Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi pabeigti

Jaunpils pils, viens no ievērojamākajiem Tukuma novada un Latvijas kultūras pieminekļiem, gada laikā piedzīvoja būtiskus atjaunošanas darbus, kas bija nepieciešami un nekavējoties uzsākti pēc postošās 2023. gada 7. augusta vētras radītajiem bojājumiem. Darbi ir pabeigti šī gada septembrī. Pils ir pilnībā sagatavota, droša un pieejama apmeklētājiem, informēja Tukuma novada pašvaldība.

Vētra, kas skāra Jaunpili un tuvējās teritorijas, izraisīja nopietnus bojājumus vēsturiskajam Jaunpils pils kompleksam. Spēcīgais vējš un lielgraudu krusa kopā ar lietusgāzēm smagi sabojāja jumtu, fasādes elementus un pils tornīša senlaicīgās konstrukcijas, kā arī pils dienvidu spārnā izsita lielāko daļu logu un sabojāja to rāmjus.

Darbu apjoms bija ievērojams un izrādījās krietni lielāks, nekā sākotnēji plānots, taču, pateicoties komandai un sadarbībai, būvniekiem izdevās saglabāt pils vēsturisko autentiskumu, vienlaikus nodrošinot tās ilgtspējību nākotnē, teikts pašvaldības paziņojumā.

Atjaunošanas darbi ietvēra – jumta seguma atjaunošanu, pils tornīša atjaunošanu, logu nomaiņu, fasādes remontu (vētras laikā bojātās fasādes daļas tika rūpīgi atjaunotas) un iekšējo telpu remontu (vētras izraisīto bojājumu dēļ atsevišķas telpas tika atjaunotas un pielāgotas mūsdienu prasībām, saglabājot to autentiskās iezīmes).

Būvdarbus veica būvniecības uzņēmums SIA "Pretpils", kopējās būvniecības izmaksas sasniedza 1 248 848,79 eiro. No šīs summas 450 421,20 eiro tika segti kā apdrošināšanas atlīdzība, kas saņemta par vētras nodarītajiem bojājumiem. 310 161 eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" šā gada 20. februārī Ministru kabinets ar rīkojumu piešķīra Tukuma novada pašvaldībai 2023. gada 7. augusta dabas stihijas laikā Jaunpils pilij radīto postījumu novēršanai. Savukārt pils rīkotajā labdarības koncertā "Ar mūziku pret vētru" un ziedojumu kontā tika saziedoti 26 483,38 eiro, kurus izmantoja vētras radīto seku novēršanas darbiem. Pārējo nepieciešamo finansējumu 461 783,21 eiro apmērā nodrošināja Tukuma novada pašvaldība no budžeta līdzekļiem. 

Papildus būvniecības līgumam pašvaldība noslēdza arī līgumu ar SIA "CPB" par būvuzraudzību 10 648 eiro apmērā, kas nodrošināja darbu izpildes kvalitāti un atbilstību būvniecības standartiem. Autoruzraudzību veica SIA "Jaunpils projekti", līguma summa 7027,68 eiro.

KONTEKSTS:

Pērn 7. augustā Latvijā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Kurzemi un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nesot Dobeles novadā, vakarā tas skāra Latvijas austrumu daļu. Vētras nodarītie postījumi aplēsti vismaz 11 miljonu eiro apmērāValsts varētu uzņemties līdz 90% izmaksu vētras postījumu novēršanai pašvaldībās.  Viena no vētrā spēcīgi cietušajām ēkām bija Jaunpils pils, tās jumts bija kritiskā stāvoklī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti