Kultūras ziņas

Latviešu mūzikas pirmatskaņojumi mākslas centrā "Zuzeum"

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Borisa un Ināras Teterevu fonds ieguldīs miljonu kultūras notikumos

Borisa un Ināras Teterevu fonds ieguldīs miljonu kultūras notikumos

Gatavojoties Borisa un Ināras Teterevu fonda 15. dzimšanas dienai, kas tiks svinēta pēc gada, jau šobrīd tiek uzsākts īpašs atbalsts kultūras nozarei, kuras attīstība bez fonda piešķirtajiem līdzekļiem un arī emocionāla atbalsta šo gadu laikā būtu daudz vājāka. 9. septembrī Rīgas Biržā bija sapulcināti dažādu kultūras nozaru pārstāvji un paziņots par miljons eiro lielu atbalstu kultūrai.

Bez mecenātisma Latvijas kultūras dzīve būtu daudz blāvāka un nabadzīgāka, jo valsts budžeta maciņš kultūras jomā nav tas biezākais. Tāpēc Borisa un Ināras Teterevu fonds tuvākajos divos gados ieguldīs vēl vismaz vienu miljonu eiro, lai Latvijas sabiedrība varētu pieredzēt daudzveidīgus mākslas notikumus.

"Es uzskatu, ka kultūra ir skolotājs, kas mūs dara labākus, dara gudrākus," uzsver mecenāte Ināra Tetereva, "viss labais ir kultūra, bez kultūras, manuprāt, tad ir tikai karš. [..] Kaut ko labu darīt ir vienmēr bijis vajadzīgs gan man, gan manam vīram, un tad mēs lēnām, lēnām sākām palīdzēt Rundāles pilij, un, kad mēs sapratām, ka varam vairāk, nekā vienkārši tās trepes restaurēt, tad nāca tāda aizraušanās – un mēs varam vēl arī to, un to un vēl kaut ko, un kāpēc nē, ja mēs to varam?

Es vienmēr esmu teikusi, ka ir jāpalīdz, ka cilvēkiem visapkārt ir jāpalīdz, un tas dod tādu gandarījumu, kad tu redzi sava darba augļus, kad saproti, ka tu tiešām esi kaut ko labu darījis."

Gatavojoties Borisa un Ināras Teterevu fonda 15. dzimšanas dienai, kas tiks svinēta nākamgad, 9. septembrī, bija sapulcināti lielāko atbalstīto kultūras projektu īstenotāji. Piemēram, muzejā "Rīgas Birža" šajā sezonā būs aplūkojami darbi no Madrides Prado muzeja un Turīnas Palazzo Madama, un tas uzskatāms par veiksmīgas sadarbības turpinājumu jau pasaules kultūras mantojuma kontekstā.

"Šāda veida mecenātismam ir milzīga nozīme, jo tas ir ne tikai sevis parādīšana vai vēlēšanās kaut kur piedalīties, tas ir pavisam savādāk, tā ir vēlēšanās, lai cilvēkiem varētu dāvināt, ko viņi paši, daudzi no viņiem nespētu, – aizbraukt uz šīm vietām, redzēt šīs vietas, atvest klāt, parādīt," uzsver mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece.

Arī Valmieras teātrim sadarbība ar Borisa un Ināras Teterevu fondu ir pavērusi jaunus apvāršņus un iespējas piepildīt lielus sapņus. Sākums bija pilsētai uzdāvinātā vides skulptūra "Krodera ābele".

"Tagad ar jauniestudējumiem tas īstenojies, emocionāli tas tiešām ir nenovērtējami, jo tas dod ļoti lielu pārliecības sajūtu… Es to saucu par lidojumu, jo tas ir lidojums, īpaši šajā sezonā, kad teātris ir atgriezies mājās un kad arī finansiālā situācija valstī nav tā spožākā," norāda Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena. "Pagājušajā sezonā uz [teātra] simtgadi Borisa un Ināras Teterevu fonds mums dāvināja 100 000, un šogad uz divām sezonām līdz 26. gadam kopā 250 000, un tas ir ļoti ievērojams cipars. Un šajā sezonā tie ir pieci iestudējumi [kas taps ar šo atbalstu], un nākošajā arī būs līdzīgi."

Latvijas Radio 1 raidījumam "Radio mazā lasītava" šogad aprit desmit gadi, un ar Teterevu fonda atbalstu tapuši teju 300 raidījumu ieraksti. Sadarbība turpināsies ar nākamajās divās sezonās.

Savukārt Latvijas Televīzijā jau trīspadsmito sezonu ar fonda atbalstu top teātra izrāžu ieraksti un raidījumu cikls "Teātris.zip".

LTV cikla "Teātris.zip" projekta vadītāja Ilze Šadurska spriež: "Es domāju, ka mecenātisms ir nepārvērtējams Latvijas sabiedrībā, kultūras dzīvē jau ļoti sen, sākot no Augusta Dombrovska laikiem. Šobrīd Borisa un Ināras Teterevu fonds – tā ir fantastiska palīdzība, atbalsts Latvijas kultūrai. Kas attiecas tieši uz "Teātris.zip", tad mēs nekad nebūtu ierakstījuši 212 izrādes, ja nebūtu šī atbalsta, jo es ļoti labi atceros, ka pirms tam mēs rakstījām vienu, divas…sešas izrādes gadā jau bija izcili daudz. Tagad mēs to ierakstām un galvenais - mēs to saglabājam. Tas, ko ieraksta Latvijas Televīzija, tas paliks nākamajām paaudzēm pilnīgi droši."

Nākamos trīs gadus Teterevu fonds apņēmies arī sniegt līdzfinansējumu Latvijas teātra gada balvai "Spēlmaņu nakts", šoruden ceremonija noritēs Valmieras teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti