Stūra mājā gaidāmajā mākslas akcijā «Disidents» vienu no darbiem neizstādīs

Gaidāmajā mākslas akcijā "Disidents", kas no sestdienas, 12. oktobra, būs apskatāma Rīgā, Stūra mājā, netiks izstādīts viens no šim pasākumam sagatavotajiem darbiem, kura pamatā izmantots ar dzeloņstieplēm apvīts Izraēlas karogs.

Kā aģentūru LETA informēja darba "Paliec drošībā" autors un izstādes kurators Toms Jansons, lēmumu par objekta neizrādīšanu apmeklētājiem pieņēmusi Latvijas Okupācijas muzeja vadība.

"Diskusijas laikā panākta vienošanās, ka pārējos mākslinieku darbus izstādīs, taču no izstādes/akcijas izņemtais darbs ir nevēlams, bet var veicināt dialogu par mākslas cenzūru, par to, cik sabiedrība ir atvērta vai, tieši pretēji, agresīva pret simboliem, ideju un mākslas darbu," norāda mākslinieks.

Jansons uzskata, ka muzeja vadība baidās un nevēlas, lai viņa mākslas darbs radītu sabiedrības šķelšanos un raisītu antisemītisku attieksmi. Tas māksliniekam raisot bailes par muzeja drošību un tālāko eksistenci,

tālab viņš vēlas aicināt mākslas kritiķus un vēsturniekus uz diskusiju, lai skaidrotu vēsturi un runātu par mākslas nozīmi politiski sarežģītā laikā. Jansons arī pieļauj, ka viņa darbs tiks izstādīts citur.

Muzejs: Darbs neatbilst muzeja darbības konceptam un mērķiem

Latvijas Okupācijas muzeja Attīstības un komunikācijas nodaļas pārstāve Gundega Tentere aģentūrai LETA apstiprināja, ka Jansona darbs "Paliec drošībā" netiks izrādīts Stūra mājā, taču viņa kategoriski noraidīja mākslinieka apgalvojumu, ka tā ir uzskatāma par cenzūru.

Tentere skaidroja, ka Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valde muzeja direktores klātbūtnē šādu lēmumu pieņēmusi,

jo konkrētais darbs, kura tematika, kā noprotams, ir saistīta ar karu Izraēlā, neatbilst Latvijas Okupācijas muzeja darbības konceptam un mērķiem.

"Tas [darbs] bija pavisam par citu lietu," sacīja Tentere, uzsverot, ka Latvijas Okupācijas muzeja misija ir atgādināt un pieminēt represijas, kas skāra Latvijas tautu komunistiskās Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas okupāciju režīmu valdīšanas laikā.

Tentere arī atzīmēja, ka Okupācijas muzeja biedrība nav mākslas akcijas "Disidents" rīkotāja un tai ir tiesības izvēlēties, kādus darbus izstādīt muzeja darbības mērķu īstenošanai nomātajās Stūra mājas telpās.

"Tā nav cenzūra, jo šis darbs ir ārpus muzeja satura," skaidroja muzeja pārstāve.

Vaicāta, vai pārējie akcijā izrādāmie mākslas darbi saturiski saskan ar Okupācijas muzeja misiju, Tentere atbildēja apstiprinoši, norādot, ka tie ir par brīvības ierobežojumu. Viņa arī papildināja, ka konkrētais darbs, kurš netiks izrādīts apmeklētājiem, iepriekš nemaz nebija pieteikts izstādīšanai un muzeja vadība par to nezināja.

Izstādē atspoguļo lēmumu pieņemšanu nedrošajā laikā

No 12. oktobra līdz 10. novembrim Stūra mājā būs skatāma izstāde un akcija "Disidents", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Izstādē mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā, ar mērķi ievest skatītāju analītiskā disputā par vārda brīvības un globālās situācijas ietekmi uz cilvēka pašnoteikšanās tiesībām, pausts akcijas pieteikumā.

Izstādes un akcijas darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļojot mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju, kad ikvienam esot jāpieņem lēmums un nostāja nedrošajā laikā.

"Esi atbildīgs - disidents var izraisīt neatkarību!!!" ir vadošais izstādes un akcijas vadmotīvs.

Izstādē piedalās mākslinieki "Some1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Jansons, Raitis Hrolovičs un "Mo".

Kā atzīmē akcijas rīkotāji, pirmā izstāde un akcija "Disidents" 2015. gadā izraisīja starptautisku skandālu, Ārlietu ministrija saņēma notu no Krievijas vēstniecības saistībā ar Stūra mājā izstādīto mākslas instalāciju - režīma līderim Vladimiram Putinam līdzīgo lelli. Sabiedrības attieksme bija neviennozīmīga, vieni atbalstīja instalācijas ideju, citi to uztvēra ļoti personīgi, vairākkārt izstāde tika slēgta, fiziski tika ietekmēti mākslinieki, skaidro pasākuma rīkotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti