«Rikavas» pūrs. Viens no vecākajiem etnogrāfiskajiem ansambļiem svin 70

Sestdien, 10. augustā, pulksten 14.00 Rēzeknes novada Rikavas kultūras namā notiks etnogrāfiskā ansambļa "Rikava" 70 gadu jubilejas pasākums. "Rikava" ir viens no vecākajiem etnogrāfiskajiem ansambļiem Latvijā, un vienīgais, kas iestudē etnogrāfiskos uzvedumus – gadu gaitā tie tapuši par kristībām, kāzām, saulgriežiem, talkām, tirgus dienu un citiem notikumiem.

«Rikavas» pūrs. Viens no vecākajiem etnogrāfiskajiem ansambļiem svin 70
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Sestdien apmeklētāju vērtējumam tiks nodots jaunākais ansambļa veikums – uzvedums "Istabas iedancošana".

Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.
Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.

"Te būs notikums, viss ir saliks, vēl jāsaklāj, jāizpušķo," etnogrāfiskā ansambļa "Rikava" vadītāja Aija Dundure izrāda Rikavas kultūras nama skatuvi, kur norit pēdējie sagatavošanās darbi ansambļa 70 gadu jubilejas svinībām. Par godu svētkiem tiks izrādīts jaunākais etnogrāfiskais uzvedums "Istabas iedancošana".

"Kā tas bija, kad iedancoja jaunu istabu. Sanāca kaimiņi, sanesa dažādas dāvanas, puiši runāja par meža darbiem, iedzēra alu, padziedāja, pastāstīja jokus. Agrāk visu darīja kopā. Talkās gāja, svētkos, viss ciems bija kopā," stāsta Aija Dundure.

Rikavas etnogrāfiskais ansamblis ir viens no vecākajiem Latvijā un vienīgais, kas veido etnogrāfiskos uzvedumus, apvienojot mutvārdu mantojumu.

Proti, dziesmas, ticējumus, parunas, kā arī apģērbu, sadzīves priekšmetus un pat kulināro mantojumu.

"Iesim uz muzeju"

Rikavas kultūras namā iekārtota telpa ar senajiem darbarīkiem un sadzīves priekšmetiem. Te nupat pabeigta arī ekspozīcija, kas veltīta etnogrāfiskā ansambļa dibināšanas vietai Rikavas pagasta Kaļvu sādžā.

Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.
Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.

"Mogonu kolna mājai, kurā 1954. gadā kopā sanāca sievas un folklorists Jānis Rozenbergs rīkoja ekspedīcijas pa visu Latviju un iedrošināja veidot folkloras kolektīvu," stāsta ansambļa vadītāja.

Pie sienas redzama fotogrāfija no pirmās sanākšanas reizes pirms 70 gadiem – dažāda vecuma sievas lakatos un priekšautos sasēdušas mājas priekšā un dzied. Turpat arī citas fotogrāfijas ar turpmākajiem koncertiem un ansamblim svarīgiem cilvēkiem.

"Te jau nākamais koncerts. Kolektīvs jau lielāks, jau sašūti tērpi. Tās ir senās kāzas Latgalē brīvdabas muzejā 1958. gadā. Te ir mūsu iepriekšējā vadītāja Tekla Teicāne, šeit Janīna Mičule," stāsta Dundure.

Etnogrāfiskais ansamblis visus 70 gadus darbojies bez pārtraukuma. Šai laikā bijuši vien pieci vadītāji. Nu jau 15 gadu kolektīvu vada Aija Dundure.

"Lai nebūtu kauns mūsu priekšgājēju priekšā. Es zinu, ka viņi no augšas mums palīdz. Es zinu, ka Janīna man noteikti palīdz, pasaka priekšā. Nevaru kaut ko izdomāt un tad pēkšņi ir. Tad nodomāju – laikam Jaņa man to pateica priekšā," teic Aija.

Šobrīd kopējais Rikavas etnogrāfiskā ansambļa dalībnieku skaits, kā paši teic, ir 18 dalībnieki plus šoferis. "Mūsu kolektīvam ir 70 gadi, bet mūsu Seņa mūs vadā jau 35 gadus. Un ja mēs braucam ar Seņu, mēs zinām, ka viss būs kārtībā. Diena, nakts, tumsa, gaisma. Kā aizbraucām, tā zinām, ka droši būsim mājās," teic Aija Dundure.

Kolektīvs ar stāžu

"Rikava" savus uzvedumus rādījuši gan tuvākā un tālākā apkārtnē Latvijā, gan arī ārvalstīs. Etnogrāfiskajā ansamblī lielākoties darbojas Rikavas pagasta iedzīvotāji. Pat, ja pārceļas dzīvot citur, nereti turpina darboties ansamblī, līdzi ņemot arī dzīvesbiedru un bērnus. Vadītāja uzskaita: "Kristaps, Valters, Laila – tas stāžšs, kas viņiem ir kolektīvā – 25 gadi, 30 gadi + 9 mēneši, kad bija mammas puncī."

Māsas Sintija un Kristīne Onužānes etnogrāfiskajā ansamblī ir kopš 3 un 4 gadu vecuma. Šobrīd Sintija studē Latvijas Mūzikas akadēmijā, savukārt Kristīne rudenī uzsāks studijas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. Kopā ar vadītāju Aiju Dunduri, jaunietes atceras savus pirmos uzvedumus: "Bija kristību uzvedums, jūs bijāt mazās māsiņas, kas gaidīja brālīti."

"Pēc tam arī vairāk sākām piedalīties dziedāšanā, arī kādus instrumentus piespēlēt. Mums arī solo jau sāka uzticēt. Viss ļoti pamazām. Bet mēs visu, mazas būdamas, mācījāmies no lielajiem," atceras jaunietes. "Jau no pašas bērnības latgaliešu valodu iemācījāmies runāt, tagad to arī praktizējam, mācāmies jaunus vārdus."

Kā stāsta Sintija, arī viņu trešā māsa Tatjana kopā ar vīru Juri un mazajām meitiņām darbojas ansamblī: "Ļoti interesanti skatīties, kā mūsu mazie bruncīši jau uz tām mazajām meitiņām. Kā tas tiek nodots. Varētu teikt, ka mēs varam paskatīties uz sevi no malas."

Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.
Rikavas etnogrāfiskajam ansamblim 70.

Gadu laikā etnogrāfiskais ansamblis "Rikava" sakrājis bagātīgu dziesmu un uzvedumu pūru. 10. augustā ansambļa 70 gadu jubilejas pasākumā neliela daļa no tā tiks nodota skatītāju vērtējumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti