Tālāk būs arī par Latvijas dendijiem, ar ko stāstā dalīsies mūsu muzeja kolēģis Ingus Barovskis. Un kino tēmai veltīts pasākums "Moderns tā kā ķēms" – par modi Latvijas kinofilmās –, un mums pievienosies lektore Kristīne Matīsa," stāsta Kūkoja.

Savukārt sadarbībā ar biedrību "Teātris azotē" tapusi neverbālā izrāde ar cirka elementiem "Soliņš", kas darbībā iesaistīs arī skatītājus, un izrāde piemērota arī cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Tāpat dienas garumā gaidāmas arī ar mūziku un dzeju saistītas norises.

"Tāda mazliet meditatīvā daļa, kurā savienosies dzejnieks Kārlis Vērdiņš un skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs, aužot kopīgu skaņas un dzejas audumu. Protams, būs arī radošās darbnīcas, tostarp viena no interesantākajām būs "Uztaisi pats savu Fjodor Golan tērpu", būs iespēja radīt no papīra piegrieztnēm tērpus," atklāj muzeja pārstāve.

Modes zīmola "Fjodor Golan" retrospekcija “Sadursmes harmonija” Muzeju krātuves telpās. 20...
Modes zīmola "Fjodor Golan" retrospekcija “Sadursmes harmonija” Muzeju krātuves telpās. 2024.

Rakstniecības un mūzikas muzeja literāro pastaigu vadītāja Liega Piešiņa iezīmē, ka Pulka sētas simpozija ietvaros plānots arī ap divu stundu ilgs Iļģuciema izpētes gājiens "Zigmundam Skujiņam pa pēdām".

"Mēs tiekamies 5. tramvaja galapunktā Iļģuciemā, kur mēs varam atrast arī paši tādas saistības, jo Lilijas ielā 17 ir nams, kur Zigmunds Skujiņš kādreiz ir dzīvojis. Bet, kā es vienmēr saku, tas ir atkarīgs no tā, cik ieinteresēti ir tie cilvēki, kuri ir atnākuši, jo tad var aizrunāties par daudz dziļākām un senākām lietām, jo mums ir fantastiskas Skujiņa ģimenes fotogrāfijas, ieskenētas viņa skolas liecības, kā arī ar roku rakstīts literārais žurnāls "Pļāpa" – kā skolas laikā Zigmunds Skujiņš ir juties. Būtībā jau šī pastaiga būs tāda atzīšanās mīlestībā, jo man gribētos teikt, ka ar Zigmundu Skujiņu ir tā, kā tagad Markesa jaunākajā grāmatā "Tiksimies augustā". Ir viena tāda frāze, ka reizēm ir jāiedod pauze kādai grāmatai, un mēs esam iedevuši pauzi Zigmundam Skujiņam, un tagad būs šī literārā pastaiga," saka Liega Piešiņa.

Mūzu simpozijs Muzeju krātuvē Pulka ielā 8 noritēs sestdien, 10. augustā, no pulksten 12.00 līdz 20.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti