«Piedāvājumā kultūra. Cik maksāsiet?» – «100 g kultūras» aicina diskutēt par nākamā gada kultūras budžeta izaicinājumiem

Pirmdien, 14. oktobrī, pulksten 19.00 tiešraidē gaidāma "100g kultūras diskusija" ­– "Piedāvājumā kultūra. Cik maksāsiet?".

Nākamgad Kultūras ministrijas (KM) budžets plānots 247 miljonu eiro apmērā, un ticami, ka nākamos trīs gadus tas tāds arī paliks, par spīti inflācijai, cenu kāpumam un līdz ar to augošajam spiedienam, ka ceļamas būtu arī darbinieku algas.

Ministrija pieprasīja papildu finansējumu vairākām prioritātēm, taču atbalsts gūts vien kiberdrošības pasākumiem un ministrijai nācās mazināt savu budžetu par 2,85 miljoniem eiro. Dzīvē tas nozīmē, ka ietaupīts tiks, mazinot iestāžu nomas maksu, paredzot mazāk līdzekļu kapitālieguldījumiem, sagaidot, ka kapitālsabiedrības pelnīs vairāk (par 2%), vienlaikus arī samazinot atbalstu tām (par 0,45 miljoniem). Plašākas diskusijas jau raisījis ministrijas plāns pārcelt privātajiem muzejiem iepriekš paredzēto finansējumu (0,24 miljoni) uz Valsts kultūrkapitāla fonda programmām.

Topošais valsts budžeta likumprojekts esot drošības budžets. Iekšējā un ārējā drošība noteikta kā prioritātes, tikmēr citām nozarēm "jāsamierinās", ka tiek piedāvāts krīzes laika budžets.

Kā sargāt un kopt kultūru apstākļos, kad naudas nepietiek aizvien skaudrāk? Un vai esam gatavi par kultūru maksāt vairāk no sava maka?

Lai par to runātu, Latvijas Televīzijas Kultūras redakcija aicina uz diskusiju tiešsaistē "Piedāvājumā kultūra. Cik maksāsiet?". Sarunā piedalīsies KM valsts sekretāre Dace Vilsone, Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes loceklis Sandis Voldiņš, mūziķis, dzejnieks un mūzikas izdevējs Guntars Račs, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktore Zanda Ķergalve. Diskusiju vadīs LTV žurnāliste Eva Johansone, un tā būs skatāma "100g kultūras" "Facebook" un "Instagram" profilos, kā arī portālā LSM un sabiedrisko mediju atskaņotājā REplay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti